Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
uglovnica23012020

Petrinjska Uglovnica zasjala u novom ruhu

PETRINJA – Nakon nekoliko godina završeni su radovi na sanaciji i obnovi pročelja zgrade Uglovnice u Petrinji. Stručni nadzor cjelokupnog zahvata obavljala je tvrtka SI ING iz Siska čiji je direktor Siniša Batinić kazao kako je ovo bila jedna vrlo zanimljiva i zahtjevna zgrada jer je njezino pročelje jedno od reprezentativnijih primjeraka naše građevinske i kulturne baštine.

„Sama zgrada već je građena i obnovljena u tri građevinske povijesne cjeline. Prvi kartografski zapis nje u današnjem obliku na ovom dijelu prema Trgu dr.Franje Tuđmana datira iz 1783.godine. Današnji oblik je definiran 1902.do 1907.godine iza čega je, idemo reći u građevinskom smislu bila dosta zapuštena“, rekao je Batinić te dodaje kako se nakon dugo godina pristupilo prvoj fazi obnove, jer pročelja i stolarija još u potpunosti nisu obnovljeni.

„U građevinskom smislu zahvat je vrlo zahtjevan. Zašto je zahtjevan? Zato što su tijekom pripremanja radova koji su se izvodili temeljem konzervatorske studije Ministarstva kulture Republike Hrvatske iz 2005.godine koja je pred početka radova obnavljana i ispitana u tehničkom i tehnološkom smislu se pokazalo da su količine vlage, posebno kapilarne vlage radikalne, da se mora s posebnom pažnjom mora pristupati tome. Stoga je i taj projektantski troškovnik po kome je obnova pročelja rađena, definirala najprije sanaciju horizontalne vlage, pa vertikalne vlage, kapilarne vlage i zaštitu pročelja na pravilno propisan način“, ističe Batinić.

Upravitelj ove zgrade je petrinjsko poduzeće Komunalac, podsjetila je Vlasta Vuglec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturnu baštinu. „Grad je potpisao sa Komunalac, Komunalac se javio na natječaj za fasadu prema Gajevoj i za fasadu prema Trgu dr.Franje Tuđmana. Ovdje je u Gajevoj sufinanciranje bilo 150 tisuća kuna, a prema Trgu dr.Franje Tuđmana 250 tisuća kuna iz Proračuna. Možemo reći da ćemo po Pravilniku koje je Gradsko vijeće donijelo za obnovu fasada ponovno raspisati natječaj ove godine, pa ćemo po prijavljenima vidjeti koja će to biti sljedeća fasada“, rekla je Vuglec.

Igor Cindrić iz Ministarstva kulture, konzervatorskog odjela u Sisku je istaknuo kako je zgrada Uglovnice nastala krajem 18.stoljeća te je jedan povijesni objekt. „Uglovnica ima neke svoje povijesne slojeve nije tako prvobitno izgledala. Mi sa konzervatorskog stajališta smo nastojali to što vjernije prikazati, mi kažemo da se očisti i da bude vidljivi ti povijesni slojevi koliko je to moguće. Važni su detalji ovi portali, odnosno ulazi u zgradu, kojih ima pet s jedne strane, kameni okviri koji su rekonstruirani i očišćeni iz razloga što su godinama propadali, bili su napravljeni od neadekvatnog kamena“, kazao je Cindrić te dodaje je Ministarstvo kulture prije 15 godina napravilo dokumentaciju za obnovu ovakvih fasada u Petrinji za 20-tak mjesta.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović se zahvalio svim akterima koji su sudjelovali na projektu obnove ove fasade. „Ono što pokušavamo u gradu Petrinji napraviti, a to je da vratimo izgled gradu, izgled kao što je Petrinja nekada izgledala. Kada se prisjetimo Univerzijade kada smo dobili Zlatni lampaš, onda su ovakve aristokratske boje krasile naš grad. Nastojat ćemo da jednim zajedničkim i timskim radom imamo partnere sa svim stambenim servisima koji su u Petrinji, možemo dati poruku da je Grad otvoren za suradnju i da imamo dio određenih financijskih sredstava. Kod ove zgrade obnova je bila zahtjevna, znamo da je predugo trajalo, procedura je kod nas takva i moramo je poštivati. Svaki spomenik kulture u gradu zahtjeva i posebnu brigu. Dugo smo čekali i dočekali smo. Možemo reći da je ovo na neki način lice grada, ovo je obraz grada i taj obraz moramo mijenjati iz temelja, posebice u zaštićenoj jezgri“, rekao je Dumbović . Nakon obnove ove fasade, čija je obnova iznosila oko 600 tisuća kuna, Dumbović najavljuje obnovu još nekoliko fasada.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X