„Petrinja pleše“ povodom Svjetskog dana plesa „Petrinja pleše“ povodom Svjetskog dana plesa
  PETRINJA – Sportski plesni klub Petrinia je osmi put organizirao obilježavanje Svjetskog dana plesa, koji se inače u cijelome svijetu obilježava 29.travnja. Predsjednica... „Petrinja pleše“ povodom Svjetskog dana plesa

 

PETRINJA – Sportski plesni klub Petrinia je osmi put organizirao obilježavanje Svjetskog dana plesa, koji se inače u cijelome svijetu obilježava 29.travnja. Predsjednica Plesnog kluba Petrinia Natalija Antić Bjelac je podsjetila kako klub ove godine slavi 11 godina postojanja, a ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana plesa organizirali su pod nazivom „Petrinja pleše“.

„Svake godine naravno nastojimo uz sve svoje redovne aktivnosti koje se tiču rada s djecom, od početnih grupa do naše sportske grupe s kojom postižemo stvarno super rezultate, i na svjetskoj razini, ne samo u Hrvatskoj, tako i radimo ovakve manifestacije s kojima želimo našim građanima pokazati što sve radimo, da oni uživaju u svim tim ljepotama, u tim plesnim pokretima, a s druge strane, najveći gušt je naravno plesati za svoje ljude, za svoj grad“, rekla je uvodno Antić Bjelac.

Dodaje kako je cilj obilježavanja ovog Svjetskog dana plesa bio okupiti sve one udruge i društva u Petrinji koji se bave plesom, pa su se obilježavanju ovoga dana tako pridružili članovi Folklornog ansambla Petrinjčica, Zumba kids i Petrinjske mažoretkinje, uz naravno organizatore, članove Plesnog kluba Petrinia, gotovo stotinjak plesača.

„Ples je kao prvo vrlo zdrav, kao jedna aktivnost u koju je uključen svaki mišić, a s druge strane, ples je nešto što nas oslobađa svakog stresa, svakog lošeg osjećaja. Ako se čovjek treba osjećati bolje i ljepše, treba plesati“, poručuje Antić Bjelac.

Pokrovitelj ove manifestacije je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja i Grad Petrinja čiji je gradonačelnik Darinko Dumbovič čestitao organizatorima, Plesnog klubu Petrinia i njihovoj predsjednici Nataliji Antić Bjelac na organizaciji obilježavanja Svjetskog dana plesa. Za ples je kazao kako je to predivna vještina.

„Ples je taj koji daje jednu dobru sinergiju mladih ljudi i svega što pružaju kroz jedno zajedništvo, no ples je u Petrinji sinonim za odlične, fantastične europske i svjetske rezultate. Ples je prešao granice i Petrinje i Sisačko-moslavačke županije i cijele Hrvatske. Hvala Plesnom klubu Petrinia, predsjednici Kluba Nataliji Antić Bjelac, roditeljima čija djeca treniraju u Plesnog klubu, hvala svim onima koji vole ples i koji za ples daju puno toga kroz volonterski i dragovoljni rad kako bi Petrinju obilježili kao grad plesa, pjesme i svega što čuvamo kao baštinu i kulturu na ponos svih građana“, rekao je Dumbović.

Bila je ovo prilika te je svim okupljenim posjetiteljima u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, gdje je obilježavanje Svjetskog dana plesa i održano, pročitana ovogodišnja međunarodna poruka egipatske plesačice, koreografkinje i učiteljice Karime Mansour, kao i hrvatska poruka autorice Sanje Petrovski.

Svjetski dan plesa obilježava se od 1982.godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29.travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Stručnjaci tvrde kako je ples dobar za duh i tijelo te u trenu podiže raspoloženje. Ples može smanjiti umor i depresiju te povećati razinu energije. Dnevno je dovoljno samo pet minuta plesa za podizanje raspoloženja i pokretanje pozitivnih promjena u tijelu. Ples također pogoduje fizičkoj kondiciji, doprinosi zdravlju srca i pluća, tonira i jača mišiće, potiče mršavljenje i jača kosti.

U nastavku donosimo ovogodišnje poruke povodom Svjetskog dana plesa, kako hrvatsku tako i međunarodnu.

Hrvatska poruka povodom Svjetskog dana plesa (autorica : Sanja Petrovski).

Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.

Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi,  budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.

Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.

Međunarodna poruka povodom Svjetskog dana plesa (autorica: Karima Mansour iz Egipta)

U početku bijaše pokret… I još od osvita čovječanstva ples je bio snažno sredstvo izražavanja i slavlja, pojavljuje se na muralima egipatskih faraona i do dana današnjeg nadahnjuje tvorce plesa. Plesom su se zazivali brojni bogovi i božice plesa sa svime što predstavljaju značenjski i konceptualno, poput ravnoteže, iz koje proizlazi pravda, muzikalnosti, tona, individualne i kozmičke svijesti i tako redom.

Jednom sam pročitala sljedeće: „U doba faraona smatralo se da ples uzdiže duh plesača te publike sačinjene od gledatelja ili sudionika. Glazba i ples obraćaju se najuzvišenijim nagonima čovječnosti te ujedno tješe u trenucima razočarenja i gubitaka u životu.“

Pokret je jezik kojim govorimo svi. Pokret je univerzalan jezik koji pripada svima koji rastvore svoja osjetila i poslušaju. Potrebno je slušati, slušati bez upadica, slušati bez prosudbi, slušati u tišini i dopustiti pokretu da prođe tijelom baš sada, jer je sve u nama i oko nas u pokretu, stalnom pokretu. Tada tijelo ne laže, jer sluša svoju istinu i iskazuje ju.

Slušajući otkucaje svog srca možemo plesati ples života, koji iziskuje pokret, pokretljivost i prilagodljivost, koreografiju u stalnoj mijeni.

U današnje doba kada su veza i povezanost preuzeli nova značenja, a naša se sposobnost za povezivanje nalazi na najnižim granama, ples ostaje najtraženija radnja koja nam pomaže da iznova uspostavimo tu izgubljenu vezu. Ples nas vraća korijenima, u kulturnom, ali i u najneposrednijem osjetilnom, osobnom, individualnom smislu, sve do srži i dubine srca, a ujedno nam omogućava da ostanemo društvene životinje. Jer upravo onda kada se povežemo sami sa sobom, kada osluhnemo svoj unutarnji ritam, mi zaista možemo uspostaviti vezu s drugima i komunicirati.

Ples je mjesto gdje se razmjenjuje kultura, a granice ruše u prostoru inkluzije i jedinstva zahvaljujući neizgovorenom jeziku univerzalnosti.

Tijelo je instrument izraza, nositelj našeg glasa, naših misli, naših osjećaja, naše povijesti, našeg bića i postojanja, naših težnji da se izrazimo i povežemo putem pokreta.

Ples je prostor koji nam omogućuje da se povežemo s istinom, a za to je potrebno tiho mjesto. Ples nam omogućuje da se povežemo i osjećamo ispunjeno, a samo s tim osjećajem možemo pronaći mir uz koji dolazi tišina. U tišini čujemo, slušamo, govorimo, a kroz mir učimo plesati svoje istine i tada ples postaje bitan.

Pokret i ples su mjesto gdje iz vertikalnog možemo prijeći u horizontalno, odozgo dolje i obrnuto. Pokret i ples su mjesto gdje se kaos može stvoriti i prerasporediti, a i ne mora. Gdje možemo stvoriti vlastite stvarnosti i kratkotrajne, prolazne trenutke jedan za drugim. Trenutke koji će nas ganuti i ostati nam u sjećanju, nadahnuti nas te promijeniti nas i druge za cijeli život. To je moć istinskog izraza, to je moć plesa.

Ples liječi. U plesu se susreće čovječanstvo.

Pozivam nas da probijemo granice, krize identiteta, nacionalizam i okvire. Oslobodimo se tih ograničenja i pronađimo pokret i zamah u tom univerzalnom jeziku. Pozivam nas sve da plešemo na naše otkucaje srca, na našu unutarnju istinu jer se u tim unutarnjim pokretima rađaju unutarnje revolucije, a tada nastaje prava promjena.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.