Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
petrinia24062020gore

Početna konferencija Plesnog kluba Petrinia u sklopu projekta „Plesnim korakom do zdravlja i veselja“

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma Sportski plesni klub „Petrinia“ zajedno sa svojim partnerima, Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Domom za starije i nemoćne osobe Petrinja i Gradom Petrinja, održao je početnu konferenciju u sklopu njihovog projekta „Plesnim korakom do zdravlja i veselja“.

„Podsjetit ću da su nam dakle kao Udruzi, Sportskom plesnom klubu Petrinia, odobrena novčana sredstva Europskog socijalnog fonda, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., temeljem Javnog poziva „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Nama su odobrena sredstva, odnosno trajanje projekta bit će u razdoblju od 36 mjeseci“, rekla je Natalija Antić Bjelac, predsjednica Sportskog plesnog kluba Petrinia.

Ističe kako navedeni projekt traje sve do 6. veljače 2023. godine. „Ono što je bitno ovdje napomenuti da je vrijednost projekta 1.434.041,70 kuna. Financiran je 100 posto. Ciljne skupine u projektu su, ono na čemu će se projekt bazirati, djeca i mladi do 29 godina, osobe s invaliditetom i osobe starije od 54 godine. Dakle, ovim projektom okupljene su sve one skupine kojima u neku ruku i fali ovih aktivnosti, upravo i svrha ovog projekta je poboljšanje socioekonomskih i životnih uvjeta, kroz razvoj i unapređenje kulturne i umjetničke plesne aktivnosti na području grada Petrinje“, dodaje Antić Bjelac.

Nastojat će za vrijeme trajanja pružiti što više aktivnosti kako bi se priključilo što više naših sugrađana. „U sklopu provedbe ovog projekta veliki značaj ćemo usmjeriti na uključivanje osoba s invaliditetom u plesne aktivnosti, a u sklopu kojih će se unaprijediti životne vještine, učiti se zdravim stilovima života te stvarati pretpostavke za uključivanje u svakodnevno socijalno okruženje. Razvijanje socijalnih kompetencija unijet će se na kvalitetu osobno i obiteljskog života te se stvaraju preduvjeti za neovisnije življenje i ravnopravno sudjelovanje u životu. Provedbom aktivnosti ovog projekta razbit će se predrasude javnosti o sposobnostima osoba s invaliditetom“, ističe Antić Bjelac.

Što se tiče aktivnosti u Domu za starije i nemoćne osobe Petrinja, naglasak će biti na sportsko-rekreativnim aktivnostima u skladu sa psihofizičkim mogućnostima korisnika, uz zabavu i rekreaciju.

„Još ću istaknuti da provedbom ovog projekta Udruga će ojačati svoje kapacitete, nabaviti potrebnu opremu, razviti kulturne i umjetničke plesne aktivnosti, steći potrebno iskustvo u provedbi održivosti projektnih aktivnosti u Petrinji kako bi i dalje upravo različite ciljne skupine, provodili plesne edukacije i u konačnici poticali dobre rezultate te predstavljali i promovirali svoj grad i svoju državu diljem svijeta“, zaključila je Antić Bjelac.

Izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković je istaknula kako su s velikim zadovoljstvom prihvatili partnerstvo na ovom projektu. „Ovaj projekt smo prepoznali kao način da osobe s invaliditetom maknemo iz njihove svakodnevice, malo ih opustiti, kako djecu tako i roditelje i pružiti im dodanu vrijednost, a to je druženje, socijalno uključivanje, inkluziju, sve što promičemo kroz rad naše Udruge, kroz zajednicu u kojoj živimo. Zaista ovaj projekt ima dodanu vrijednost. Mi smo ovdje napisali što treba zadovoljiti kriterije provedbe ovog europskog projekta, ali prava dodana vrijednost to je da će ova djeca imati neke sadržaje, iz kojih će možda nešto naučiti jer ples je jedna vrsta aktivnosti, jedna vrsta rekreacije, njihovih koordinacija pokreta“, rekla je Milković.

Radna terapeutkinja u Domu za starije i nemoćne osobe Petrinja Martina Matić je kazala kako jedva čeka da krenu sa projektnim aktivnostima u Domu. „Svi znate da se mi stvarno trudimo u toj ustanovi da ta starost svim našim korisnicima bude što lakša, koliko može biti i da se sve one aktivnosti koje oni mogu raditi, da se što duže zadrže i da zaborave na ono pošto su tamo došli. Isto tako moram reći hvala vam što smo i mi dio ovog projekta jer živimo u ovom gradu i trudimo se da i naši korisnici budu upućeni“, istaknula je Matić.

Partner na projektu je i Grad Petrinja, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je podsjetio kako ovaj projekt ide iz Intervencijskog plana koji je vrijedna gotovo 205 milijuna kuna. „Meni je drago stvarno što ovaj novac koji će doći, a to je 1,4 milijuna kuna, nije mali novac. To je dosta veliki novac koja je raspoređen na način kako bi mogli doprinijeti zajednici i da zajednički u zajednici damo jednu kvalitetu života, nego i određene standarde, a pogotovo za ovo što vi radite. Dajete poruku, posebice vi koji ste stariji, koji ste prenesli sa plesom i svojim rezultatom u cijelu Europu, Grad Petrinju, i ja sam na to bio ponosan“, rekao je Dumbović.

Na samom kraju, Antić Bjelac je pozvala sve sugrađane da im se pridruže u subotu 27. lipnja od 21 sat na petrinjskom Gradskom kupalištu kada će biti održana aktivnost u sklopu ovog projekta, a to je „Latino večer“. Pozvala je i sve sugrađane na njihove buduće aktivnosti u sklopu ovog projekta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X