Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
galerijavelikedonacije30082020

Postavljena izložba „Iz fundusa Galerije Krsto Hegedušić-Velike donacije“

PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji otvorena je nova izložba naziva „Iz fundusa Galerije Krsto Hegedušić-Velike donacije“. Riječ je o četvrtoj po redu izložbi iz ciklusa „Skriveno blago Galerije“. Autor izložbe je Zvonimir Martinović, član stručnog savjeta Galerije.

„Ovdje smo stavili akt na velike donacije koje su date našoj Galeriji. Izdvojili smo najviše autora koji su nam značajni za naš petrinjski kulturni krajolik. Tu je prije svega velika donacija obitelji Gener koja se odužila svome gradu i imamo našeg Petrinjca Ivana Kožarića koji je donirao dvije svoje grafičke mape“, otkrio nam je Martinović.

Potom su tu djela Vere Fischer, akademske kiparice iz Zagreba. „U jednom razdoblju 1945.godine prošla je kroz Petrinju i zaustavila se u Petrinji. Mi smo napravili ovdje jednu veliku retrospektivnu izložbu nakon njene smrti, pa smo iz njenog ateljea dobili tu donaciju, što nam je omogućila naša vanjska suradnica Branka Hlevnjak. Zatim imamo najveću donaciju slika od Antuna Cetina, čovjeka koji je rodom iz Čazme, koji je poslije Likovne akademije u Zagrebu otišao u Pariz, pa zatim u Kanadu gdje živi. Međutim, stupili smo s njim u kontakt, bio je voljan donirati svoje radove Galeriji koja bi mu napravila jednu izložbu“, dodaje Martinović.

Cetin je donirao šest crteža sa Likovne akademije kada mu je profesor crteža bio Krsto Hegedušić. „I imamo još jednu donaciju, to je Vilko Žiljak, grafičar koji je osmislio 1992.godine kompletan dizajn novca, različitih putovnica, osobnih iskaznica. Ta velika donacija sastoji se od 20 velikih araka na kojima su prikazani kako je ta digitalna inovacija tih stvari, naročito tog novca i putovnica, tekla u nekakvom tom razvoju, tako da mu se i ovom prilikom zahvaljujemo“, zaključio je Martinović.

Jasna Crnković, koordinatorica programa u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja ističe kako su im preostale još dvije značajne izložbe. „Pored svih poteškoća koje smo imali u radu zbog poznate situacije ove godine po pitanju COVID-a 19, ponosni smo na to što smo ispunili skoro pa cijeli predviđeni plan i program rada Galerije, s tim da je Galerija imala i on-line postave. Svaka izložba je imala čak više od tisuću pregleda. Ostale su nam još dvije značajne izložbe, gospođe Katarine Henc iz Zagreba te izložba Josipa Vanište. To su dvije značajne izložbe koje prenosimo u sljedeću godinu i ostale smo sve ispunili, znači Galerija je radila maksimalno“, kazala je Crnković.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Petrinje, a istu svi zainteresirani mogu razgledati u Galeriji Krsto Hegedušić sve do 14.rujna.

 • Image00001
 • Image00002
 • Image00003
 • Image00004
 • Image00005
 • Image00006
 • Image00007
 • Image00008
 • Image00009
 • Image00010
 • Image00011

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X