Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za projekt „Poduzetničko – društveni centar Petrinja“ Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za projekt „Poduzetničko – društveni centar Petrinja“
PETRINJA – U Maloj Gradskoj vijećnici Grada Petrinje danas je potpisan ugovor za projekt „Izrada projektne dokumentacije za projekt Poduzetničko – društveni centar Petrinja... Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za projekt „Poduzetničko – društveni centar Petrinja“

PETRINJA – U Maloj Gradskoj vijećnici Grada Petrinje danas je potpisan ugovor za projekt „Izrada projektne dokumentacije za projekt Poduzetničko – društveni centar Petrinja – 2RP2“.

Nositelj ovog projekta koji se provodi u sklopu Intervencijskog plana Grada Petrinje je Petrinjska razvojna agencija „PETRA“. Provedba projekta predviđena je u tri faze. Prva faza traje godinu dana – od 17. prosinca 2018. do 17. prosinca 2019.

“Prva faza je izrada projektne dokumentacije za budući Poduzetničko-društveni centar i to je zapravo tema današnjeg sastanka na kojem ćemo u ime Petrinjske razvojne agencije kao nositelja, potpisati ugovor o izradi projektne dokumentacije. Ukupna vrijednost ugovora za izradu projektne dokumentacije je 759.550, 00 kuna, od čega je 85 % sufinancirano sredstvima Europske unije, odnosno 645.617,50 kuna, a 15% je iznos vlastitog sufinanciranja od 113.932,50 kuna“, izvijestila je Katarina Ivančić, ravnateljica Petrinjske razvojne agencije „PETRA“ i voditeljica projektnog tima u ovom projektu.

Izrada projektne dokumentacije preduvjet je za drugu fazu projekta, odnosno izgradnju samog Poduzetničko-društvenog centra.

„Cilj tog centra je da bude svojevrsni akcelerator poduzetništva i da služi za jačanje gospodarske slike grada Petrinje, da se pruži potpora poduzetnicima u obliku usluga savjetovanja, edukacija, mjesta za konferencije, edukacije i sve sastanke za kojima poduzetnici u gradu Petrinji imaju potrebu. Naravno da smo prilikom osmišljavanja ovog projekta i u sklopu izrade Intervencijskog plana napravili određenu analiza stanja u gradu. Na temelju podataka o nezaposlenosti, smanjenom gospodarskom sektoru i manjem rastu prihoda u tom sektoru došli smo do zaključka da je takva vrsta potpore za male i srednje poduzetnike u gradu Petrinji potrebna“, kazala je Ivančić.

Partner Petrinjskoj razvojnoj agenciji u ovom projektu je Grad Petrinja. Uz voditeljicu Katarinu Ivančić, projektni tim čine koordinatori – Željka Tonković iz Petrinjske razvojne agencije, te Zlata Jajčinović i Ivan Begić iz Grada Petrinje. Predviđena lokacija budućeg Poduzetničko – društvenog centra Petrinja je Carekova 26.

„To je objekt koji je u vlasništvu Grada koji će biti predan u vlasništvo Petrinjskoj razvojnoj agenciji kada Centar bude izgrađen i funkcionalan“, objasnila je Ivančić.

Potpisivanju ugovora nazočio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Sretan sam što su mladi ljudi uzeli projekte u svoje ruke. Uzeli su ih na način da ih mogu pripremiti, a kroz Akcijski plan znamo da smo dosta toga napravili u zadnje dvije godine i da je on bio izuzetno zahtjevan. Zahtjevan na način da su u njega ušle mnoge ciljane skupine. Prolazilo se u tom postupku kroz „filter“ i dolazilo do konačnih rješenja, a to je Intervencijski plan – pilot projekt Pet ratom zahvaćenih gradova. Kroz ovu gospodarsku i komunalnu i društvenu i socijalnu infrastrukturu mi se lagano, ali sigurno pokrećemo i koristimo maksimalno sve naše resurse kako bi grad digli na određenu razinu. Ovo je gospodarsko pitanje i ovo je temelj naše strategije da gospodarstvo mora biti na prvom mjestu, jer znamo da kada je jako gospodarstvo i kada napravimo dobru gospodarsku sliku da ćemo imati sve segmente života puno kvalitetnije“.

Izvorni proračun od 70 milijuna kuna, zahvaljujući izvanproračunskim sredstvima koja dolaze kroz projekte, sada iznosi 420 milijuna, naglasio je Dumbović.

„Ova razlika koja je šest puta veća od proračuna je sve u europskim projektima. To je jedinstven primjer, možda mogu reći i u Hrvatskoj, da zahvaljujući upravo mladim ljudima sa spojem iskustva, znanja i sposobnosti dolazimo do te jedne dobre, kvalitetne sinergije svih projekata. Ono što me najviše veseli kod svakog projekta je učešće plaća u određenom postotku u svakom projektu. Dosad se možemo  pohvaliti da smo 980 tisuća kuna godišnje izvukli za sufinanciranje vlastitih plaća Grada i naših firmi, pogotovo kad govorimo o Aglomeraciji koja je velik projekt gdje se godišnje izvlači oko 1,7 milijuna kuna. To treba naglašavati da bi tih 2,7 milijuna kuna trebalo biti u kontinuitetu svake godine sve više i više“.

Dumbović se ovom prilikom osvrnuo i na projekt gimnastičke dvorane u Gajevoj ulici.

„Nama su uvijek u prioritetu objekti koji su 1/1 u vlasništvu Grada Petrinje. Čim dobijemo taj dokument – vlasnički list 1/1, mi odmah drugi dan idemo s projektnom dokumentacijom i s aplikacijama. Tu imamo još jedan mali problem koji je vezan za gimnastičku dvoranu u Gajevoj 2, gdje još uvijek čekamo da to dobijemo od Ministarstva državne imovine. Isti dan kad to dobijemo ići ćemo na glavni projekt. Mladi, talentirani sportaši, a tu mislim na gimnastičare, to već dugo očekuju“.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.