Petrinjski gradonačelnik čestitao mladoj liječnici Marleni Ljubičić: „Petrinjke i Petrinjci se ponose vama“ Petrinjski gradonačelnik čestitao mladoj liječnici Marleni Ljubičić: „Petrinjke i Petrinjci se ponose vama“
PETRINJA – Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović primio je danas u Maloj gradskoj vijećnici Marlenu Ljubičić, mladu liječnicu iz Petrinje koja radi na Odjelu za... Petrinjski gradonačelnik čestitao mladoj liječnici Marleni Ljubičić: „Petrinjke i Petrinjci se ponose vama“

PETRINJA – Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović primio je danas u Maloj gradskoj vijećnici Marlenu Ljubičić, mladu liječnicu iz Petrinje koja radi na Odjelu za radiologiju sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ .

Ova mlada liječnica nedavno je sa svojim timom, kolegama iz sisačke bolnice, uspješno izvela kompliciran intervencijski zahvat perkutane drenaže transglutealnim pristupom, jednom od najsuvremenijih metoda liječenja perirektalnog supralevatornog apscesa. Laički rečeno, mlada pacijentica kojoj je gnojna nakupina u zdjelici izvučena kateterom kroz kožu, pošteđena je kirurškog zahvata i eventualnih komplikacija nakon toga. Zahvat koji je protekao uredno, bez komplikacija, izveo je tim Odjela za radiologiju u suradnji s timom Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje, uz primjenu TCI anestezije, kao jedne od najmodernijih anestezioloških tehnika, te u suradnji s Odsjekom za abdominalnu kirurgiju i Odsjekom za operaciju i sterilizaciju. U sisačkoj bolnici, takav je zahvat izveden po prvi put, a u Hrvatskoj ih, koliko je poznato, izvodi još samo jedan radiolog na KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu.

„Petrinjke i Petrinjci se ponose vama“, rekao je petrinjski gradonačelnik čestitajući mladoj liječnici. Istaknuo je kako je priča o njezinom i uspjehu njezinih kolega ovih dana uspjela zasjeniti brojne negativne medijske napise o raznim problemima u zdravstvu poput dugih lista čekanja i odlazaka liječnika.

„Čestitam vam na hrabrom i dobrom djelu o kojem smo svi imali priliku čitati ovih dana. Kad sam pročitao u medijima vijest o vama i vašem zahvatu bio sam ponosan i rekao sam: „To je moja Petrinjka“. Pozvao sam vas da vam kažem jedno veliko hvala i izrazim poštovanje u svoje i u ime mojih suradnika. Mi u Petrinji dosta radimo na zdravstvenim projektima kroz Petrinjsku kuću zdravlja. Želimo što više senzibilizirati javnost kako bi kroz prevenciju mogli napraviti što više za zdravstveni standard“, rekao je Dumbović.

„Pročitao sam da ste napravili nešto što radi samo jedan liječnik u Zagrebu. Vi ste u toj jednoj brzoj intervenciji spasili život i u tome se ustvari vidi hrabrost pojedinca u struci koji je spreman preuzeti odgovornost. Danas je jako teško preuzeti odgovornost, pogotovo kad su u pitanju takve stvari koje su na nekom „rubu“ – hoću li uspjeti ili neću? Ako uspiješ, to je onda lijepo i to vas nosi. To vam daje samopouzdanje, ali i svima nama. Ako ne uspiješ, to je onda problem, jer onda morate ići spavati s tim. Ja to znam, jer isto je u svakom poslu. Iz tog razloga vam želi reći hvala i da svi skupa cijenimo to što imamo kod nekih svojih sugrađanki i sugrađana za koje možda ni ne možeš pretpostaviti što mogu u danom trenutku napraviti i kakvu odgovornost preuzeti. Petrinjke i Petrinjci su ponosni na vas. I vaši kolege s kojima sam komunicirao odaju vam priznanje i vjerujem da vam je to još veća satisfakcija kad vam struka prizna da ste napravili dobro djelo“, dodao je petrinjski gradonačelnik.

Marlena Ljubičić, dr. med., specijalist radiolog, zahvalila je petrinjskom gradonačelniku na prijmu.

„Jako sam počašćena i radosna zbog toga što ste kao gradonačelnik mog grada, moje Petrinje, prepoznali vrijednost ovog što radimo ja, moja bolnica, moj odjel, moje kolege i voljela bih da takvo priznanje tih vrijednosti doživljavamo i od drugih političara“, rekla je Ljubičić.

„U medicini je najteže preuzeti odgovornost, ali to je, barem što se mog posla tiče, jedna vrsta svakodnevice. Sa svakim nalazom koji napraviš, sa svakim pacijentom kojeg pregledaš, sa svakom dijagnozom na neki način preuzimaš odgovornost s tim što si odlučio…  Strašno me čini sretnom to što sam s kolegama uspjela u ovom zahvatu, ali to vam je zapravo rezultat višegodišnjeg truda i rada i napredovanja, ne samo mene kao radiologa – ja radim na svom Odjelu već 10 godina, nego i samog našeg Odjela. Zahvati takve vrste se rade već dugi niz godina na mom Odjelu, a uveo ih je doktor Gorup koji je isto naš Petrinjac pa i na njega možete biti ponosni, zapravo, svi mi, što je to uveo. Takvi intervencijski radiološki zahvati se ne rade ni na svim klinikama, a u općim bolnicama – možda postoji još samo jedna bolnica, osim naše, koja u Hrvatskoj radi takve intervencijske zahvate. To je dio radiologije koji zahtjeva i subspecijalizaciju, a mi radimo bez nje. Da biste imali subspecijalizaciju iz intervencijske radiologije, morate imati opremljen odjel – moraš imati angio salu, moraš imati svašta što mi nemamo, ali zahvaljujući mom današnjem šefu, nabavili smo opremu s kojom to možemo. Doduše, nije to kao što imaju klinike. Ja sam se u tom slučaju morala snaći i morala sam na neki način improvizirati s onim što imamo“, ispričala je liječnica.

„Sretna sam što sam ovdje kao građanka grada Petrinje, mog grada koji jako volim i stalo mi je da se ovakve pozitivne priče iznose u medije, zato što je dosta negativna percepcija u današnje vrijeme o našem zdravstvu, o liječnicima. Prema mom mišljenju položaj liječnika u Hrvatskoj je strašno loš, pogotovo u našoj županiji. Ja bih se stvarno to usudila reći“, kaže Ljubičić, dodajući kako liječnici danas ne nailaze na razumijevanje ni uprava ni ostalih vodećih struktura u zdravstvu.

„Nitko nas ni ne pita kakve imamo probleme, što predlažemo da bi nam bilo bolje, a trudimo se i dajemo sve od sebe. I svaki dan zapravo napravimo strašno puno posla koji nije eksponiran u javnosti, o tome se ne priča. Uvijek kad se priča, priča se o nekim negativnim stvarima. Ja sam upravo sad došla iz dežurstva. Jučer sam imala 180 pacijenata koje sam pregledala“, rekla je Ljubičić.

Osvrnula se i na činjenicu da sve više liječnika odlazi. Ona, kaže, želi ostati.

„Znate, najlakše je reći – dosta mi je ovdje, idem. Ja bih svaki dan mogla otići u neku kliniku u Zagreb ili nekud van, ali se stvarno trudim i ne želim otići odavde. Nekad mi bude teško, bude mi dosta. Pomislim, dat ću otkaz, ovdje me nitko ne cijeni, ali onda opet pomislim, zašto da zbog takvih trpe naši pacijenti, naši sugrađani, rodbina, prijatelji? Tko će njih liječiti? Kud će otići moja „susjeda Mara iz Bresta“, kud će ona van otići? Netko i nju mora liječiti. Što više liječnika odlazi, to je nama koji ostajemo teže, jer imamo više posla i veća su očekivanja, a pacijenata ima sve više i više. Ljudi su nezadovoljni i svojim socijalnim statusom i onda dolazi često i do nekih nesuglasica. Meni je to osobno možda i najteži dio priče, jer svakom želiš pomoći. Uvijek mi je svaki pacijent stvarno jednak, bila to moja mama ili netko sasvim nepoznat. Meni je svaki pacijent jednak i jednako se trudim. Nekad si umoran, premoren, imaš nekih svojih problema od kuće, ali svejedno trudiš se dati sve od sebe. I zaista mi je drago što i zbog ovog zahvata i već dugi niz godina doživljavam priznanje svojih kolega. To vam možda ima i najveću težinu, jer oni jako dobro mogu procijeniti što to znači u našoj struci“, rekla je doktorica Ljubičić, izrazivši na kraju nadu da će ovakvih uspješnih zahvata biti još više, baš kao i optimizma koji nam je svima potreban.

 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.