Potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području SMŽ Potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području SMŽ
SISAK – Na službenoj stranici Sisačko – moslavačke županije objavljen je natječaj za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Sisačko – moslavačke... Potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području SMŽ

SISAK – Na službenoj stranici Sisačko – moslavačke županije objavljen je natječaj za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Sisačko – moslavačke županije za razdoblje od 2016. – 2020. godine u 2017. godini.

Odluke o natječaju kao i o samim potporama donesene su na prošloj, 4. sjednici Županijske skupštine.

„ Prijedlog Odluke napravljen je sukladno Zakonu o poljoprivredi i sukladno uredbama EU, uz prethodnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Ove mjere su dobre i produkt su dugogodišnje analize poticaja koji su krenuli od 2005. zaključno s 2017. godinom. Mi na godišnjoj bazi imamo razne dogovore s udrugama iz poljoprivrede, poljoprivrednicima, dakle otvoreni smo za sve konstruktivne prijedloge, tako da mislim da je ova naša odluka dobra i da su u njoj obuhvaćeni skoro svi segmenti poljoprivrede – i stočarstvo i povrćarstvo i vinarstvo tako da mislim da je odluka u redu takva kakva je“, rekla je predstavljajući vijećnicima prijedlog odluke  Ljiljana Križanić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Amandmane na pojedine stavke ove odluke podnio je Klub vijećnika HSS-a i HSP-a.

Obrazlažući amandman, HSS-ov Mijo Latin rekao je kako su u duhu dobre volje spremni odustati od prve stavke svog amandmana kojom su tražili da se u svim člancima, riječi „zahtjev za poticaj podnosi se do 31. siječnja 2018. za 2017. godinu” zamjene riječima „do 31. prosinca 2017.“.

U većem dijelu svog amandmana vijećnici Kluba HSS/ HSP tražili su povećanje potpora stočarstvu.

„Pored državnih mjera i regionalne su bitne za opstanak hrvatskog sela. U našoj županiji je prije pet – šest godina bilo nekih 15 i pol tisuća OPG-a. Prema podatku otprije nekoliko mjeseci, nema ih više ni 9 tisuća. Ima ih 8988. Zašto smo mi bazirali ove amandmane na povećanju potpora stočarstvu? Evo, da malo dobijete sliku kakvo je nažalost stanje. Na nivou države ima 167 tisuća krava. Do prije nekoliko godina je bilo 220 tisuća. Sad uzmite koliki je to pad. Čak i Slovenija ima više grla nego mi. U našoj županiji ima 13 179 krava. To je poražavajuće. To nije ni 10 posto od ovoga, a prije nekoliko godina imali smo više od 30 % krava u našoj županiji. Isto je i kod autohtonih pasmina konja. Mi danas, nažalost, imamo situaciju da 110 vlasnika drži konje hladnokrvnjake i imaju 1433 grla. To je poražavajuće. Kod hrvatskog posavca nešto je bolja situacija – 328 korisnika ima 3222 grla. Prije nekoliko godina bilo je više od 5 tisuća grla. Mi se nismo rukovodili politikom kad smo predlagali amandman, nego jednostavnom time što je situacija u ovom trenutku u stočarstvu dramatična, a stočarstvo je pokretač svih resursa u poljoprivredi. Ako nemate stočarstva, nemate ništa“, rekao je vijećnik Latin.

Subvencioniranje držanja pastuha, ždrebadi, rasplodnih bikova, mliječnih, ali i mesnih junica neke su od tema na koje se u raspravi osvrnuo vijećnik Latin.

Župan Ivo Žinić odbio je amandman Kluba vijećnika HSS/HSP rekavši kako su to prijedlozi „kozmetičke prirode“.

„Kad slušate kolegu Latina, imate osjećaj da ovi poticaji koje Županija radi i dalje poljoprivredi, uopće ne idu u korist razvoja poljoprivrede. Sve što ste rekli apsolutno poštujem, vi imate pravo dati i drugačije prijedloge i mogli bismo to čak i prihvatiti da sve ovo što ste vi rekli ima za cilj neki puno, puno kvalitetniji napredak u poljoprivredi. Međutim, ovo što ste vi predložili u svojim amandmanima to su kozmetičke stvari. Ovo je samo kap u moru da pomognemo našoj poljoprivredi . Prijedlog odluke utvrđen je u skladu sa sredstvima u proračunu i uz suglasnost Ministarstva. Da ovime što ste vi predložili mijenjamo drastično sliku poljoprivrede ja bih to prihvatio, ovako, amandman ne možemo prihvatiti“, rekao je Žinić.

Prokomentirao je i rok natječaja za poljoprivredne potpore:

„Nalaz revizije kaže da nije dobro da se zahtjevi predaju do kraja godine ili kao što smo prije imali do 30. studenog. Upravo smo htjeli to izbjeći i omogućiti i onim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju troškove i u studenom i u prosincu da mogu zahtjeve podnijeti do 31. Siječnja“, obrazložio je župan.

Amandman  Kluba HSS-a i HSP-a na kraju nije prihvaćen, a sama Odluka o potporama prihvaćena je s 24 glasa za, 0 protiv i 11 suzdržanih. Donesena je i Odluka o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu potpora poljoprivredi  i ruralnom razvoju na području SMŽ za razdoblje od 2016. – 2020. u 2017. godini.

Natječaj je objavljen 1. prosinca ove godine na službenoj web stranici Sisačko-moslavačke županije gdje zainteresirani mogu potražiti više informacija o samim potporama koje se dodjeljuju, uvjetima natječaja, kriterijima za ostvarivanje poticaja kao i potrebne obrasce. Natječaj ostaje otvoren do 31. siječnja 2018. godine. Za razvoj poljoprivrede iz županijskog je proračuna namijenjeno 3.390.000,00 kuna.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.