Povodom Dana grada Petrinje održana Svečana sjednica Gradskog vijeća (AUDIO) (VIDEO) Povodom Dana grada Petrinje održana Svečana sjednica Gradskog vijeća (AUDIO) (VIDEO)
PETRINJA – Povodom Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održana je Svečana sjednica... Povodom Dana grada Petrinje održana Svečana sjednica Gradskog vijeća (AUDIO) (VIDEO)

[g-carousel gid=”21743″ height=”100″ per_time=”4″]

PETRINJA – Povodom Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održana je Svečana sjednica petrinjskog Gradskog vijeća. Na samom početku, predsjednica Gradskog vijeća, Magdalena Komes je istaknula kako je ova godina za naš grad vrlo značajna, prvenstveno zbog povijesnog aspekta jer Petrinja ove godine slavi 777 godina postojanja. Poručuje kako grad danas ima potencijala u gospodarskom, turističkom, poljoprivrednom, te kulturnom segmentu, no pita se što smo to učinili.

svgv17tekst

„Naši su nam preci ostavili teško izborena prava u naslijeđe, a mi smo imali pravo i dužnost izboriti se za njihovo očuvanje, ali i steći nova. No, mi smo učinili baš suprotno. U Petrinji su svim investitorima vrata bila zatvorena, gospodarstvo nam propada, tvornice nam se gase, a one koje još donekle dobro posluju gušimo raznim nametima, tako da je pitanje koliko će još i one opstati“, rekla je uvodno Komes i podsjeća na veliku žrtvu koju je Petrinja dala tijekom Domovinskog rata, te je pozvala nadležne da se središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održi upravo u Petrinji.

„Hrvatski branitelji su se borili za zemlju u kojoj ne moramo šutjeti kao nekada, za civiliziranu zemlju u kojoj će svaki čovjek živjeti dostojanstveno, za zemlju u kojoj nevini neće biti proglašavani krivima, a počinitelji kaznenih djela će biti odstranjeni iz društva, u suprotnom će isti kontaminirati cijelo društvo. Da, reći ćete da nam se to već dugo događa, ali zašto onda šutite. Zašto ušutkujete svoju djecu? Pustite ih, zapravo, potičite ih da razmišljaju svojim glavama, potičite ih na raspravu, na kritiziranje, dozvolite im da imaju svoje mišljenje različito od vašeg. Poštujte mlade, budite tolerantni prema njima, pustite ih da žive dostojanstveno, o njima ovisi naša budućnost“, rekla je Komes i dodaje kako naše društvo vapi za promjenama, inovacijama, kreativnošću i optimizmom.

svgv17tekst2

„Svatko od nas, svi mi možemo pridonijeti promjenama u društvu. Ne političari. Previše se očekuje od vlasti, lokalne i državne. Političari su danas ovdje, sutra nisu. Oni su promjenjivi i smjenjivi, njihova djela su ono što ostaje trajno, a na njima je da odluče hoće li otići u prah ili u zvijezde. Političari moraju služiti svojim građanima, moraju upravljati, a ne vladati, sve što oni rade narod ima pravo znati. Svaka kuna potrošena iz gradskog proračuna treba biti transparentno potrošena. Ne može i ne smije odgovor na upit o potrošnji financijskih sredstava biti da ga nikada nećemo dobiti. Nećemo više tolerirati bahate članove zajednice. Zbog takvih nam mladi odlaze, a oni koji ostaju, prihvaćaju takvo ponašanje kao obrazac. Takvima ćemo reći dosta“, dodaje Komes i na kraju ističe kako je krajnje vrijeme za političku moralnost, te je krajnje vrijeme da opći interes stavimo ispred vlastitog.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je poručio kako su ovi dani kolovoza najčasniji i najponosniji jer u tim danima slavimo i obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Oluja“. „Oluja je kraljica svih naših bitaka jer smo tada oslobodili naš grad i ostale okupirane dijelove Hrvatske. Oluja je za nas značila slobodu i kraj naših prognaničkih patnji, iza Oluje smo se vratili svojim razrušenim kućama i počeli ispočetka. Samo onaj koji je doživio Domovinski rat istinski zna da uz Vukovar i Knin, Petrinja spada među one gradove i mjesta u kojima je pobjeda skupo plaćena. Plaćena je velikim razaranjem grada i ono što je najsvetije, životima hrvatskih branitelja“, rekao je Dumbović i poručuje kako njihova žrtva i doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske, ne smije pasti u zaborav, te je naša obveza čuvati spomen na svakoga od njih.

svgv17tekst3

„Ne smijemo zaboraviti da se ovaj grad stvarao kroz stoljeća, da mu je svaka nova generacija davala svoj pečat, a danas smo mi ti koji trebamo biti njegovi graditelji. Gradu koji ima iza sebe 777 godina. Smisao i svrha našeg zajedničkog djelovanja je raditi u interesu grada i svih njegovih građana, stalno podizati kvalitetu života u našem gradu, upravo to i činimo. To nije lako. I na kraju raditi projekte koji se financiraju iz Europske unije“, dodaje Dumbović, te je podsjetio na veliki projekt vodovoda i kanalizacije vrijedan 500 milijuna kuna, kao što je podsjetio na to da je Petrinja prvi grad u Hrvatskoj po energetskoj učinkovitosti, a tu je i Intervencijski plan vrijedan više od 200 milijuna kuna, no poručuje kako tu neće stati.

„Ono što danas pokazujemo je da smo grad koji pokazuje odgovornost prema svakom čovjeku koji živi u ovom gradu, ne samo odgovornost, nego prije svega ono što je najvažnije, da pokušamo vidjeti kako napraviti od grada ono što treba biti i ono što čini grad. Ovdje svečano, poštovana predsjednice Gradskog vijeća, obećajem ako slijedeće godine u državnom proračunu ne bude naš Sud u Petrinji, neću biti ruka za proračun Republike Hrvatske, kao što sam je dizao već tri puta, a nisam ništa dobio. To će biti moj uvjet“, dodaje Dumbović i poručuje kako neće raditi nikakve kompromise kada je u pitanju Petrinja. Govoreći o projektima, ponovio je kako se ide na milijardu kuna vrijednih projekata.

„Bez milijarde ne želim razgovarati. Želim se ovdje s vama vidjeti za četiri godine i da pokažemo jednostavno te projekte. To je istina, to nije priča, magla i paučina. Zato hvala svima koji su radili na projektima, hvala mojim pročelnicima, hvala udrugama, civilnim inicijativama, hvala svima koji su prepoznali da Petrinja treba biti grad sa svojom kulturom, tradicijom, običajima, željom i vrijednostima da pokažemo metropoli da ona nije jedina u ovoj Domovini. Na ovim prostorima se borilo za Hrvatsku, tu se gradila i stvarala. Moramo reći svima da Hrvatske ima svuda, samo je nema tamo gdje je bilo najviše žrtava“, istaknuo je Dumbović i na kraju poručuje kako Petrinja zaslužuje više, te je poželio da nam u budućnosti Sveti Lovro bude najveća inspiracija za ljubav, mir, blagostanje.

svgv17tekst4

Okupljenima se obratio i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije koji je pozvao članove Gradskog vijeća i gradonačelnika da nađu zajedničke platforme, te poručuje kako je trenutak za zajedništvo. „Jedan grad s tradicijom umjetnosti jednog Hegedušića, pa na kraju jednog od najvećih današnjih kipara, grada s ratnom tradicijom, imam čast i sada sjediti kraj brata ratnog heroja, to su ljudi kojima se treba diviti i kojima se na današnji dan treba posebno pokloniti. Ja vas pozivam na suradnju i na uspjeh u vremenu koje je pred nama“, rekao je Čačić.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je također u svom obraćanju podsjetio kako smo nedavno obilježili 22. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ koja se slavila u cijeloj Hrvatskoj. „Najveće žrtve bile su upravo na oslobađanju naše voljene Petrinje, na oslobađanju ovog cijelog područja i naše županije. Gotovo 50 posto teritorija naše županije je bilo okupirano. Moramo se prisjetiti svih onih, ali i vas dragih hrvatskih branitelja i dragovoljaca, koji ste u postrojbama Hrvatske vojske koje su oslobodile Petrinju prije 22 godine, i na tome vam čestitam, jer Oluja je bila časno provedena akcija i mogu reći da su hrvatski vojnici i policajci na jedan poseban način izveli ovu operaciju. Naravno da su žrtve bile prevelike u ovoj Petrinji, oko 600 žrtava, 600 ubijenih civila i stradalih i poginulih hrvatskih vojnika i policajaca. To je velika cijena i to zavrjeđuje svaku pažnju. Želim da Gradsko vijeće i grad Petrinja imaju to na pameti“, rekao je Žinić, te poziva da u zajedništvu nastavimo graditi budućnost. Čestitao je Petrinji na brojnim projektima koji će pridonijeti kvaliteti života u gradu, ali je izrazio i želju da suradnja Županije i Grada bude bolja.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bila je saborska zastupnica Željka Josić, a istaknula je kako je Petrinja nakon oslobođenja prije 22 godine ostala razrušena, te se i danas vide posljedice rata. „No vi Petrinjci, vrijedni ljudi, obnovili ste grad, svoje domove, otvorili ste male obrte i u nekima od njih rade i moji prijatelji. Ponekad mi se čini da više od te obnove, puno više i od zgrada i od cigli znači onaj duh kojeg ste donijeli u grad, vratili ste kulturni identitet grada i na tome vam hvala“, rekla je Josić i izrazila nadu kako će Gradsko vijeće i gradonačelnik na konstruktivan i zajednički način ostvariti svijetlu budućnost.

U sklopu Svečane sjednice Zahvalnice su uručene Sonji Radman Livaja, za nesebičan doprinos u oslobođenju Grada Petrinje, Branku Šubiću, za izniman doprinos u promicanju istine o Domovinskom ratu, fra Petru Žagaru, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, mještanima Hrvatskog Čuntića za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Udruzi Đeram, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Mateji Pereković, predsjednici Mjesnog odbora Brest, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, KUD-u „Pokupljanka“ za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine i Ivanu Pribiloviću, predsjedniku Mjesnog odbora Gora, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine.

U ime svih dobitnika Zahvalnica zahvalio se Ivan Radošević. „Hvala Gradu i gradonačelniku, ali prije svega htio bih svima vama čestitati Dan grada, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svim braniteljima. Mi se borimo kulturom, sa svime onime što je težina u jednom mjestu kao što je Hrvatski Čuntić, ali je to lakše kada Grad, trenutno ovaj gradonačelnik, prepoznaje naše potrebe i svaku put je tu blizu, za nas je to onda puno lakše“, rekao je Radošević koji se u ime svih mještana Hrvatskog Čuntića zahvalio na ovoj zahvalnici.

Ovogodišnje „Nagrade Grada Petrinje“ dodijeljene su Tonki Pezelj za istaknuto humanitarno i kulturno djelovanje na području Grada Petrinje, te Srećku Telaru za izniman doprinos u očuvanju i promicanju petrinjskog sporta.

„Plakete Grada Petrinje“ dodijeljene su Klubu žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Petrinja zbog dugotrajnog humanitarnog i kulturnog djelovanja, te promicanja i čuvanja kulturne baštine petrinjskog kraja, kao i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klub Mošćenica, za ukupan doprinos u organiziranju humanitarne pomoći socijalno ugroženim članovima udruge, te članovima njihovih obitelji.

U ime svih ovogodišnjih dobitnika nagrada zahvalila se upravo Tonka Pezelj, koja se na samom početku zahvalila petrinjskoj Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata što su ih predložili za ova vrijedna priznanja, kao što se zahvalila i Odboru za dodjelu priznanja Grada koji su prihvatili i podržali prijedlog Koordinacije. Ujedno je odgovorila na pitanje što ih to motivira i potiče na djelovanje u svom gradu.

„Možda je najosnovnije reći da je to ljubav i želja biti koristan, i ono pitanje što svaki čovjek sebi postavlja, a to je što ja mogu učiniti za opće dobro. Moramo njegovati temeljne ljudske vrijednosti, ljudskost, solidarnost, pomoć potrebnima, sačuvati od zaborava ono što se ne smije zaboraviti i one koje ne smijemo zaboraviti i pitati se uvijek, jesmo li mogli više, jesmo li mogli bolje. Da, uvijek se može i više i bolje“, rekla je Pezelj i dodaje kako se na našem području između Une i Kupe da bi se živjelo, moralo ginuti i to je stoljetna borba za opstanak.

„Volim te grade moj, Petrinjo moja, bolujem tvoje boli, pjevam tvoje radosti. U mom srcu cvatu vesela cvrkutanja tvojih mališana, zvonki smijeh tvoje mladosti, u duši mojoj jecaju tišine i tuge rastanaka, zebnje i neizvijesnosti odlazaka bez povratka. Ali vjerujem u tebe grade moj, vjerujem da možemo i moramo stvarati boljitak za našu djecu. Ne dopustimo pretihe hodnike i prazne učionice u našim školama. Moramo vraćati otišlu nam djecu. Učinimo sve da djeca požele vratiti nam se, omogućimo im sadržajan i dostojan život. Vratimo dostojanstvo rada. Zadaća nam je graditi i stvarati“, rekla je Pezelj.

Sjednicu su uveličali i Natalija Martinčević, posebna savjetnica Varaždinske županije kao i Varaždinski župan Radimir Čačić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Josić kao i izaslanik premijera Ivo Žinić, te njegov zamjenik Ivan Celjak. Izaslanik ministra obrane bio je general pukovnik i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Drago Matanović, dok je Toni Petrović bio izaslanik ministra unutarnjih poslova. Na sjednici je bila i zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb, kao  što su bili i  predstavnici općina Topusko, Gvozd, Majur, Sunja, Lekenik i Donji Kukuruzari, tepredstavnici gradova Hrvatska Kostajnica i Popovača. Sjednicu su također uveličali predstavnici Hrvatske vojske, policije, gospodarstvenici, predstavnici nacionalnih manjina, mjesnih odbora, udruga, političkih stranaka kao i predstavnici crkvenih vlasti, kao i gradski, te županijski vijećnici. U glazbenom dijelu programa nastupili su Laura Sučec, te Pjevački zbor mladih „Mato Bučar“.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.