Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
autogeni02072021t3

Počinje novi ciklus autogenih treninga u sklopu projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“

PETRINJA – U sklopu projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“, Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju započinje s novim ciklusom edukacija o autogenom treningu za stanovnike Petrinje, a uvodno predavanje o ovoj temi održano je u prostorijama petrinjskog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Voditelj autogenog treninga Dubravko Žigman podsjeća kako su s ovim projektom u Petrinji započeli u lipnju prošle godine. „Već smo educirali više od 160 vaših sugrađana. Cilj ovog projekta je da kroz projektne aktivnosti zadovoljimo opće ciljeve samog poziva, a to je poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete u gradu Petrinji. Još dodatni ciljevi su razviti i unaprijediti socijalne usluge i sadržaje na području grada Petrinje i povećati zapošljivost te mogućnost za zapošljavanje za nezaposlene osobe na području grada Petrinje“, kazao je uvodno Žigman.

Dodaje kako u sklopu projekta imaju mnoštvo projektnih aktivnosti. „Jedno od glavnih su upravo edukacije o znanjima autogenog treninga i ostalim znanjima kako se nositi sa stresom, sa situacijama pandemije, sa situacijama kada imamo potres, sa situacijama nezaposlenosti, gubitka posla i svih drugih životnih problema. Kroz samu edukaciju dobit ćete znanja kako se nositi, kako pronaći izlaz iz svih tih situacija i kako živjeti mirno, zdravo, sretno i zadovoljno što ne znači da neće biti ponekad stresno, da ponekad nećete plakati, ljutiti se, ali ćete iza toga biti mirni i zdravi, što je najvažnije iz svega ovoga“, dodaje Žigman.

Ističe kako je autogeni trening jedna stara tehnika koja datira iz 1928.godine, znanstveno je dokazan i medicinski priznat, zbog čega je prisutan u svim granama. „Autogeni trening se bavi našom psihom, psihičkim stanjem, dovodi psihički i fizički dio u ravnotežu jer mi znamo kada smo fizički bolesni, to osjetimo na našem fizičkom tijelu, uzroci prvo nastaju u našoj psihi i autogeni trening upravo radom na našoj psihi, radom na nošenju sa problemima i tehnikama kako izaći iz problema, dovodite sebe u stanje kada možete reći da ste zdravi, mirni i zadovoljni“, otkrio je Žigman.

Voditeljica autogenog treninga Ana-Mari Šerfezi dodatno je pojasnila što će sve polaznici ovih predavanja učiti. „Mi ćemo vas učiti na autogenom treningu, mi želimo imati informaciju s kojima se vi osjećate opušteno, veselo, mirno, znači takve informacije koje su u skladu sa životom želite imati tu, a one informacije koje nisu u skladu sa životom, od kojih se osjećate nemirno, tjeskobno, učit ćemo kako ih eliminirati i brisati te informacije. Na obuci autogenog treninga najviše se bavimo sa podsvijesti, kako mijenjati ove informacije, kako ih osvještavati i kako ih brisati“, pojasnila je Šerfezi.

Svoja iskustva s novim polaznicima podijelile su Nevena i Mihaela. „Ja sam sada potpuno druga osoba, puno jača, puno samostalnija. Autogeni trening me doveo do toga sam puno samostalnija, znam se nositi sa svakodnevnim stresom koji je i dalje tu. Moram vam reći da sam mirna, zadovoljna, nemam psihičkih ni fizičkih bolova. Naučila sam disati pravilno, svaki dan provedem barem jedan autogeni trening“, rekla je Nevena. „Dobiješ puno toga. Ja ono što mogu sada reći je da je to najbolje vrijeme koje sam izdvojila za sebe. Dobila sam snažne alate koji ti pomažu kroz život, koriste ti“, kazala je Mihaela.

Prva grupa s autogenim treninzima započinje 6.srpnja, a druga 20.srpnja. Predavanja će biti održana u prostorijama petrinjskog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Turkulinovoj 21 i to utorkom i četvrtkom od 9 do 14 sati. Predavanja su besplatna, a namijenjena su svim punoljetnim stanovnicima Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X