Petrusice pjesmom i srcem o ljubavi Petrusice pjesmom i srcem o ljubavi
PETRINJA – Pjevaju, sviraju, rade, studiraju, pišu pjesme, svestrane su i sve što rade, rade s pjesmom i srcem, pa su tako nazvale i... Petrusice pjesmom i srcem o ljubavi

PETRINJA – Pjevaju, sviraju, rade, studiraju, pišu pjesme, svestrane su i sve što rade, rade s pjesmom i srcem, pa su tako nazvale i svoj koncert kojim su ove subote, u prepunoj Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja, razgalile srca posjetitelja koji nisu mogli drugo, nego zapjevati zajedno s njima.

One su: Dieluša Draženović, Maja Ostojić, Andrea Vujić, Ines Kosturin, Krista Grgić, Ana Rizmaul, Marina Babić, Vesna Brebrić i Jasmina Augustić, članice Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“.

Pjevački, stasale su kao članice Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ Petrinja pod čijim je okriljem,16. listopada 1996. godine osnovan i Ženski vokalni ansambl „Petrus“. Do 2005. godine djeluju pod umjetničkim vodstvom maestra Josipa degl’Ivellia kada sudjeluju i na 2. državnoj smotri malih vokalnih ansambala u Mariji Bistrici. Rad ansambla obnovljen je u travnju 2010. godine. Danas je njihova voditeljica Jasmina Augustić.

„Vokalni ansambl je osnovan ’96. godine, ali je tu bilo i malo prekida. Pod mojim vodstvom djelujemo od 2010. godine, dakle punimo osmu godinu u sastavu koji se doduše malo promijenio – jedna članica nam je otišla u Irsku, jedna je na fakultetu, ali smo dobile nova pojačanja“, rekla je Augustić.

Od obnavljanja rada, bilježe brojne nastupe. Na 11. natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 2012. godine u kategoriji vokalnih ansambala osvojile su brončanu plaketu, a na 3.“Samoborskom zborskom protuletju“ – međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih ansambala u travnju 2015. godine, srebrnu.

Petrinjskoj publici, sinoć su poklonile koncert pod nazivom „Petrusice pjesmom i srcem“.

„ Ovaj koncert nije prigodničarski. Datumski je blizu Valentinova, ali nismo ga zapravo htjele vezati za Valentinovo, nego općenito on prati ljubav. Mi smo svoj prošli samostalni koncert imale prije četiri godine. To je malo duže razdoblje, ali sada, kako smo i naslovile koncert, želimo pokazati da „Petrusice“ pjevaju srcem“, rekla je voditeljica Jasmina Augustić.

Iako njihovo ime „Petrus“ znači „stijena“, odnosno „nepokolebljiv, odlučan, postojan kao stijena“, članice su odabirom repertoara, pokazale svoju nježnu stranu, svoj ženski senzibilitet.

„Zar je voljeti grijeh“, „Malinkonija“, „Pismo moja“, „Najdraže moje“, „Oprosti“,”Moj je život moja pjesma”, „Sanjaj me“, „Vjeruj u ljubav“, neka su od lektirnih mjesta domaće ljubavne pjesmarice kojom su „Petrusice“odlučile osvojiti publiku. Klavirska pratnja bio im je Mario Augustić koji im se i pjevački pridružio u nekoliko pjesama. U dvije skladbe, na instrumentu kahon, pratio ih je Goran Brebrić. Program je vodila Marijana Barišić.

Da su „Petrusice“ svestrane, pokazuje i činjenica da obradu većine pjesama koje su izvele, potpisuju njihove članice Krista Grgić i Maja Ostojić koja je na kraju zasvirala i violinu, dok se voditeljica Jasmina Augustić latila gitare. Petrusice u svojim redovima imaju i nagrađivanu pjesnikinju, Ines Kosturin koja je ove godine na međunarodnom poetskom natječaju „Concorso Internazionale di Poesia e Teatro Castello di Duino“ osvojila treću nagradu za svoju pjesmu „Dječje slabosti“ koju je i pročitala na sinoćnjem koncertu.

Uz pjesmu, uz ljubav prema glazbi, najvažnija spona koja veže „Petrusice“je prijateljstvo.

„Sve volimo pjesmu, to nam je pod broj jedan. Sve smo članice Mješovitog zbora „Slavulja“i to nam nije bilo dosta, nego smo si morale još malo dodatno uzeti neke sate za „probice“. Volimo to, to nas drži, družimo se i baš smo jedna dobra klapa“, ispričala je voditeljica Jasmina Augustić. Na pitanje, odlučuju li o repertoaru demokratski, kroz smijeh dodaje:

„Kako sam ja voditeljica, onda ja izaberem, njima to predložim, a one se naravno slažu“.

Složila se i publika u dojmovima na kraju koncerta.

„Dojmovi su prekrasni, uživali smo. Mi smo isto članovi jednog zbora, sisačkog HPD-a „Danica“ i odmah nam je došla ideja da bi i nas jedno desetak moglo napraviti nešto slično. Prekrasno je bilo. Vidi se da s voljom pjevaju i da to rade od srca“.

Sličan komentar imala je još jedna posjetiteljica iz Siska.

„Prekrasne su, nema se što reći. Stvarno su predivne. Veseli me što u Petrinji ima takvo nešto. I inače vrlo često imate nešto takvoga što me oduševljava na što dolazimo i mi iz Siska“.

Kako su im svojim odazivom posjetitelji pokazali da vole ono što rade, za nadati se je da „Petrusice“ovaj put publiku neće pustiti da predugo čeka njihov sljedeći koncert. Ovaj put možda i u Velikoj dvorani Hrvatskog doma, jer Mala je sinoć bila pretijesna.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.