Petrinjska Gradska limena glazba maestralno pomela konkurenciju na državnoj smotri Petrinjska Gradska limena glazba maestralno pomela konkurenciju na državnoj smotri
NOVI VINODOLSKI/PETRINJA – Gradska limena glazba Petrinja je apsolutni pobjednik 31. susreta puhačkih orkestara Hrvatske u C kategoriji koji se održao 10. i 11.lipnja... Petrinjska Gradska limena glazba maestralno pomela konkurenciju na državnoj smotri

NOVI VINODOLSKI/PETRINJA – Gradska limena glazba Petrinja je apsolutni pobjednik 31. susreta puhačkih orkestara Hrvatske u C kategoriji koji se održao 10. i 11.lipnja u Novom Vinodolskom. Naime, naši već 209 godina „stari“ GLG-ovci, vratili su se u Petrinju i donijeli zlatnu plaketu s pohvalom, osvojili su i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora (Josip Magdić – Rapsodia Croatica).

glgsvinagrade

Također, kako je rekao maestro Josip Kapović: „Sljedeće, 2018.godine, nastupamo na „Razglednici kulturnog amaterizma“ u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja se održava u Koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ u Zagrebu. Moram spomenuti kako smo kao nagradu u Novom Vinodolskom dobili i Yamaha trubu koju ćemo svakako znati iskoristiti. Iskreno se nadamo da će gradske vlasti prepoznati trud i kulturnu vrijednost Gradske limene glazbe koja 2018. slavi 210. godina postojanja. Mi smo ovog vikenda dostojanstveno i ponosno nosili grb grada Petrinje! Nadamo se obećanom!“

glgkapovic

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes s oduševljenjem je istaknuo važnost ovog uspjeha: „Posljednji naš nastup na ovom susretu bio je 2011.godine, mislim da se Petrinjci još uvijek sjećaju da smo i tada došli s drugom nagradom u ukupnom poretku što je bio najveći uspjeh našeg orkestra do tada. Ovaj puta prva nagrada u C kategoriji, najveći broj bodova na cijelom susretu 91,58 i važno napomenuti prva nagrada sa pohvalom. Treba također reći da od 2011.godine do sada ovaj orkestar je stubokom izmijenjen, samo je 8 članova koji su sudjelovali 2011. i u ovom sada velikom uspjehu, inače sve su to mladi naši članovi, novi, potpuno nova generacija mladih glazbenika koji su došli tamo i jednostavno pokazali što su sve radili proteklih pet ili šest godina. Jesu mladi, ali mogu reći slobodno, pojeli su konkurenciju!“

glgsvi

Predsjednik Komes ponosan je i na usmene pohvale stručnog ocjenjivačkog suda te vrlo optimističan: „Komisije su se vrlo pozitivno izrazile o našoj svirci, pogotovo ono što ih veseli je činjenica da su to mladi glazbenici, to su djeca osnovnoškolci, srednjoškolci i prema njihovom sudu oni smatraju da je ovo tek početak jedne nove generacije koja može puno dati u glazbenom smislu. Naravno, za tako nešto su nam potrebni puno, puno bolji uvjeti rada nego što ih sada imamo, ali siguran sam da će se to u vrlo kratkom roku, uz razumijevanje naše gradske vlasti, uskoro riješiti.“ Na kraju se predsjednik Komes zahvalio ravnatelju i djelatnicima POU Hrvatski dom Petrinja na velikoj pomoći tijekom priprema za smotru i što su im bili velika logistička potpora.

tomodolje

Treba spomenuti kako je 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara središnja manifestacija puhačkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja je tijekom vikenda 10. i 11. lipnja 2017. godine u Novom Vinodolskom okupila najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. Svečanim mimohodom i zajedničkim muziciranjem na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, više od 500 glazbenika iz 14 puhačkih orkestara najavilo je bogati glazbeni vikend koji se već 15 godina za redom odvija u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu. Uz natjecateljski dio programa, održani su i promenadni koncerti. Svakako treba napomenuti kako su orkestri sudionici 31. Susreta svoj nastup morali izboriti stručnom selekcijom na županijskoj razini. U okviru 8 županijskih i regionalnih natjecanja te 4 samostalna preslušavanja selektori HSK-a Vanja Lisjak, Marko Poklepović, Đorđe Radovniković, Mladen Tutavac, Tonći Ćićerić i Šime Vulelija za nastup na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara odabrali su sljedeće orkestre: Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin, Gradski puhački orkestar Križevci, Puhački orkestar DVD-a Kašina, Puhački orkestar DVD-a Petrovina, Gradska glazba Nova Gradiška, Puhački orkestar Goričan, Gradska limena glazba Petrinja, Puhački orkestar Čazma, Puhački orkestar DVD-a Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski“, Donja Kaštela, Vodička glazba, Puhački orkestar grada Ludbrega, Gradski puhački orkestar Krapina.

Bogati koncertni program orkestara na 31. Susretu obilovao je, uz repertoarne klasike inozemnih skladatelja, obradama popularnih skladbi te djelima hrvatskih autora. O ukupno najuspješnijim izvedbama odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Robert Homen, Vanja Lisjak i Miro Saje koji su dodijelili nagrade zaslužnim orkestrima. Ekskluzivni sponzori 31. Susreta tvrtke Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Légère Reeds LTD. i Canorus za najuspješnije orkestre osigurali su vrijedne nagrade u obliku instrumenata i glazbene opreme.

Ovaj 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara organizirao je Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Županije primorsko-goranske, uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice te tvrtke Jadran d.d. Crikvenica.

Foto: Hrvatski sabor kulture, GLG Petrinja

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.