Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
križsisaknaslov

Povodom Dana državnosti u Sisku položeni vijenci i svijeće u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje

SISAK – Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, brojna izaslanstva – obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici Županije, gradova Siska i Popovače, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policije, vatrogasaca i političkih stranaka, polaganjem cvijeća i svijeća odala su u Sisku počast najzaslužnijima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijenci i svijeće položeni su kod Središnjeg križa i spomenika braniteljima Bošnjacima-muslimanima na Gradskom groblju Viktorovac, te kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije u kojem su bili i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i zamjenici župana Ivan Celjak i Roman Rosavec, predvodio je župan Ivo Žinić. Podsjetio je kako se Dan državnosti, nakon 19 godina, ponovno slavi 30. svibnja, na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske.

„Nažalost, 2001. godine je taj datum bio promijenjen na jedan također vrlo važan datum –  25. lipnja, ali evo sretni smo da je to danas opet 30. svibnja, jer svi smo u to vrijeme 90-tih godina pjevali: „30. svibnja naš je dan, naš je to hrvatski rođendan“. Malo se 2001. promjenom datuma to pobrkalo i stvorilo općenito u društvu određene podjele koje i danas traju. Ipak, vjerujem da dolazi novo doba i da nećemo imati više zbrke u takvim datumima“, kazao je Žinić.

Postrojavanje na stadionu u Kranjčevićevoj 28. svibnja 1990. godine i konstituiranje višestranačkog Sabora dva dana kasnije, izdvojio je kao događaje koji su te 1990. godine obilježili početke stvaranja hrvatske države.

„To je izazvalo snažne emocije u svima nama, u narodu, ali i bilo nekakva garancija da ćemo se obraniti od svega onoga što je prijetilo Hrvatskoj, a tada su prijetnje bile velike. Mlada hrvatska država pod vodstvom dr.Franje Tuđmana je bila napadana sa svih strana, doduše tada još sporadično nekim oružanim akcijama pobunjenih Srba, međutim od tada, postrojavanje i konstituiranje višestranačkog Sabora i određivanje ovog dana Danom državnosti je nešto što je, možemo reći, zapečatilo stvaranje hrvatske države“, rekao je Žinić, uputivši još jednom čestitku povodom Dana državnosti:

„Čestitam prije svega svim hrvatskim braniteljima na onome što su dali u Domovinskom ratu, njihovim obiteljima, ali i svim stanovnicima naše županije, svim onim domoljubima koji vole ovaj kraj, ovu državu. Čestitam im Dan državnosti uz želju da ga provedu na način kako oni to žele. Ove godine u specifičnim smo okolnostima, ali pomalo se vraćamo u normalu – vidjeli ste da je ovdje danas bio veliki broj naših delegacija koje su položile vijence i zbog toga sam sretan. Sretni smo kada se ovako ponovno vidimo, da smo svi živi i zdravi, pa to i ovom prigodom želim svima – da budemo živi i zdravi. Upravo kako je i ovdje u molitvama svećenika i imama rečeno – da napravimo nešto za Hrvatsku. Domoljublje je upravo to. Nisu domoljublje priče, mahanje barjacima, pjesme – je i sve to, ali ono što učinimo, što svatko od nas pridonese za svoju obitelj, za svoj dom, za svoju Domovinu, to je onda pravo domoljublje, istinsko domoljublje. Pozivam da svi budemo donekle pravedni, da budemo normalni ljudi sa svim onim ljudskim osobinama koje imamo. Našim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote, još jednom vječna hvala“.

Molitvu na sisačkom groblju Viktorovac predvodili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, Alem ef. Crnkić i vlč. Ivan Grbešić, župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X