Petrinjskim učenicima i studentima 20 stipendija Županije Petrinjskim učenicima i studentima 20 stipendija Županije
SISAK – U prostoru Državnog arhiva u Sisku danas su svečano uručene stipendije učenicima i studentima, stipendistima Sisačko-moslavačke županije. Uručeno je ukupno 70 stipendija... Petrinjskim učenicima i studentima 20 stipendija Županije

SISAK – U prostoru Državnog arhiva u Sisku danas su svečano uručene stipendije učenicima i studentima, stipendistima Sisačko-moslavačke županije. Uručeno je ukupno 70 stipendija – 45 učeničkih i 25 studentskih.

Učenicima i studentima stipendije su uručili župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić. Župan Žinić napomenuo je kako se sa stipendijama dodijeljenim prijašnjih godina, njihov ukupan broj popeo na dvjestotinjak.

župan tekst

„Ovih sedamdeset stipendija je za ovu akademsku godinu. Učeničke stipendije iznose 500 kuna, studentske 700 kuna što je jedan mali doprinos roditeljima da mogu lakše školovati svoju djecu i to je ona osnovna zamisao. Evo i ovdje danas kad sam govorio, poslao sam mladim ljudima jednu poruku, želju da se oni nakon svog školovanja vrate u ovu županiju, u svoje gradove i mjesta kako bi stečenim znanjima i vještinama pomogli razvoju svog kraja. To je nešto što se, u našim područjima, pogotovo ruralnim često događalo – studenti kad odu, a većina studira u Zagrebu i u nekim većim gradovima, ne vrate se u svoja mjesta. To je jedan od razloga što je na ovim prostorima manje ljudi. Zato sam pokušao malo djelovati na svijest ovih mladih ljudi da shvate da je njihova budućnost ovdje, ne negdje drugdje“, rekao je župan.

Najavio je kako Županija uskoro priprema još dva natječaja za stipendije.

„Jedan natječaj je za 25 stipendija za djecu iz obitelji s troje i više djece. To su naše mjere pronatalitetne politike koje smo pokrenuli pretprošle godine i želimo ih nastaviti i u ovoj godini. Vjerujem da će mnogi koji nisu sada dobili stipendije moći ih dobiti na ovom natječaju. Planiramo i 14 učeničkih stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja. Obrtništvo je kod nas u stagnaciji, u krizi i evo i na ovaj način želimo potaknuti mlade ljude da se upisuju i u obrtnička zanimanja“.

zinic tekst

Jedan od koraka kojim se želi zadržati mlade ljude na ovim prostorima je i osnivanje sveučilišta, najavio je župan Žinić.

„To je jedan naš veći projekt koji smo pokrenuli prošle godine. Želimo osnovati Sveučilište Sisak. Mi imamo dva fakulteta na području naše županije – Metalurški i Učiteljski. Želimo dovesti još koji studij i osnovati sveučilište i na taj način omogućiti većem broju naših učenika studiranje u Sisku. To je isto jedan korak ka decentralizaciji sveučilišta i drugih državnih funkcija. Ipak to Sisak zaslužuje kao grad koji je stradao u Domovinskom ratu, kojem je u obnovi stradala industrija i nestala su mnoga radna mjesta. Država mora značajnije uložiti u razvoj Siska i Sisačko-moslavačke županije. Na sjednici Vlade koja će u sljedeći četvrtak biti održana u Sisku bit će donesena odluka o darovanju zgrade bivše vojarne u Lađarskoj za Sveučilište Sisak“, najavio je župan.

Među 70 stipendista Županije kojima su danas uručeni ugovori o stipendiranju je i 20 Petrinjaca – 15 učenika i 5 studenata.

Jedna od njih, petrinjska gimnazijalka Nikolina Petričević, odlična učenica 1. razreda Srednje škole Petrinja, kaže kako će ova stipendija pomoći puno i njoj i njezinoj obitelji.

Nikolina tekst

„Za školovanje je potrebno dosta, a kako treniram rukomet i često putujemo na natjecanja dobro će doći i za sportsku opremu i putovanja“.

Ana-Marija Uvalić učenica je 4. razreda Ekonomske škole Sisak. Stipendija će njoj i obitelji olakšati troškove školovanja i putnih troškova. Kroz smijeh dodaje kako će nešto možda ostati i za džeparac. No na pitanje, kakav bi savjet dala kolegama učenicima koji i sami žele konkurirati za stipendije, sasvim ozbiljno kaže:

anamarija tekst

„Puno učiti i truditi se, raditi i nastojati dati sve najbolje od sebe“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.