Pješice kroz snijeg na Hrastovičku goru na Skupštinu HPD-a „Zrin“ Pješice kroz snijeg na Hrastovičku goru na Skupštinu HPD-a „Zrin“
PETRINJA – Hrvatsko planinarsko društvo „Zrin“ Petrinja održalo je ove subote u Planinarskom domu „Matija Filjak“ na Hrastovičkoj gori redovnu izvještajnu godišnju sjednicu svoje... Pješice kroz snijeg na Hrastovičku goru na Skupštinu HPD-a „Zrin“

PETRINJA – Hrvatsko planinarsko društvo „Zrin“ Petrinja održalo je ove subote u Planinarskom domu „Matija Filjak“ na Hrastovičkoj gori redovnu izvještajnu godišnju sjednicu svoje Skupštine. Ni snijeg koji je padao ni srušena stabla na cesti nisu spriječili planinare da dopješače do svog odredišta. Dapače, ovim entuzijastima bila je to još jedna prilika da uživaju u prirodi i druženju.

Podnoseći izvješće za 2017. godinu, predsjednik ovog HPD-a, Vladimir Kaurinović podsjetio je kako su prošle godine planirali organizirati 32 izleta, no zbog vremenskih ili drugih neprilika realizirali su ih 23. U prošloj su godini, izvijestio je Kaurinović, odradili su i 112 dežurstava u Planinarskom domu „Matija Filjak“.

Članovi Društva sudjelovali i u brojnim drugim aktivnostima – uređenju Oblakovića vrela, Danima medvjeđeg luka koje je organizirala njihova članica, uređenju planinarskog doma i Vrta osjetila, markiranju staza te postavljanju žiga – Vrh Cepeliš.

Bili su domaćini brojnim gostima, članovima drugih planinarskih društava, polaznicima planinarskih škola, sportašima, pjevačima iz nekoliko pjevačkih društava, pripadnicima Hrvatske vojske koji su na Hrastovičkoj gori imali redovne vježbe te brojnim posjetiteljima tradicionalne Planinarske kestenijade koja je prošle godine doživjela svoje „punoljetno“, 18. izdanje, okupivši 35 planinarskih društava, dvije osnovne škole i više od tisuću posjetitelja.

Osim na Planinarskoj kestenijadi, sudjelovali su, kao i svake godine, na tradicionalnim planinarskim manifestacijama : Fašniku, Planinarskom kotliću, Kampu na Oltarima…

Puno su pažnje prošle godine posvetili i uređenju objekta planinarskog doma na Hrastovičkoj gori. Naime, u travnju prošle godine potpisali su s Gradom Petrinja sporazum o upravljanju i korištenju  Planinarskog doma „Matija Filjak“ koji vrijedi do 1. svibnja 2022. godine. U svibnju su prošli na natječaju na kojem im je Hrvatski planinarski savez za uređenje doma odobrio 14.050 kuna. U kolovozu i rujnu nabavili su za Dom novi laminat i peć, premazali drvene obloge zaštitnim sredstvom, a dodatno su uredili i Vrt osjetila koji je u planinarskom časopisu Hrvatski planinar istaknut kao jedna od posebnosti u Republici Hrvatskoj.

„Mislim da smo u prošloj godini zaista imali dosta aktivnosti, da smo uredili Dom, da smo na natječaju dobili sredstva koja smo uložili u njegovo uređenje i da je Planinarski dom zaista primjer kako se treba skrbiti o društvenoj imovini, jer on pripada Gradu“, rekao je predsjednik HPD-a, Vladimir Kaurinović.

Prošle godine HPD „Zrin“ je imao stotinjak članova.

„U ovoj godini, već do sada imamo upisanih 60-ak članova – znači članova koji su obnovili članstvo i novih članova koji su platili članarinu. Zanimljivo, imamo članova ne samo iz Petrinje, nego i iz drugih gradova u Hrvatskoj. Imamo čak i članove iz inozemstva – Njemačke, Švedske, Irske… To su obično prijatelji naših prijatelja. Oni idu s nama, hodaju, planinare i punopravni su članovi, jednako kao i Petrinjci“, objasnio je Kaurinović koji je najavio i planove za ovu godinu.

Tako u 2018. godini planinari HPD-a „Zrin“ planiraju organizirati 28 izleta te sudjelovati na tradicionalnim planinarskim manifestacijama poput Fašnika, Kampa na Oltarima, Planinarskog kotlića i Planinarske kestenijade. Nastavit će i obilježavati, čuvati i održavati planinarske staze te voditi brigu o Planinarskom domu „Matija Filjak“ kao i o svom Vrtu osjetila. U skladu s materijalnim mogućnostima, nastavit će obnavljati planinarsku opremu te nabavljati planinarsku literaturu i planinarske karte. Članove će poticati na stjecanje novih znanja i vještina pohađanjem planinarskih škola, tečajeva i vježbi. U sklopu Društva organizirat će i edukativne radionice i predavanja radi promicanja zdravih oblika života i potrebe očuvanja prirode. Želja im je nastaviti suradnju s drugim srodnim organizacijama kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Kao svoju važnu zadaću i u ovoj godini, odredili su promicanje planinarstva te širenje kulture planinarenja i druženja.

Svima onima koji bi htjeli postati planinari i baviti se planinarenjem, Kaurinović i članovi HPD-a „Zrin“ poručuju da ne dvoje:

„Nekakva moja definicija planinarenja je da se čovjek njime bavi zbog prirode. Imamo stvarno prekrasnih prostora i kod nas u Hrvatskoj i u okruženju, jako blizu nama. U Hrvatskoj imamo npr. prostor nacionalnih parkova. Mi recimo redovito posjećujemo Sjeverni Velebit. Tu su onda i zanimljivi prostori sjeverozapadnog dijela Bosne. Naravno uz prirodu, važno je i druženje. Ako imate lijepu prirodu i ako imate dobro društvo, to je onda savršen užitak“, poručio je Kaurinović.

Foto: HPD Zrin

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.