Petrinjskim Slavuljima bila je čast surađivati s fra Bonaventura Dudom Petrinjskim Slavuljima bila je čast surađivati s fra Bonaventura Dudom
ZAGREB/PETRINJA – U Varaždinu je u 94.godini života, 3. kolovoza 2017., preminuo fra Bonaventura Duda, teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac,... Petrinjskim Slavuljima bila je čast surađivati s fra Bonaventura Dudom

ZAGREB/PETRINJA – U Varaždinu je u 94.godini života, 3. kolovoza 2017., preminuo fra Bonaventura Duda, teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac, pjesnik, kateheta, pedagog, dopisni član HAZU-a, zanosni propovjednik Božje riječi te skladatelj, čime je na neki način bio povezan i sa Petrinjom, točnije, Hrvatskim pjevačkim društvom „Slavulj“ Petrinja, na njihov ponos što su imali izuzetnu čast upoznati ga i pjevati njegove skladbe.

bonaventuraslavulji

Muški vokalni ansambl „Petrinjski slavulji“ HPD-a „Slavulj“ snimali su CD izdanje njegovih skladbi pod dirigentskom palicom maestra Josipa degl’Ivellia 23. i 24.studenog 2001.godine u varaždinskoj katedrali, a CD je izdan 2002. godine.

bonaventuracd

Dana 16. siječnja 2002. godine, u crkvi sv.Franje u Zagrebu Kaptol 9, održana je svečana promocija CD: “DUŠO  KRISTOVA,  POSVETI  ME o.Bonaventura Duda OFM:  Glazba  moje  duše”, na kojoj je nastupio MVA “Petrinjski slavulji” kao jedan od sudionika (uz Mješoviti oratorijski zbor “Hosanna” i Djevojačkog zbora-Schola cantorum- crkve Sv. Petra u Zagrebu, Zbora franjevačkih juniora “Cor unum” Zagreb, te soliste Mladena Kahline, baritona i Krešimira Haasa, prof, za orguljama) zajedničkog snimanja CD-a. Tijekom svete mise i koncerta izvedene su sve skladbe snimljene na CD-u. CD je nominiran za nagradu “Porin” u kategoriji “Najbolji album duhovne glazbe”.

bonaventuraplakat

Inače, CD izdanje “Dušo Kristova, posveti me – o. Bonaventura Duda – Glazba moje duše” ima 14 skladbi za mješovite i muške zborove, te po jednu za ženski zbor i za solo, kao i o cjelovitu misu za muški zbor. To je čitav opus skladbi toga hrvatskog franjevca, bibličara, sveučilišnog profesora, prevoditelja, poliglota, pisca i pjesnika, a tim glazbenim projektom i prvi put u javnosti i glazbenika. Sve skladbe su duhovne i isključivo liturgijske, a nastajale su u razdoblju od 1941. do 1962. godine. Posebna zanimljivost i neobičnost tog CD izdanja su govorni dijelovi koje nam kazuje sam o. Bonaventura. Autor se pet puta sam obraća slušateljima i tumači nastanak svojih skladbi te ih teološki i liturgijski opisuje i navodi za koje potrebe i kada su nastajale.

bonaventuraispod

Fra Bonaventura Duda većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Ovozemaljski život napustio je u 94.godini života, 76. redovništva i 68. Svećeništva. Počivao u miru Božjem!

bonaventurazadnja

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.