Petrinjski akordi pobjednici Županijske smotre kazališnih amatera Petrinjski akordi pobjednici Županijske smotre kazališnih amatera
SISAK/PETRINJA – Petrinjski akordi – dramska sekcija POU Hrvatski dom Petrinja s „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja“ u režiji Gordane Šelendić, pobjednici su... Petrinjski akordi pobjednici Županijske smotre kazališnih amatera

SISAK/PETRINJA – Petrinjski akordi – dramska sekcija POU Hrvatski dom Petrinja s „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja“ u režiji Gordane Šelendić, pobjednici su ovogodišnje Županijske smotre kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije. U svibnju ove godine predstavljat će našu županiju na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu i Vodicama.

U organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, Županijska smotra kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije održana je prošlog vikenda (7. i 8. travnja) u sisačkom Kazalištu 21. Na njoj je nastupilo sedam amaterskih kazališnih skupina iz Siska, Kutine, Hrvatske Kostajnice i Petrinje. Odigrano je isto toliko predstava, od kojih „Gottland“ Češke besede Sisak revijalno.

Prema odluci kazališnog kritičara Igora Ružića koji je Smotru pratio kao selektor Hrvatskog sabora kulture kako bi izabrao predstavnika Sisačko moslavačke županije za 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera, u oštroj konkurenciji, pobjedu su odnijeli „Petrinjski akordi“ sa svojim „Hamletom“.

„Za predstavnika Sisačko-moslavačke županije na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera odabrao sam predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ skupine Petrinjski akordi – dramska sekcija – POU Hrvatski dom Petrinja. U oštroj konkurenciji neupitno vrijednih produkcija poput „Dnevnika malog Perice“ i „Intimusa“, ova predstava se izborom teksta, dosljednom i kvalitetnom režijom te brojnim uspjelim glumačkim interpretacijama, pogotovo uzme li se u obzir dob izvođača i zahtjevnost zadatka, nametnula kao najkvalitetnija i po mnogočemu najvažnija na ovogodišnjoj Županijskoj smotri kazališnih amatera Sisačko-moslavačke županije“, naveo je u zaključku svog izvješća selektor Ružić.

Fotografija: Dom kulture KKV Sisak

U osvrtu na predstavu Petrinjskih akorda, zapisao je:

„U obradi i režiji Gordane Šelendić, voditeljice dramske sekcije Petrinjskih akorda, često ali ipak nedovoljno izvođen najpoznatiji komad klasika domaće dramske književnosti druge polovice prošlog stoljeća dobio je još jedno(m) pravo na život. Iako naizgled govori o vremenima koja su prošla, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ izvanvremenski je magnum opus Ive Brešana upravo zato što je primjenjiv na sva vremena i sve lokacije, a ta činjenica, ispravno shvaćena, odbija svaku aktualizaciju. Upravo zato, ova predstava vrlo pomno, u granicama mogućnosti, zadržava „izvornost“ kostimske i scenografske ambijentiranosti, kako ne bi narušila lektirni sklad izvornika dok njegova vlastita unutarnja vrijednost radi za apsolut vječne čitljivosti. Velika je vrijednost sama po sebi postaviti ovaj tekst, a još veća je sa srednjoškolcima proizvesti situaciju u kojoj oni ne samo bez ostatka srčano sudjeluju u predstavi, nego i njezin smisao, pa onda i onaj dodani konotativni višak, prenose u vlastitu svakodnevicu razumijevajući, svjesno ili podsvjesno, njezinu pravu temu i poantu.  Tehnički, „… Mrdušu…“ nije toliko zahtjevno postaviti, jer je napisana za „siromašno kazalište“ dok pretpostavlja i priželjkuje amatersku neprilagođenost i krutost,  ali iz nje treba izvući i karaktere i jezik, što je Gordani Šelendić uspjelo, najprije izvrsno pogođenom podjelom, a onda i radom s njom. Rezultat je izuzetno uspjela predstava brojnih epizoda, među kojima su Ofelija Tee Harčević, Učitelj Ivana Genca, Šimurina Joze Vučkovića i Bukara Tomislava Dunđera. Kao dodana vrijednost, ona podsjeća da ovaj nezamjenjivi i neponovljivi tekst nikad ne bi smjeli igrati profesionalci, što je njegovo i prokletstvo i blagoslov“, zabilježio je selektor Ružić.

Za Petrinjske akorde pod vodstvom profesorice Gordane Šelendić u ovom je slučaju vrijedila ona: „veni, vidi, vici – dođoh, vidjeh, pobijedih“. Naime, ovo je bio njihov prvi nastup na Županijskoj smotri kazališnih amatera SMŽ, pa je njihov uspjeh tim značajniji. Šelendić kaže kako je prije svega presretna zbog svojih mladih glumaca koji ovo rade s puno ljubavi i entuzijazma. Pobjeda na Smotri i pozitivne kritike koje su dobili, potvrda su im da su na dobrom putu i da je njihov trud prepoznat. Sve to dobar im je poticaj za dalje.

Samozatajnim Petrinjskim akordima čestitke, uz želju da i njihov nastup u svibnju, na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera bude jednako uspješan.

Foto: Arhiva

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.