Petrinja dobila svoj prvi mljekomat Petrinja dobila svoj prvi mljekomat
PETRINJA – Zahvaljujući poduzetnom mladom poljoprivredniku Marku Boltužiću iz Donje Budičine, Petrinja je ovih dana dobila svoj prvi mljekomat. Uređaj koji je postavljen na... Petrinja dobila svoj prvi mljekomat

PETRINJA – Zahvaljujući poduzetnom mladom poljoprivredniku Marku Boltužiću iz Donje Budičine, Petrinja je ovih dana dobila svoj prvi mljekomat.

Uređaj koji je postavljen na prostoru Gradske tržnice, građanima omogućuje kupnju svježeg, domaćeg kravljeg mlijeka proizvedenog na Boltužićevu obiteljskom gospodarstvu. Njegovi roditelji dugi se niz godina bave govedarstvom i proizvodnjom mlijeka, a Marko im se nakon završenog Agronomskog fakulteta u tome pridružio i danas je nositelj OPG-a Boltužić. Ispričao nam je kako se odlučio na postavljanje mljekomata.

„Kako se moji roditelji već dugo bave govedarstvom i proizvodnjom mlijeka, nakon završenog fakulteta, upustio sam se u projekt u sklopu kojeg sam išao i u nabavku mljekomata. Kroz mjere za taj projekt kasnije dolazi i okrupnjavanje posjeda te kupnja ostale poljoprivredne mehanizacije potrebne za rad. Mi trenutno imamo četiri krave. Plan je da kroz godinu dana dođemo do deset grla. Iako su moji roditelji već dugo u tome, tržište mlijeka je takvo da je jako teško opstati samo direktnom prodajom prerađivačima, pa sam se ja odlučio na ovaj vid proizvodnje i prodaje.“

Pokaže li se ova priča s mljekomatom uspješna, Boltužić kaže kako u dogledno vrijeme planira postaviti još jedan.

„U tom slučaju bih išao na postavljanje drugog mljekomata na nekoj lokaciji gdje smatram da bi frekvencija ljudi bila dovoljna za prodaju dnevne količine koja trenutno iznosi oko 50 litara, naravno uz tendenciju povećanja proizvodnje. Kapacitet samog mljekomata je i puno veći, u njega stane više od 200 litara u jednom punjenju. Ako bude potražnje i ako moja proizvodnja bude dovoljna, ja dakle mogu isporučivati i 200 litara svježeg mlijeka dnevno.“

Radno vrijeme mljekomata na petrinjskoj tržnici je od 0 do 24 sata.

„To je samouslužni aparat. Kupci mogu donijeti svoju ambalažu, ali ako dođu i bez nje, a žele kupiti mlijeko, mogu bocu kupiti na „bocomatu“ koji je postavljen u sklopu mljekomata. Aparat radi na kovanice – ubaci se točan iznos i aparat za toliku količinu novca izdaje određenu količinu mlijeka. Na samom mljekomatu postoje i upute koje u nekoliko koraka kupca vode kroz jednostavan postupak plaćanja i točenja mlijeka“, objasnio je Boltužić.

Već od ranih jutarnjih sati, kupci na petrinjskoj tržnici dolaze na mljekomat. Neki tek radoznalo zastajkuju i raspituju se o čemu je riječ, a neki već upoznati s ovom novinom i zadovoljni kvalitetom isporučenog mlijeka, kupuju i po nekoliko boca. U prolazu kažu kako za razliku od industrijski procesuiranog mlijeka, ovo ima i miris i okus.

Kako funkcionira prvi petrinjski mljekomat, došao se jutros uvjeriti i gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Meni je drago što je mljekomat došao i u Petrinju, a još mi je draže što inicijativa dolazi od jednog mladog poduzetnika koji vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Kad pogledamo da je i fakultetski obrazovan, da je agronom, onda vidimo da mladost ima jednu viziju koja je dobro došla. Ne samo viziju, nego i „petlju“, jer danas treba imati „petlju“ za uložiti novac u svoju proizvodnju i svoj proizvod, imati svoju stoku, svoje mlijeko i zatvoriti ciklus od proizvodnje do prodaje. To znači imati svoj novac u svom džepu i ne ovisiti o nekim drugima poput trgovačkih lanaca gdje se novac čeka možda i po 60 dana.”

“Mislim da je ovo dobra priča i da ovakvim mladim ljudima trebamo dati još više poticaja da se nađu i u sljedećoj priči, priči eventualnog proširenja svoje djelatnosti. Grad Petrinja sa svojom pomoći neće izostati ni u sljedećoj natječajnoj godini, kad su u pitanju poticaji za obiteljska poljoprivredna gospodarstva“, rekao je Dumbović, čestitavši mladom poduzetniku i njegovoj obitelji što su svojom ponudom obogatili petrinjsku tržnicu još jednim zdravim i kvalitetnim domaćim proizvodom.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.