Petrinjski gradonačelnik Dumbović u Sarajevu na konferenciji o problemu odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori Petrinjski gradonačelnik Dumbović u Sarajevu na konferenciji o problemu odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori
SARAJEVO/ PETRINJA – „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ naziv je konferencije održane danas u Sarajevu. Konferenciju je organizirao „Zeleni... Petrinjski gradonačelnik Dumbović u Sarajevu na konferenciji o problemu odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

SARAJEVO/ PETRINJA – „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ naziv je konferencije održane danas u Sarajevu.

Konferenciju je organizirao „Zeleni klub“ zastupnika parlamentarnih stranaka na različitim razinama vlasti u BiH s ciljem jačeg angažiranja u BiH radi suprotstavljanja planovima Hrvatske da na području bivše vojarne “Čerkezovac” u općini Dvor izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Potporu zahtjevima koji stižu iz BiH na sarajevskoj je konferenciji dao i gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović. On je izjavio kako nije došao u Sarajevo politizirati, nego isključivo dati potporu zajedničkoj borbi da se nuklearni i radioaktivni otpad ne odlaže na području Trgovske gore te dodao: “Banovina i Pounje su najljepša područja za življenje i ekološku proizvodnju. U Hrvatskoj imamo stručnu procjenu da su u Sisačko-moslavačkoj županiji najviše prisutni tzv. ‘crveni’ odroni. Na području Hrvatske Kostajnice je preko noći naprosto nestalo nekoliko kuća. Zato zajedno moramo raditi da se pronađe neka druga lokacija i spriječi moguća katastrofa”, zaključio je Dumbović.

Sudionici sarajevske konferencije su uputili apel hrvatskoj vladi da zaustavi sve aktivnosti oko pripremanja i otvaranja lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori i upozorili kako bi se čak dvije trećine eventualne štete od odlaganja nuklearnoga i radioaktivnoga otpada odnosile na BiH, pri čemu bi nesagledive posljedice, osim stanovništva, pretrpio i Nacionalni park Una. Pozdravili su prošlotjednu odluku Predsjedništva BiH da uputi pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da se još jednom otvori dijalog oko Trgovske gore na najvišoj razini i da se odustane od te lokacije za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.