Potpisani ugovori o sufinanciranju energetske obnove osnovnih škola Novska i Gvozd Potpisani ugovori o sufinanciranju energetske obnove osnovnih škola Novska i Gvozd
SISAK – U sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku danas su potpisani ugovori o sufinanciranju energetske obnove dviju osnovnih škola : Osnovne škole Novska i... Potpisani ugovori o sufinanciranju energetske obnove osnovnih škola Novska i Gvozd

SISAK – U sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku danas su potpisani ugovori o sufinanciranju energetske obnove dviju osnovnih škola : Osnovne škole Novska i Osnovne škole Gvozd. S predstavnicima jedinica lokalne samouprave – gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem i načelnikom Općine Gvozd Milanom Vrgom, ugovore je potpisao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Drago mi je da su jedinice lokalne samouprave zajedno s nama na ovim našim zajedničkim projektima. Radi se o osnovnim školama na području grada Novske i općine Gvozd koje smo uspješno aplicirali na fondove Europske unije i dobili određena bespovratna sredstva za energetsku obnovu ovih objekata kako bismo na taj način stvorili kvalitetnije uvjete za školovanje naših učenika“, rekao je župan.

Podsjetio je kako osnovno školstvo pripada u nadležnost Županije i kako ga jedinice lokalne samouprave nisu dužne financirati. Tim više, zahvalio je čelnicima ovih dviju jedinica što će zajedno sa Županijom sufinancirati onaj dio troškova koji ne pokrivaju bespovratna sredstva iz fondova.

„To je dokaz da imamo dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave“, kazao je Žinić koji je ukratko predstavio projekte za koje su danas potpisani ugovori.

„Projekt energetske obnove Osnovne škola Novska vrijedan je 7 milijuna 162 tisuće kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 4 milijuna kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 1. studenog 2016. do 31. ožujka 2019. godine. Tu imamo ovaj iznos od gotovo 3 milijuna kuna koji moramo financirati iz vlastitih sredstava. Ovaj iznos smo također prijavili na Fond za regionalni razvoj gdje ćemo dobiti određena bespovratna sredstva. Grad Novska danas će potpisati sporazum o sufinanciranju radova u vrijednosti od 300 tisuća kuna“, objasnio je Žinić.

„Vrijednost projekta energetske obnove Osnovne škole Gvozd je 5 milijuna 900 tisuća kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 3 milijuna 445 tisuća kuna. Razdoblje provedbe ovog projekta je tri godine : od 29. studenog 2016. do 31. ožujka 2019. godine. Općina Gvozd će sufinancirati radove u vrijednosti od 100 tisuća kuna“.

Žinić je podsjetio kako je na natječaj “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Županija prošle godine aplicirala sedam osnovnih škola.

„Osim Novske i Gvozda, tu su OŠ Sunja, OŠ „Vladimir Nazor“ Topusko, OŠ Glina, OŠ Gora i OŠ Lipovljani. Ukupna vrijednost ovih sedam projekata je 35 milijuna kuna. Moramo se također pohvaliti da smo prijavili još 11 škola na ovaj natječaj – četiri područne škole u Novskoj, dvije područne škole u Popovači, Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića u Petrinji, Osnovnu školu Jabukovac, Srednju školu Petrinja i područne škole u Donjoj i Gornjoj Gračenici. Dakle, još 11 škola smo prijavili na ovaj natječaj. To je veliki projekt i nadam se da će kao i svi ovi naši dosadašnji projekti proći na tom natječaju i da ćemo stvoriti puno kvalitetnije uvjete za rad nastavnika, ravnatelja, ali i kvalitetnije uvjete za naše učenike“.

Govoreći o školama, župan je najavio i skori dovršetak radova na novoj osnovnoj školi u Popovači.

„Vjerujem da ćemo kroz dva mjeseca imati priliku otvoriti napokon i tu školu i dobiti jednu prekrasnu novu osnovnu šolu za naše učenike. Velika su ulaganja i iz fondova Europske unije u osnovno i srednje školstvo, ali svakako moram naglasiti da su i velika ulaganja od strane same Županije, iz našeg proračuna, pogotovo u opremanje školskih kuhinja, u plaćanje prehrane, odnosno toplih obroka za naše učenike. Na taj način želimo potaknuti i mlade obitelji da se odluče na još više djece i da nam sljedeće godine ne bude puno manje djece upisano u prve razrede u našim školama, nego barem da taj broj ostane na ovoj razini, iako bih ja volio da se broj učenika poveća“, rekao je.

U ime čelnika jedinica lokalne samouprave, potpisnika ugovora, obratio se gradonačelnik Grada Novske, Marin Piletić.

„Sisačko –moslavačka županija nakon što je uredila Rehabilitacijski centar djece s poteškoćama u razvoju, nakon što je platila i opremila novo igralište Osnovne škole Novska, nakon što je obnovila i uredila kuhinju, također u Osnovnoj školi Novska, napravila je jedan ključni iskorak da sve ove investicije o kojima sam govorio zaokružimo kroz jednu kapitalnu investiciju i u potpunosti obnovimo vanjsku ovojnicu jedne od najvećih osnovnih škola na području Sisačko-moslavačke županije, škole koja je u Domovinskom ratu bila itekako oštećena“, rekao je Piletić.

Objasnio je i zašto je Grad Novska odlučio sudjelovati u sufinanciranju ovog projekta.

„Ova investicija od više od 7 milijuna kuna u potpunosti će obnoviti našu zgradu u samom centru grada Novske i jednu od najvećih škola privesti energetskoj svrsi, odnosno postići ćemo da zaista maksimalno uštedimo i da imamo novouređeni objekt na području grada Novske. Zašto smo se odlučili sufinancirati? Pa upravo zato što u tu školu idu naša djeca, naši učitelji i kvalitetno tamo odrađuju svakodnevno nastavu. Niz uspjeha, što individualnih, što grupnih dolazi upravo iz Osnovne škole Novska“, rekao je Piletić.

Zahvalio je Županiji i županu na kontinuiranoj potpori i ulaganjima u Novsku, kako kaže, „najistočniji i jedini slavonski grad u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Kao jedan od primjera dobre suradnje sa Županijom istaknuo je pokretanje projekta „PISMO“ Novska,  Poduzetničkog inkubatora SMŽ za gaming industriju vrijednog 25 milijuna kuna. Izrazio je nadu da će se Županija uključiti i u financiranje izgradnje novog dječjeg vrtića u Novskoj vrijednog 4,1 milijun kuna čija bi izgradnja trebala početi na proljeće.

Današnjem potpisivanju ugovora u sjedištu Županije, uz potpisnike, nazočili su i zamjenici župana Ivan Celjak i Roman Rosavec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Darjan Vlahov i ravnateljica Osnovne škole Novska Antonija Mirosavljević.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.