Petrinjski radio slavi 71.rođendan Petrinjski radio slavi 71.rođendan
PETRINJA – Petrinjski radio danas slavi 71.rođendan, puno skromnije nego prijašnjih godina. Iako smo prošle godine za vas organizirali dva odlična koncerta na Gradskom... Petrinjski radio slavi 71.rođendan

PETRINJA – Petrinjski radio danas slavi 71.rođendan, puno skromnije nego prijašnjih godina. Iako smo prošle godine za vas organizirali dva odlična koncerta na Gradskom rukometnom stadionu, ove godine odlučili smo za sve slušatelje Petrinjskog radija pripremiti nešto novo, nešto na čemu vrijedna ekipa Radija radi već nekoliko mjeseci.

„I dok smo vas prošle godine počastili koncertima Opće opasnosti i Klape Cambi, ove godine odlučili smo napraviti stanku što se tiče koncerata i početi raditi na nečemu novom. Nadam se kako nam to naši slušatelji neće zamjeriti, ali ono što mogu priznati je da već više od dva mjeseca intenzivno radimo na nečem novom što ćemo predstaviti 19.rujna“, rekao je direktor Petrinjskog radija Mario Gršić.

Za sada otkriva kako od ponedjeljka 5.rujna slušatelji mogu uživati u već provjerenim i slušanim emisijama. „Tu je sportska emisija Treće poluvrijeme našeg Ivice Miokovića kojeg možete slušati ponedjeljkom od 17 sati, prva Trenica našeg Marina Frana počinje 13.rujna, a već ovu srijedu od 11 sati ponovno možete postavljati pitanja u emisiji A sada vi, dok se od 17 sati i 30 minuta vraća i Vidikovac naše Kristine Jakopović. Također, od petka ponovno možete uživati u emisiji I to je život, a nedjeljom Zvona Svetog Lovre od 18 sati. Tu su i neizostavni naši Urbanovci u emisiji Urban music svake subote od 19 sati“, rekao je Gršić.

Nije htio previše otkrivati što to sve slušatelje Petrinjskog radija i čitatelje Portala 53 očekuje od 19.rujna, već poziva sve da svakodnevno budu uz nas. Danas, dugu povijest Radija nastavlja šest djelatnika, to su Ivica Mioković, Kristina Jakopović, Miroslav Sačer, Marin Fran, Mario Gršić i novo pojačanje od 1.srpnja ove godine Slađana Marković.

„Petrinjski radio nije samo institucija jer njegovi djelatnici žive za svoj grad i njegove ljude. Ima bogatu prošlost prepunu uspona i padova, ali i godine ispunjene ljudskim sudbinama i radom s puno ljubavi. Tako će i ostati. Radio je tu zbog svih onih koji su mu vjerni ovih 71 godinu, ali i svih novih slušatelja te čitatelja koji iz dana u dan prepoznaju kvalitetu drugog najstarijeg lokalnog radija u Hrvatskoj“, dodaje Gršić.

Kvalitetu rada ovih djelatnika potvrđuju i brojne nagrade struke, odnosno Hrvatske udruge radija i novina jer u posljednjih 10 godina Petrinjski radio je osvojio niz priznanja i nagrada za svoj rad od strane Hrvatske udruge radija i novina, Hrvatskog novinarskog društva te Grada Petrinje.

Povijest Petrinjskog radija :

Krajem 40-tih i početkom 50-tih godina grad Petrinja među prvima u Hrvatskoj imao je svoju radio stanicu. Razglasna postaja Petrinja naziv dobiva u ljeto 1941.godine, a od 1945.godine počinje djelovati kao Zvučna i Radio stanica Petrinja.

Prije Domovinskog rata, Petrinjski radio je djelovao kao poduzeće „INDOK“ i bio je jedan od najslušanijih na ovom području, poslovao je s uspjehom, ušao je zajedno sa svojim slušateljima u ratno razdoblje. Nakon prvih napada na Petrinju u rujnu 1991.godine, tadašnji zaposlenici sele radijsku opremu u Sisak odakle emitiraju program.

Važan dio povijesti odnosi se na ratno razdoblje kada od 1.veljače 1992.godine Petrinjski radio nosi naziv Hrvatski radio Petrinja i nastavlja emitiranje svog programa iz Siska. Tadašnja frekvencija je bila 96,5 Mhz. Djelatnici Hrvatskog radija Petrinja su od 1.kolovoza 1992.do 7.studenoga 1995.godine bili desetina posebne namjene u Službi za motrenje i obavješćivanje ureda za obranu Petrinja. Zbog toga su stekli sva prava hrvatskih branitelja i nositelji su odličja Bljesak i Oluja, a odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana odlikovani su i Spomenicom Domovinskog rata.

Nakon vojno – redarstvene akcije Oluja Hrvatski Radio Petrinja ponovno ima sjedište u Petrinji, a tijekom 1999. godine preoblikovan je u Petrinjski radio d.o.o. pod kojim nazivom djeluje i danas. Od 6. kolovoza 1995. do 4. rujna 2005. godine Radio se nalazio u Turkulinovoj ulici, od 3. svibnja 2004. godine prvi put u svojoj povijesti počeo je neprekidno vlastito emitiranje programa u trajanju od 24 sata. Na 60. rođendan Radija 7. rujna. 2005. godine počelo je emitiranje iz sadašnjih prostorija.

Od 17. veljače 2004. godine do iznenadne smrti 21.studenog 2012. godine na čelu Radija bio je Darko Komlinović, koji je svojim dolaskom uveo brojne pozitivne novine i promjene u radu. Jedna od njih je i Internet stranica, jer je Petrinjski radio prvi put u svojoj povijesti dobio web stranicu. Prije pet godina, Darko je odlučio pokrenuti i poseban news portal koji će biti potpuno odvojen od radijske stranice, tako je 2010.godine nastao i Portal 53, danas najčitaniji loklani news portal na području Sisačko-moslavačke županije koji godišnje bilježi milijunske posjete. Od 27. prosinca 2012.do 1.lipnja 2016.godine direktor Petrinjskog radija bio je Tin Komlinović, magistar informatike.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.