Povodom „Lovrenčeva“, koncert u crkvi sv. Lovre održali Edmund Andler – Borić i Bruno Philipp Povodom „Lovrenčeva“, koncert u crkvi sv. Lovre održali Edmund Andler – Borić i Bruno Philipp
PETRINJA – U sklopu programa „Lovrenčevo u Petrinji“, u crkvi sv. Lovre sinoć su koncert, u organizaciji POU Hrvatski dom Petrinja, održali orguljaš Edmund... Povodom „Lovrenčeva“, koncert u crkvi sv. Lovre održali Edmund Andler – Borić i Bruno Philipp

PETRINJA – U sklopu programa „Lovrenčevo u Petrinji“, u crkvi sv. Lovre sinoć su koncert, u organizaciji POU Hrvatski dom Petrinja, održali orguljaš Edmund Andler – Borić i klarinetist Bruno Philipp.

Edmund Andler – Borić ispričao je kako se ovom koncertu posebno veseli, jer ga za Petrinju vežu brojne spone.

„Ja sam iz puno razloga jako, jako ponosan što večeras nastupam ovdje u sklopu Lovrenčeva. Moji korijeni po ocu su odavde, odnosno iz mjesta Gora. Imam tu puno familije u Petrinji, Strašniku, Gori, Peckom. Osim toga, tu sam nekih 15 godina predavao klavir u Glazbenoj školi u svim mogućim i nemogućim uvjetima i jako sam ponosan da smo mi taj Područni odjel u Petrinji koji djeluje u sklopu  sisačke Glazbene škole uspjeli sačuvati“.

Glazbenik je otkrio još jednu poveznicu s Petrinjom i crkvom sv. Lovre za koju ga veže poseban sentiment.

„Ja sam rođen tamo 1970-ih u Zadru gdje sam i odrastao, ali su me mama i tata doveli krstiti ovdje, u ovu crkvu. Iako mi je ime Edmund Dražen, kršten sam kao Josip i jednostavno imam jedan poseban senzibilitet i za ovu crkvu i za Petrinju i za ovaj ambijent i za Lovrenčevo. Mi smo godinama prije Domovinskog rata dolazili ovdje u posjet baki i djedu, od Lovrenčeva do Gospe. To je bio dio ljeta kad nismo bili na moru, u Zadru, nego ovdje, prema tome sve te fešte oko Lovrenčeva su meni jako dobro poznate i uvijek mi je, još kao djetetu to ostalo nešto posebno“.

O koncertnom programu koji su pripremili za petrinjsku publiku, Andler – Borić kaže:

„Ovaj večerašnji koncert izvodim skupa s mojim sjajnim kolegom i prijateljem, klarinetistom Brunom Philippom koji je zaista jedan od najboljih, ne samo klarinetista, nego i glazbenika u Hrvatskoj. Iznimno puno nastupa i izvodi čitav spektar repertoara, ne samo klasiku nego i tango i židovski klezmer i još puno više toga. Ovo večeras je jedna zanimljiva obrada literature za obou i orkestar koju smo mi obradili za klarinet i orgulje. Već nekoliko godina to se pokazuje kao jako lijepo i privlačno publici. Tu su večeras i solo skladbe i naravno, što se tiče orgulja, nezaobilazni Johan Sebastian Bach“ .

Njega kao orguljaša, posebno je razveselilo to što će u petrinjskoj crkvi zasvirati na Hefererovim orguljama koje pružaju poseban doživljaj, kako slušateljima, tako i glazbeniku koji na njima svira.

„Ove orgulje u Petrinji su zaista jedan poseban instrument i usudim se reći u Sisačko-moslavačkoj županiji i cijeloj Sisačkoj biskupiji jedan od najljepših i najboljih instrumenata. Naravno, one traže redovno održavanje, redovno sviranje. Stigle su, zahvaljujući, svi znamo, zalaganjem biskupa Vlade Košića što je stvarno velika stvar. Imate i puno većih gradova od Petrinje koji nemaju ni blizu ovako lijep instrument. Ovo je instrument koji vam zaista pruža jedan poseban osjećaj muziciranja, nastupanja na njemu, predstavljanja literature, jer orgulje nisu samo liturgijski instrument. One su s vremenom zaista postale koncertni instrument. Nalaze se uglavnom uvijek na koru, pa publika pita – gdje da gledamo? Jednostavno uživajte u glazbi i zvukovima, ne morate gledati izvođača, jer baš možda gledanje izvođača odvlači pozornost što se tiče uživanja u samoj glazbi“, rekao je Andler- Borić, još jednom se osvrnuvši i na manifestaciju „Lovrenčevo u Petrinji“.

„Drago mi je šo se „Lovrenčevo“ sve više brendira i da to nije više samo niz nekakvih zabava. To znači da Lovrenčevo ima sve bogatiji sadržaj, pa i za onu manju populaciju koja sluša, u ovom slučaju, klasičnu glazbu. Možda večeras u publici bude puno ljudi, možda ih bude malo, to je nebitno, ali bitan je kontinuitet održavanja stvari koje Petrinju čine gradom“, rekao je.

Akustika petrinjske crkve sv. Lovre, Hefererove orgulje i dvojica vrsnih glazbenika, za publiku koja ih je pozorno slušala, stvorili su ugodan doživljaj u još jednom događaju kojim ove godine obilježavamo Lovrenčevo.

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.