Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kulsvima24012020

Petriart i Udruga umirovljenika se priključili manifestaciji „Kultura svima 2020.“

PETRINJA – U sklopu trodnevne manifestacije „Kultura svima 2020.“, kao dio projekta „Kultura svima“ kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, u Maloj dvorani Hrvatskog doma održana je likovna radionica kao i izložba koju su zajednički pripremili Udruga Petriart i Udruga umirovljenika Petrinja.

Predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart Željko Lipovac je istaknuo kako se rado odazvali ovoj trodnevnoj manifestaciji. „Odazvali smo se zajedno sa Udrugom umirovljenika Petrinje da prikažemo nešto od, ne samo slika i rukotvorina i ostalih stvari koje naši umjetnici u svoje slobodno vrijeme rade. Ima tu od kolaža, nekih drugih stvari koje također pridonose jednom njihovom likovnom izričaju. Došlo je nekoliko umjetnika i odlučili smo pokazati svim zainteresiranima nešto iz bogatog znanja naših umjetnika“, rekao je Lipovac.

Iako njihova Udruga nije bila partner na projektu Kultura svima, ističe kako je on u ime cijele Udruge sudjelovao redovito na svim radionicama u sklopu projekta, a za sam projekt, ima riječi hvale. „Mislim da je takvo nešto nedostajalo gradu. Bio sam stvarno na svim radionicama. Čulo se puno lijepih ideja i planova, međutim sama ideja ako se ne realizira, ostaje tek ideja. Ja se nadam da će se u nastavku, očekujem nastavka projekta, gdje će se stvarno konkretizirati neke stvari. Osobno sam predlagao da se sam prostor Doma obogati nekim sadržajima, posebno misleći na Atrij“, istaknuo je Lipovac.

Trodnevnoj manifestaciji „Kultura svima 2020.“priključila se i Udruga umirovljenika Petrinje čija nam je predsjednica Rezika Krolo otkrila što su oni pripremili za sve posjetitelje. „Naša je udruga pripremila jedan djelić likovne radionice, nije oslikavanje stakla kao zadnji puta, jer staklo je malo komplicirano jer si onda polaznici radionice to ne mogu nositi doma jer staklo treba peći. Tako da smo danas odlučili za decoupage tehniku sa oslikavanjem ili tko je malo vještiji, tko se želio okušati, samo oslikavanje drvenih suvenira, kuhača, anđela, magnetića i slično“, otkriva Krolo.

Također je izrazila zadovoljstvo cjelokupnim projektom „Kultura svima“, iako nisu bili partneri na ovom projektu, ali su se vrlo rado odazivali na sve aktivnosti u sklopu projekta. „Mogu vam reći da sam iznimno zadovoljna što se tiče toga, sve je super odrađeno, svi smo zadovoljni koji smo išli na te radionice i događanja. Jedino je problem, ono što sam i rekla, problem je ljudi. Malo ljudi ima. Moja udruga ima članove starije dobi, koji su bolesni ili u domovima ili su nepokretni, ili su zbog kojekakvih životnih problema su izgubili volju za odlazak na takva nekakva događanja. Ali ih se trudimo privući“, zaključuje Krolo.

Podsjetimo kako je projekt „Kultura svima“ vrijedan gotovo 800 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a partneri su Udruga Građanski aktivizam Petrinja GRAK, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja, Gradska limena glazba Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Društvo Naša djeca Petrinja. Navedeni projekt je jedan od 34 uspješno ocijenjena projekta za kojeg su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture u sklopu poziva „Kultura u centru-potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Cilj projekta je kvalitetnije i učinkovitije iskoristiti dio prostornih resursa Hrvatskog doma u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Provedba projekta traje do 29.veljače 2020.godine. U sklopu ovog projekta zaposlene su i dvije osobe na 16 mjeseci te su njihove ukupne plaće financirane iz sredstava projekta.

 

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X