Popodnevni dio Lovrenčeva proslavljen u petrinjskom Gradskom parku Popodnevni dio Lovrenčeva proslavljen u petrinjskom Gradskom parku
PETRINJA – Program proslave Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre poslijepodne je nastavljen  u petrinjskom Gradskom parku kulturno-umjetničkim i glazbenim programom u sklopu... Popodnevni dio Lovrenčeva proslavljen u petrinjskom Gradskom parku

PETRINJA – Program proslave Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre poslijepodne je nastavljen  u petrinjskom Gradskom parku kulturno-umjetničkim i glazbenim programom u sklopu kojeg su nastupili članovi KUD-a Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića te članovi KUD-a Hrastovička gora iz Hrastovice, čija nam je predsjednica Ljiljana Sigur koja nam je otkrila kako su se okupljenima u Gradskom parku predstavili sa pet pjesama, među kojima i jednu koja je premijerno izvedena na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a nosi naziv „Hrvati, Hrvati“.

„Bili smo jako uzbuđeni i malo su mi se riječi počele brkati jer kada sam vidjela ljude oko sebe kako plaču i kako su dirnuti, bila sam jako ganuta. Pjesma je jako stara, ni sami ne znamo koliko, povijesna je. Zove se Hrvati, Hrvati. Povijesna je pjesma zato što govori o stoljetnoj borbi Hrvata da dođu do svoje države i baš smo ju zato htjeli u čast cijele ove prigode, priznanja kojeg smo dobili, dana koje obilježavamo, dani ponosa, tuge, slave. Prigodna je sada da ju otpjevamo zato što je povijesna, govori o svemu tome i zahvaljujući svima njima koji su dali svoje živote tijekom svih ovih stoljeća da dođemo do naše države, mi smo svi ovdje na ovome mjestu“, rekla je Sigur i dodala kako su pjesmu “Hrvati, Hrvati” dobili od sadašnjih članova “veterana” koji su je davno pjevali i prisjetili se. “Prvenstveno hvala Mati Cabanu koji je ujedno i voditelj tamburaša, a u prisjećanju su pripomogli i Elizabeta Stamenić, Višnja Knežić, Katica Vračan i Milka Gajdek”, rekla je Sigur te poručuje kako će navedenu pjesmu zaštititi kao kulturno dobro te su pokrenuli određene inicijative po tom pitanju.

Upravo je ovaj KUD ove godine osvojio i posebno priznanje Grada Petrinje za postignuća u protekloj godini. „Ponosna sam na to jer se ipak prepoznaje rad i trud našeg KUD-a, uz sve muke, u trnovitom putu u ovoj našoj folklornoj tradiciji jer nemamo pomladka, nemamo tamburaša pa se snalazimo na sve moguće načine, ali ne odustajemo. Niti jedan nastup nismo odbili, sve smo prihvatili i odradili. Ovom prilikom se zahvaljujem mojim folklorašima što imaju toliko truda i strpljenja i što mene podupiru u svemu, a posebna zahvala je i svim tamburašima koji su nam pomogli u bilo kojim situacijama“, rekla je Sigur te dodaje kako im ovo priznanje i ova nagrada znači jako puno, ali im je ipak najveća nagrada osmijeh i čestitke ljudi.

Dodaje kako je iza njih jedna jako radna godina, a sada počinju i pripreme za proslavu Bartolova u Hrastovici 24.kolovoza te za 20.Bartolovske susrete na kojima će nastupiti sedam KUD-ova iz cijele Hrvatske.

Svi posjetitelji u petrinjskom Gradskom parku mogli su razgledati brojne štandove domaćih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, kućnih radinosti, udruga i društava te brojnih KUD-ova, među kojima su svoje domaće proizvode izložili i članice Udruge Đeram iz Dragotinaca čija nam je predsjednica Kata Perković otkrila s čime su se predstavili.

 „Već tradicionalno Udruga Đeram iz Dragotinaca svake godine je na Lovrenčevu, u najljepšem parku na svijetu sa najljepšim kolačima na svijetu i ove godine se moramo pohvaliti da točkice vladaju parkom. Na našem štandu su se mogli kušati tradicijski kolači, a ja ću reći zahvaljujući ovom toplom vremenu da su danas doista bili tradicijski kolači zato što je toplo pa nismo ništa kremasto donijeli. Ja sam se ustala u pet sati da bi donijela gibanicu, odnosno štrudlu sa jabukama, bile su štrudle sa sirom, jabukama, makovnjače, orehnjače, domaće kiflice, breskvice, oblatne, sitni kolači, čak je bila i savijača sa višnjama. Danas je doista bio bogat stol“, otkrila nam je Perković te dodaje kako do kraja godine u Dragotincima pripremaju još jedno događanje u sklopu njihovom novog projekta naziva „Volim kuhati“, kada će Dragotinčani pripremati zimnicu na starinski način.

Organizator brojnih događanja u sklopu proslave Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre u našem gradu je i Turistička zajednica grada Petrinje čija nam je direktorica Ivanka Držaj izrazila zadovoljstvo ponovno ispunjenim Gradskim parkom.

„Kao što možemo vidjeti u našem parku je doista veselo, temperamentno, okupili su se naši dragi sugrađani, gosti iz drugih gradova i koliko mogu vidjeti svi uživaju, obilaze ove prebogate naše izložbene štandove na kojima mogu pronaći domaće proizvode, proizvode naših OPG-a, proizvode od proizvođača suvenira, rukotvorina, tu su brojne udruge koje predstavljaju svoje aktivnosti unutar svojih udruga, svakako tu treba istaknuti i kulturno-umjetnička društva koja također predstavljaju svoju bogatu narodnu baštinu i tu možemo pronaći bogate gastronomske ponude. Šećući ovdje uz onu ljepotu koja plijeni naša čula, ono završno je okus, pa svi mogu probati razne delicije koje su pripremili naši domaćini za svoje goste“, rekla je uvodno Držaj.

Zanimalo nas je zbog čega se Petrinja svakom gostu tako brzo uvuče „pod kožu“. „Petrinja prije svega ima bogatstvo u ljudima, možemo reći da su naši dragi Petrinjci dosta gostoljubivi, dobri domaćini, izvrsni domaćini i to svaki gost osjeti. I tek kada se stvori taj jedan kontakt s nama Petrinjcima onda se dobije jedna puna slika što znači doći, boraviti, vidjeti, čuti, upoznati se sa ovom bogatom našom narodnom baštinom kao i kulturnom produkcijom koju naš grad doista ima i naravno da je to onda magnet za naš grad“, rekla je Držaj te priznaje kako gradu nedostaje jedan veći restoran kao i hotel. Najavila je u planu imaju izdavanje tradicijske petrinjske kuharice u suradnji s Udrugom Hrvatska žena i njihovom predsjednicom Mirom Bešlić,, dok za sljedeću godinu najavljuje i projekt brendiranja Petrinje.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je Petrinja danas slobodan grad, grad bez straha te poručuje kako Petrinja danas ima priliku kroz mlade ljude. „Baš je danas lijepo u Petrinji, danas uživamo u prekrasnom danu, ljudima, dragim prijateljima Petrinje, svim ljudima dobre volje i koji su kroz povijest pokazali opstojnost hrvatskog čovjeka, čovjeka koji je nosio sve tradicionalne vrijednosti, baštinu, duhovne vrijednosti, sve ono što nam sveti Lovro u našem prekrasnom parku pokazuje kroz svoju ljubav, mir, blagostanje. Sveti Lovro je bio mučenik, grad Petrinja je također kroz svoju dugačku povijest, u kojoj se Petrinja nikada nije dao. Mi smo tu pokazali da bez razlike na sve politike, uspone i padove, bez razlike što smo možda prošli najteže trenutke u novijoj povijesti. Ta novija povijest je dala nama vječitu inspiraciju, ta novija povijest nam je dala priliku, da izvučemo pouke, da kao Petrinjke i Petrinjci imamo neke vrijednosti koje bi trebale pokazati kroz budućnost da sve ono što se događalo da se više nikada ne događa i da lupimo temelje grada i domovine Hrvatske“, istaknuo je Dumbović.

Ponovio je kako je u Petrinji obranjena i stvarana Hrvatska i mnogi to ne smiju zaboraviti. „Upravo je današnji dan u našem parku takav da je tu narodna baština, tu su mnoge udruge, mnogi OPG-ovi, dragi prijatelji iz ostalih gradova, to je sadržaj, to je karakter grada, taj karakter grada ima ovdje čovjek koji to ima u srcu. Svi koji to nemaju u srcu oni su možda sa strane, oni možda nisu to doživjeli na način kao što doživljavaju ovi ljudi koji su danas ovdje za svetoga Lovru. Neka naš Lovro, naš mučenik, i grad je bio mučenik, mi nastojimo da izvučemo pouku i ta pouka je jasna, idemo vidjeti što možemo kako proračun dizati, da bi bio razvojni, kako taj proračun ne smije biti svrha sam sebi. Tih nekih 70 milijuna kuna koji mogu biti transferirani za ono što je konfekcija života, međutim u toj priči smo nastojali vidjeti što je EU, zašto smo mi EU, da li smo mi EU zato što imamo prije svega sadržaj jer smo Europljani, ili ćemo biti ovdje kojima je devastirano mnogo odnosa u ratu, mnogo komunalne infrastrukture, ili ćemo biti statistika u EU i da budemo živi primjer kako ne treba izgledati i zato smo se okrenuli novcu EU“, zaključio je Dumbović.

Popodnevni dio programa nastavljen je uz nastup Ive Sankovića, Marijana Augustića Manjuse, Krunoslava Stepinca, Sande i Leona Bučara, Gorana Brebrića i grupe Loras te grupe Bluzy threesome. Velika proslava Dana grada potom se seli na Trg hrvatskih branitelja gdje će od 21 sat nastupiti grupa Vigo, a nakon toga od 23 sata i Jasmin Stavros.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.