Potpisan Ugovor za projektiranje budućeg Studentskog doma u Petrinji Potpisan Ugovor za projektiranje budućeg Studentskog doma u Petrinji
SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku potpisan je Ugovor o projektiranju budućeg Studentskog doma u Petrinji. Ugovor vrijedan više od... Potpisan Ugovor za projektiranje budućeg Studentskog doma u Petrinji

SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku potpisan je Ugovor o projektiranju budućeg Studentskog doma u Petrinji. Ugovor vrijedan više od 200 tisuća kuna potpisali su župan Ivo Žinić i direktor tvrtke Arhingtrade iz Zagreba Mate Žagar. Prodekan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Petrinji Marko Badrić je istaknuo kako je ovo korak dalje za Učiteljski fakultet u Petrinji nakon nedavne energetske obnove.

„Svakako da oplemenjujemo prostor u Petrinji, Županiji sa novim objektom koji će podići sigurno kvalitetu studiranja. Samom energetskom obnovom smo podigli ljepotu i funkcionalnost naše zgrade, ali i značajne materijalne uštede u grijanju. Meni je izuzetno drago što sam ja od strane rektora izabran u projektni tim za izgradnju ovog Studentskog doma i nadam se da ću sve osobno učiniti da taj Dom što prije krene u realizaciju, odnosno izgradnju, jer ovo je sada trenutačni čin potpisivanja Ugovora za izradu projektne dokumentacije nekakav temeljni početak, a u ovih nekoliko mjeseci nadam se da ćemo krenuti u izgradnju“, rekao je Badrić.

Dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo je podsjetio kako Petrinja ima bogatu i dugogodišnju tradiciju visokoškolskog obrazovanja, obrazovanja učitelja. „To nije samo zgrada, to je jedna tradicija, to su i kadrovi. Ovim Studentskim domom, uz rekonstrukciju zgrade u Petrinji, doprinijet će se mogućnosti proširenju studentskih programa. Petrinja je jako puno napravila kada je ušla u sastav Sveučilišta u Zagrebu. Ja sam imao čast dekanom Visoke učiteljske škole u Petrinji i znam da mi je bilo jako stalo ući u sastav najuglednijeg Sveučilišta, a to je Sveučilište u Zagrebu. Sada to imamo i sada trebamo te komparativne prednosti tako jakog i velikog Sveučilišta iskoristiti. Možemo i imamo prostor da Petrinja postane sveučilišni grad. Mi smo uspjeli u okviru zagrebačkog Sveučilišta kao poseban odsjek Učiteljskog fakulteta dostići razinu kakvu imaju i mnogi samostalni fakulteti. Imamo kritičnu masu profesora i to treba iskoristiti tu ekspanziju, treba se dalje razvijati jer sustav koji se dalje ne razvija, on mora nužno stagnirati“, rekao je Prskalo te dodaje kako imaju podršku rektora zagrebačkog Sveučilišta kao i podršku Sisačko-moslavačke županije.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je izrazio zadovoljstvo što je potpisan ovaj Ugovor te vjeruje kako će sa sljedećom akademskom godinom poduzeti sve radnje da gradnja Studentskog doma u Petrinji i započne. „Moram reći da sam izrazito iznenađen tolikom brzinom, ali znajući osnovnu, temeljnu struku gospodina Žinića, a to je arhitektura, jasno je da je to moralo biti tako dobro i on se pokazuje kao izrazito učinkoviti župan koji mogućnosti iskorištava do kraja. Ono što bih ja kao rektor Sveučilišta htio dodati, ovakav Dom kada se izgradi dat će temelj ne samo da se postojeći fakulteti koji postoje u Sisku i u Petrinji, da će moći konačno u Domu živjeti i učinkovito studirati. Ali će nam dati, ono što je mogu reći i važno naglasiti, priliku da razmislimo, a već smo o tome i razgovarali, o novim studijskim programima koje bismo uveli i u Sisku, i u Petrinji“, rekao je Boras.

Direktor tvrtke Arhingtrade Mate Žagar je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog Ugovora. „Vidimo da Županija gazi zadnjih četiri, pet,godina velikim korakom da bi podigla stanovništvu županije što veći standard, odnosno da bi digla tu civilizacijsku razinu i da bi omogućila mladima i starima da žive i rade po uzoru na građane Europe. Što se tiče samog Studentskog doma, obećajem da će to biti na vrijeme, i nadam se da ćemo prije roka neke dijelove tog projekta napraviti i da bi 1.listopada dobili građevinsku dozvolu da bi se moglo ući u realizaciju tog projekta“, istaknuo je Žagar.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je potpisivanju ovog Ugovora prethodilo potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Sisačko-moslavačke županije. „Na području naše županije, pogotovo u Petrinji na odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji ima velikih potreba za izgradnju Studentskog doma, za smještaj naših studenata gdje ovoga trenutka imamo upisanih više od 500 studenata koji pohađaju da li kroz redovan studentski program ili izvanredni studijski program, gdje postoje velike potrebe za smještajem. Današnji sporazum, Ugovor kojeg ćemo potpisati koji je vrijedan 221 tisuća kuna s PDV-om, bit će izrađena projektna dokumentacija na način da će biti izrađen idejni projekt u vremenu od 40 kalendarskih dana od potpisa ugovora, glavni projekt narednih 75 kalendarskih dana i izvedbeni projekt 20 kalendarskih dana. Sve su ovo dokumenti koji su potrebni za izhođenje akata o građenju“, rekao je uvodno Žinić te dodaje kako vjeruje da će u tom vremenskom roku imati potrebnu dokumentaciju kako bi krenuli u pronalaženje financijskih sredstava za izgradnju ovog Doma.

„Kapacitet Doma je oko 70-tak kreveta, koji bi u svom sastavu imao i studentsku menzu. Na taj način Sisačko-moslavačka županija bi dobila novi objekt koji bi dodatno omogućio studiranje studentima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske. Ovaj studij je dosta atraktivan vidite po broju upisanih studenata, i vjerujem da ćemo na taj način da i ova županija, rektor je danas ovdje kako bi svojim prisutvom uveličao potpisivanje ovog Ugovora i kako bi nakon Ugovora još razgovarali o mogućnosti dodatnih novih studijskih programa u našoj županiji“, istaknuo je Žinić te na kraju poručuje kako je ovo važan događaj jer bi budući Studentski dom trebao unaprijediti studiranje i visokoškolstvo u našoj županiji.

Župan je također na kraju istaknuo kako je procijenjena ukupna vrijednost projekta izgradnje Studentskog doma u Petrinji oko 25 milijuna kuna, a županija će navedeni projekt kandidirati na neki od fondova Europske unije.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.