Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Administering Flu Vaccine

Počinje cijepljenje protiv gripe

U čitavoj Hrvatskoj, u srijedu, 6. studenog, počinje cijepljenje protiv gripe. Ove godine nabavljeno je 360 tisuća doza cjepiva, što je 10 posto više nego lani.

Koliko će doza cjepiva biti na raspolaganju građanima naše županije i o kakvom se cjepivu radi, doznali smo od liječnice Sonje Pajtlar, dr.med.,spec. epidemiologije, voditeljice Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Ove je godine prvi puta nabavljeno četverovalentno cjepivo koje štiti protiv dva tipa gripe A i dva tipa gripe B. Koji će od njih prevladavati ove godine i koliko je cjepivo, uvjetno rečeno, „pogođeno“,  to ćemo tek vidjeti kada gripa krene. Kako je zainteresiranost građana za cijepljenje zadnjih nekoliko godina u porastu, mi smo ove godine tražili i srećom dobili gotovo 50 posto više cjepiva nego prethodnih godina, tako da smo ove godine dobili 18.000 doza, za razliku od lanjskih 12.000.“

Cijepljenje je besplatno za najrizičnije skupine građana, podsjetila je liječnica.

„Svi oni koji bi se trebali cijepiti, imaju i pravo na besplatno cijepljenje. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je, kao i svih prethodnih godina, osigurao besplatno cjepivo za sve one za koje gripa može biti teška, pa i smrtonosna bolest. Tako da i ove godine pravo na besplatno cijepljenje imaju osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe, pacijenti s kroničnim oboljenjima bez obzira na dob, djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, radnici domova za starije osobe, zdravstveni djelatnici i trudnice“.

Cijepiti se možete kod svog liječnika obiteljske medicine ili u epidemiološkim ambulantama, a djeca kod svog pedijatra.

Liječnica je objasnila i što s ostalima koji ne ulaze u rizične kategorije stanovništva za koje je cijepljenje besplatno, a ipak se žele cijepiti.

„Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dao je preporuku da se u studenom cjepivo mora osigurati, odnosno da cijepiti treba one koji imaju pravo na besplatno cjepivo, dakle oni koji spadaju u ugrožene skupine, a da svi oni koji se žele cijepiti, a nemaju pravo na besplatno cjepivo ili pričekaju prosinac – pa ćemo vidjeti je li nam cjepiva ostalo ili nije, ili cjepivo mogu kupiti u ljekarni. Kako se cjepivo mora čuvati na određenoj temperaturi: od +4 do +8 ºC, mi ne želimo cijepiti kad nam pacijent dođe, donese cjepivo „iz džepa“ i kaže: „Ja sam to kupio prije par dana i držao sam doma u hladnjaku“. Mi ne možemo znati koja je temperatura njegovog kućnog hladnjaka i onda kad nam se jave ljudi koji bi se željeli cijepiti, preporučimo im da odmah odu u ljekarnu i odmah se vrate k nama i cijepe. Dakle, u tom slučaju mi vidimo po računu da su oni zaista to cjepivo kupili trenutak prije povratka u ambulantu i onda takvim cjepivom ljude i cijepimo“.

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je prošle godine od gripe oboljelo oko 60 tisuća građana. Neslužbeno, ta je brojka bila i nekoliko puta veća, jer se svi oboljeli ne javljaju svojim liječnicima, pa nisu ni evidentirani. Od komplikacija gripe, lani je u Hrvatskoj preminulo 107 osoba. Cijepljenje protiv gripe ne pruža stopostotnu zaštitu od virusa gripe, jer oni svake godine mutiraju, međutim, cijepljenje i dalje ostaje najbolja prevencija koja nam je u slučaju gripe dostupna. Njime se smanjuje rizik od bolesti i komplikacija gripe kod osoba koje zbog zdravstvenog stanja ili poodmakle dobi imaju povećan rizik od komplikacija. Isto tako cijepljenjem protiv gripe, osim osobne zaštite, možete smanjiti mogućnost da prenesete gripu na drugu osobu, posebno na one kojima gripa može biti ozbiljna bolest s komplikacijama, a ne mogu se cijepiti zbog nekih razloga.

O gripi i cijepljenju protiv nje, bit će riječi i u ovotjednoj emisiji “Dijagnoza”(nedjelja, 10.studenog, od 10.45 sati) u programu Petrinjskog radija.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X