Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
lisinskitekst

Poslušajte operu „Porin“ Vatroslava Lisinskog

U Interpretacijskom centru baštine Banovine u Petrinji otvorena je izložba „Vatroslav Lisinski“. Povodom 200. obljetnice rođenja našeg najnadarenijeg skladatelja 19. stoljeća, Interpretacijski centar organizirao ju je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Petrinji.

Autor izložbe koja donosi zbirku knjiga, časopisa, novinskih isječaka, plakata, notnih zapisa i gramofonskih ploča vezanih uz lik i stvaralaštvo Vatroslava Lisinskog je Stjepan Sučić, dugogodišnji potpredsjednik Matice hrvatske, priređivač i urednik niza antologija i monografija o hrvatskoj književnoj i kulturnoj baštini.

Vatroslav Lisinski koji u hrvatskoj glazbenoj povijesti trajno ostaje zapisan kao tvorac prve hrvatske nacionalne opere „Lubav i zloba“  rođen je 8. srpnja 1819. godine u Zagrebu kao Ignacije Fuchs (u nekim izvorima Fuhs, Fuks, Fux). U vrijeme hrvatskog narodnog preporoda ime mijenja u Vatroslav Lisinski.

Lisinski koji je pritisnut bolešću i oskudicom preminuo 31. svibnja 1854. nije doživio uprizorenje svoje druge opere „Porin“ dovršene 1851. „Porin“ je u Zagrebu praizveden tek 2. listopada 1897. godine.

Lisinski koji se glazbenim stvaralaštvom bavio relativno kratko – samo jedanaest godina, ostavio je iza sebe opus od 142 autorska djela te 25 prerada – dvije opere, više od 70 solo pjesama od koji se i danas često izvode „Prosto zrakom ptica leti“, „Ribar“ ili pak biseri ljubavne lirike „Miruj, miruj srce moje“, „Tuga djevojke“ i dr. Napisao je oko 40 zborskih skladbi, ofertorij „Cum invocarem“, razna instrumentalna djela za klavir i orkestar…  Osim skladbi na vlastite tekstove, često je uglazbljivao tekstove poznatih književnika i pjesnika, svojih suvremenika i prijatelja  – Ivana Trnskog, Petra Preradovića, Stanka Vraza, Ivana Kukuljevića, Pavla Štoosa i drugih.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X