Potpis je pao. U Petrinju dolazi 205 milijuna kuna Potpis je pao. U Petrinju dolazi 205 milijuna kuna
VUKOVAR/PETRINJA – U Vukovaru je 16.svibnja potpisan sporazum o provedbi intervencijskog plana u sklopu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom... Potpis je pao. U Petrinju dolazi 205 milijuna kuna

VUKOVAR/PETRINJA – U Vukovaru je 16.svibnja potpisan sporazum o provedbi intervencijskog plana u sklopu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima kojim je Belom Manastiru s općinom Dardom te Benkovcu, Petrinji i Vukovaru iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljeno po 22,5 milijuna eura.

Upravo ovakvim programima moramo zaustaviti negativne trendove kao što su ograničeni razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u ovakvim potpomognutim područjima, i mislim da je to ključna poruka Vlade RH za ovu financijsku perspektivu, poručila je nakon potpisivanja sporazuma ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

Ocijenila je da su Beli Manastir, Darda, Benkovac, Petrinja i Vukovar dobili priliku poboljšati gospodarsku sliku i životni standard stanovništva na svojem području.

Na potpisivanju sporazuma bio je i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, koji je također izrazio zadovoljstvo potisanim sporazumima te  dodao kako je siguran da će dodijeljeni novac pozitivno utjecati na otvaranje novih radnih mjesta u gradovima korisnicima.

Ugovori3

Gradonačelnik Darinko Dumbović je izjavio kako je ovo potpisivanje jedan od najsretnijih dana za Petrinju:

„Danas je jedan od najsretnijih dana za Petrinju jer smo potpisali provedbu Intervencijskog plana za grad Petrinju, ovo je povijesni dokument kojim možemo promijeniti život nabolje jer kad pogledamo da će 205 milijuna kuna doći u naš grad možemo biti zadovoljni i sretni, zahvaljujem se svima  koji su u zadnje 2 i pol godine radili i stvarali kroz civilne inicijative, kroz društvene djelatnosti, kroz sve one resore koje smo imali u Gradu Petrinji kako bi napravili Intervencijski plan, ovo je nešto što je novi početak i nova budućnost za sve ljude u Petrinji, smatram da će donijeti bolje standarde i bolji život, ovaj pilot projekt pet nerazvijenih gradova koji se nalaze u ratom pogođenim područjima, a to su Vukovar, Knin, Beli Manastir, Darda, Benkovac i Petrinja.

 S ovih 205 milijuna kuna doći ćemo do izvanproračunskih sredstava koja su bila ključ cijele naše politike posljednje četiri godine i da ovih 500 milijuna kuna koji su u realizaciji mogu reći dobra garancija za razvoj Petrinje. Kao gradonačelnik koji dolazi iz realnog sektora htio sam da 10 milijuna kuna i završi u realnom sektoru, gledao sam i socijalnu sliku Petrinje gdje dobivamo 30 milijuna kuna iz socijalnih fondova. Smatram da naš veliki i ključan projekt kojim ćemo dobiti sredstva kroz par godina upravo na temu razvoja grada i strateškog interesa grada, a to je Grad na Kupi iz te priče ćemo dobiti 40 milijuna kuna.

Ugovori2

Mogu reći da idemo odmah sa financiranjem Poduzetničke zone sa oko 24 milijuna kuna, uskoro ćemo potpisati ugovore sa izvođačem radova i smatram da tu dobivamo određene kapacitete sa preko 200 novih radnih mjesta. Grad na Kupi povezuje šetnicu, munjaru, knjižnicu imamo park, te komunalnu infrastrukturu koja je oko 6 milijuna i 700 tisuća kuna što je vrlo važno za onaj dio centra grada koji je devastiran. Jedan od projekata je i tržnica sa preko 9 milijuna kuna, zelena tržnica sa oko 1 i pol milijuna kuna, te pilot projekt za dvoranu grada Petrinje, te vidikovac 700 tisuća kuna , igralište sa svlačionicom u Češkom selu, te Zelena kuća 500 tisuća kuna. Prvi smo grad u Hrvatskoj po energetskoj učinkovitosti povukli smo preko 65 milijuna kuna, tu je i legalizacija gdje smo građane oslobodili komunalnih doprinosa i ostavili građanima u džepu preko 10 milijuna kuna.“

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.