Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210128_095706wwww

Počelo ispitivanje statike zgrade koju je Gavrilović darovao Srednjoj školi Petrinja

PETRINJA – U četvrtak su počela ispitivanja statike zgrade škole koju je Gavrilović prošlog tjedna donirao Srednjoj školi Petrinja. Voditelj ispitivanja na objektu buduće privremene lokacije srednje škole Joško Krolo s Građevinskog fakulteta je rekao kako započinju s istražnim radovima koji će biti podloga za izradu statičkog proračuna protupotresne otpornosti. Utvrdit će se kvaliteta ugrađenog betona, količina ugrađene armature te se utvrditi statički sistem zgrade. Na pitanje kako objekt izgleda na prvi pogled, Krolo je uvjeren da se zgrada može dovesti u funkciju:

„Na prvi pogled izgleda dobro da je zgrada izdržala. Nosivi dijelovi nisu značajno oštećeni. Oštećenja ima po pregradnim zidovima koji će se ionako rušiti, a zagrada će se arhitektonski prilagoditi budućoj školi. Nema nikakvih značajnih konstruktivnih oštećenja, ali to ne znači da neće trebati nešto napraviti da zgrada bude još bolja prema novim propisima.“

Škola će kroz desetak dana imati dokumentaciju koju će poslati Ministarstvu kako bi se krenulo u izradu glavnog projekta te u proces izdavanja građevinske dozvole. Na pitanje je li zatvorena financijska konstrukcija za radove, ravnatelj Milan Orlić odgovara kako ona još nije zatvorena:

„Pokrenuli smo crowdfounding kampanju koja ide dosta dobro i tu već imamo dosta sredstava da možemo krenuti s ovim stvarima, ispitivanjima, projektiranjem. Ministar i ministarstvo je reklo da će podržati radove i očekujemo da neće biti većih problema oko financiranja. Međutim, još nemamo proračune. Moram napomenuti da ćemo veliku većinu opreme koju smo spasili iz škole ugraditi ovdje tako da troškove smanjimo na minimum.“

Orlić je dodao kako će kao škola uložiti maksimalni napor da sva dokumentacija bude spremna u što kraćem roku. Što se tiče zgrade škole u Gundulićevoj, Orlić kaže kako još uvijek nije prošao detaljan pregled statičara pa je još rano reći bilo što o početku obnove zgrade i povratka učenika u školske klupe u centru grada.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X