Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
školatekst

Počela nastava na daljinu, petrinjske škole komuniciraju s učenicima putem raznih komunikacijskih kanala

PETRINJA – Temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske od danas pa u sljedeća dva tjedna rad je obustavljen u vrtićima, školama i na fakultetima. U Dječjem vrtiću Petrinjčica ističu kako je u vrtiću organizirano dežurstvo za djecu kojima roditelji ne mogu osigurati ostanak kod kuće, ali iz Vrtića savjetuju roditeljima koji mogu, da djecu ostave kod kuće.

„Molimo pratite medije i naše obavijesti. O normalizaciji rada Dječjeg vrtića bit ćete pravovremeno obaviješteni. Program Predškole odgađa se na dva tjedna do donošenja novih mjera. U Vrtić ne smije ući nitko tko ima najmanje jedan od simptoma infekcije dišnog sustava, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja ili kratki dah“, ističu iz Dječjeg vrtića Petrinjčica.

U svim školama u Hrvatskoj od danas je počela i nastava na daljinu. Učenici razredne nastave prate nastavu putem trećeg programa Hrvatske radio-televizije, dok učenici predmetne nastave istu prate na Sportskoj televiziji. Učenici su tako od danas u virtualnim učionicama.

Iz Prve osnovne škole ističu kako su tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana predviđene pripreme i organizacija virtualnih učionica koje u potpunosti kreću radom u srijedu 18.ožujka. „Pravila ponašanja u virtualnim učionicama ista su kao i pravila ponašanja u običnim učionicama. Prisustvovanje nastavi na daljinu je obavezno. Roditelji učenika koji cijeli dan nije bio u svojoj virtualnoj učionici, dužni su opravdati izostanak djeteta“, stoji u obavijesti iz Prve osnovne škole Petrinja.

Za komunikaciju s učenicima na raspolaganju je web stranica Škole, njihova Facebook stranica kao i novostvoreni komunikacijski kanal na Viberu. „Budući da smo po prvi puta u ovoj situaciji, molimo učenike i roditelje za razumijevanje i suradnju. Sve moguće probleme ćemo rješavati u hodu. Siguran sam da ćemo i u ovim otežanim uvjetima rada ostvariti zajedničke ciljeve na dobrobit svih naših učenika“, poručuje ravnatelj Prve osnovne škole Petrinja Robert Groza.

Slične upute daju i iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. „Molimo roditelje koji nemaju mogućnost ostaviti dijete kod kuće da nas, što žurnije, obavijeste o tome kako bismo o istome mogli obavijestiti osnivača. Isto tako, ako je još preostao neki učenik koji nema mogućnost pratiti nastavu na daljinu, neka nam se javi na mail [email protected]“, poručuju iz te petrinjske škole.

Iz Osnovne škole Mate Lovraka također poručuju kako će prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škola osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji ne mogu zbrinuti. „Molimo vas, pratite sve obavijesti i promjene na web i Facebook stranici Škole i ostanite u kontaktu s razrednicima. Svi roditelji čija djeca imaju pomoćnike u nastavu bit će obaviješteni o daljnjem načinu rada“, poručuju iz Škole, a ovisno o razredu, za učenike su predviđene različite komunikacijske mjere, kao što su Facebook, SMS, Viber, e-mail, WhatsApp.

Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja ističe kako škola neće stati radom. „Od svih učenika i nastavnika očekujem savjestan rad i ozbiljnost u novonastaloj situaciji. Biti učenik ili djelatnik Srednje škole Petrinja ne znači biti to samo u školi, već svojim duhom i tijelom iskoristiti vrijeme i resurse koji su pred nama za zajednički rad, kako nam slijedi i od kuće. Ozbiljnošću i odgovornošću prevenirat ćemo dalje produžavanje školske godine i pridonijeti smirivanju situacije u društvu u cjelini. Nadam se da će ovaj način komunikacije, koji nam se nekako nametnuo, ublažiti i premostiti generacijski jaz između učenika i nastavnika te nas sve dodatno povezati“, napisao je Orlić.

Nastava je odgođena i na Učiteljskom fakultetu u Petrinji, s kojeg upućuju studente i djelatnike da prate mrežne stranice i koriste 2CO2 sustav za učenje na daljinu. Do daljnjega su odgođeni i svi sastanci dekanovog užeg tima, Dekanskog kolegija, sjednice Odsjeka, Fakultetskog vijeća i svi drugi oblici okupljanja u prostorijama Fakulteta. Fakultet neće raditi za vanjske korisnike do daljnjega, odnosno do normalizacije situacije. Također, rad Stručnih službi sveden je na minimum. „Nalazimo se u situaciji koju je teško predvidjeti, stoga Vas molimo da za razvoj situacije pratite mrežne stranice Fakulteta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“, poručuju s Učiteljskog fakulteta Petrinja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X