Povodom Ramazana, petrinjski gradonačelnik primio predstavnike Medžlisa islamske zajednice Sisak Povodom Ramazana, petrinjski gradonačelnik primio predstavnike Medžlisa islamske zajednice Sisak
PETRINJA – Povodom početka Ramazana, za muslimanske vjernike svetog mjeseca, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović primio je danas u Maloj gradskoj vijećnici glavnog imama Medžlisa... Povodom Ramazana, petrinjski gradonačelnik primio predstavnike Medžlisa islamske zajednice Sisak

PETRINJA – Povodom početka Ramazana, za muslimanske vjernike svetog mjeseca, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović primio je danas u Maloj gradskoj vijećnici glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sisak Alema ef. Crnkića, predsjednika Medžlisa islamske zajednice Sisak Edina Safića i predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje, Hajrudina Kulašića.

„Kažu da se prva ramazanska čestitka pošalje uvijek iz Petrinje. Ja sam se s tim složio i zaista je to jedna lijepa gesta, lijepa inicijativa. Hvala vam što ste nam napravili jednu lijepu uvertiru u naš najodabraniji, najvažniji mjesec u godini – mjesec Ramazan. Mi već večeras, sa zalaskom sunca, ulazimo u taj sveti mjesec. Moram odmah na samom početku istaknuti ono što je prva specifičnost i odlika, a to je da je ovo prvi put, ja mislim, u povijesti i Islamske zajednice i muslimana koji žive na ovim prostorima da je predstavnik islamske zajednice ušao u ovaj prostor, što mi je drago i zahvaljujem vam na tome što ste našli dio svog dragocjenog vremena za nas“, rekao je svom domaćinu glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkić.

Istaknuo je kako nakon Siska, Petrinja sa svojim okolnim naseljima ima najveći broj muslimanskih vjernika koji su aktivno uključeni u sve segmente društvenog i javnog života – političkog, vjerskog, karitativnog, umjetničkog, folklornog, književnog … Brojčano najdominantniji u toj zajednici su Bošnjaci, iako je, napominje Crnkić, islamska zajednica anacionalna.

„Ona je u principu zajednica svih onih kojima je islam vjera, a na ovom području to su dominantno Bošnjaci. To su i Albanci, Romi, pa ja bih rekao i oni koji se izjašnjavaju kao Hrvati islamske vjere. Islamska zajednica je najstarija institucija na ovim prostorima, znači 51 godinu kontinuiranog djelovanja, rada na ovom području (iako su muslimani prisutni na ovom području i duže, gotovo stotinjak godina, o čemu svjedoče i neke sisačke obrtničke obitelji).“

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović svojim je gostima uputio čestitke povodom njihova svetog mjeseca Ramazana, ističući kako su uvažavanje različitosti i uzajamno poštovanje pripadnika različitih naroda,vjera i kultura – temelj zajedničkog života.

„Ja sam čovjek koji prije svega vidim život kroz zajedničku budućnost koja prije svega daje sigurnost svega onoga što imamo i u temeljima našeg Ustava, naših zakona i svega onoga što gradimo. Graditi zajedništvo ponekad nije lako, ali u svakom slučaju to je za dobre ljude, za ljude koji žele mir i ljubav među narodima, uvijek jedna velika inspiracija“.

Podsjetio je i na veliki obol koji su branitelji Bošnjaci dali u Domovinskom ratu i izgradnji domovine u kojoj će se svi osjećati slobodno.

„Veliku ulogu su tu imale i nacionalne manjine, zato taj naš Domovinski rat i ima jednu težinu stvaranja domovine i normalno da smo mi kao većinski narod uvijek zahvalni. Vrijednosti koje dolaze iz pojedinih naroda, nacionalnih manjina, vjera, Grad želi imati kao inspiraciju dobrih partnera koji će imati pred sobom jedan pregled što je to što možemo zajednički odraditi kako bi imali onu dobru i kvalitetnu komunikaciju u kojoj će uvijek do izražaja doći, prije svega, poštovanje. Uzajamno poštovanje, ali i ono što bismo trebali živjeti u budućnosti kao civilizirani ljudi, bez obzira na razlike, da kao jedan sustav omogućimo veliku slobodu. Slobodu djelovanja, slobodu različitosti, bez straha. Sloboda ne može biti dozirana. Ja kao Hrvat ni u jednom trenutku ne želim biti više slobodan od bilo kojeg Srbina, Bošnjaka ili bilo koje nacionalne manjine. U protivnom, ako ja budem slobodniji od vas, to neće biti slobodna domovina. Mislim da smo se za to borili. Zato vam hvala“, rekao je Dumbović.

Na čestitci je još jednom zavalio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkić.

„ Predivna ramazanska poruka. Potpisao bih svaku riječ koju ste rekli o zajedništvo u onim univerzalnim, plemenitim vrijednostima. S tim vrijednostima svi zajednički možemo oplemeniti i društvenu sredinu u kojoj živimo. Mi i inače slijedimo naputke i nadahnjujemo se iz izvora naše vjere gdje je Poslanik rekao : „Najbolji je onaj musliman koji najviše koristi ljudima i društvenoj zajednici u kojoj živi“. To je za nas jedno univerzalno načelo kojeg se jako trudimo pridržavati“.

I Crnkić se osvrnuo na doprinos Bošnjaka branitelja u stvaranju neovisne, demokratske Hrvatske, podsjetivši i na Šefika Pezerovića, prvog poginulog Bošnjaka, hrvatskog branitelja koji je poginuo upravo na području Sisačko-moslavačke županije, u mjestu Kuljani kod Dvora.

„Jako je važan taj spomen na sve poginule hrvatske branitelje, ali i na pripadnike iz bošnjačkog naroda koji su na najbolji način pokazali koliko su voljeli i koliko vole svoju domovinu. Ja često dodajem na komemoracijama – koje je domoljublje danas u miru? Mi se danas trudimo da i dalje pokažemo svoje domoljublje, ponekad nažalost, samo deklarativno, simbolično. Međutim, domoljublje u miru je da svatko sa svoje strane, iz svojih društvenih uloga, pozicija, radi svoj posao na najbolji mogući način. Da se trudimo da na taj način prosperira hrvatsko društvo“.

Imam Crnkić je petrinjskog gradonačelnika upoznao i s izgradnjom Islamskog kulturnog centra u Sisku.

„Drago mi je da je ovaj posjet kako ususret Ramazanu, tako i u kontekstu izgradnje Islamskog kulturnog centra koji je epohalni, kapitalni, najveći i najvažniji projekt sisačkih muslimana i Bošnjaka na ovom području i u čitavoj regiji. Islamski kulturni centar će upravo baštiniti ovo što ste vi gradonačelniče i kazali, sve te plemenite i univerzalne vrijednosti, da to bude jedan rasadnik dobra. Jer on to po svojoj koncepciji i jest. Mi ne gradimo samo džamiju. Da gradimo nešto samo za sebe, gradili bismo samo džamiju. Ali, mi želimo ponuditi nešto i društvenoj zajednici u kojoj živimo, pa gradimo Islamski kulturni centar koji će po svojoj multifunkcionalnosti ponuditi puno sadržaja, prostora i mogućnosti da se tu uspostavljaju i stvaraju, afirmiraju nova prijateljstva i da se promiču sve ove vrijednosti o kojima ste i vi govorili“.

Pozvao je Grad Petrinju da se uključi u ovaj projekt.

„Ja ću naravno, biti sretan i zahvalan, a bit ću i slobodan da pozovem Grad Petrinju u sklopu svojih mogućnosti, koliko može  da se ugradi u taj projekt. Da to bude pa makar i simbolično, ali da Grad Petrinja pokaže da zaista podržava ovakve projekte, nakon i Grada Siska, nakon Sisačko-moslavačke županije, nakon mnogih gradova iz Unsko-sanskog kantona. Taj projekt je, ako Bog da, pred nama. Već prve konture se vide. On će se uskoro nastaviti i vjerujemo u nekakvom razumnom roku da ćemo ga svi zajednički i otvoriti i posvjedočiti taj veličanstveni trenutak“, rekao je Crnkić.

Na dosadašnjoj dobroj suradnji zahvalio je i Edin Safić, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Sisak koji pokriva područje cijele SMŽ.

„Zahvaljujem gospodinu Dumboviću, saborskom zastupniku i gradonačelniku Petrinje na ovom predramazanskom prijemu. Drago nam je i veseli nas, i mene kao predsjednika zajednice i našeg imama što imamo jako dobru suradnju s Gradom Petrinjom. Nadamo se i u budućnosti dobroj suradnji i kvalitetnim odnosima“, rekao je Safić koji je gradonačelnika pozvao na „iftar“- zajednički obrok koji se u Ramazanu uzima nakon cjelodnevnog posta.

Dobru suradnju s Gradom istaknuo je i Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje.

„Što se tiče grada Petrinje, ja sam već 14 godina aktivan – 12 godina sam bio predstavnik bošnjačke nacionalne manjine, sad sam predsjednik Vijeća i uvijek smo dobro surađivali s gradonačelnicima, bez obzira koji je u to vrijeme bio, a mogu reći da u zadnje vrijeme otkako je gospodin Darinko Dumbović gradonačelnik, imamo punu podršku za sve aktivnosti koje organiziramo u našem gradu. Zauzvrat, nijedna manifestacija u gradu Petrinji ne prođe da se nas dio Bošnjaka ne uključi da pomognemo svome gradu i nama Bošnjacima u tom našem gradu”.

“Ja kažem, ja sam prije svega Petrinjac, a onda sam Bosanac, Bošnjak. Ja sam u ovaj grad došao 1973. godine i sve što sam stekao, stekao sam u ovom gradu. Sudjelovao sam u Domovinskom ratu, vratio se iz Domovinskog rata i nastavio djelovati, prvo kao Petrinjac, to uvijek napominjem, a onda kao Bošnjak, jer važnije nam je gdje živimo i radimo, ostvarujemo svoja materijalna dobra, stvaramo obitelj, školujemo djecu, nego gdje smo samo rođeni i gdje smo taj svoj rodni kraj napustili. Mi ne zaboravljamo ni svoj rodni kraj, ali ovo ovdje nam je ipak mjesto gdje živimo, doprinosimo i nadamo se da ćemo svi zajedno u ovome ozračju nastaviti i dalje. Ja sam ponosan što ste vi danas ovdje i što sam ja predsjednik Vijeća Bošnjaka u gradu Petrinji. Hvala vam svima što mi pomažete, a ja ću pomoći svima gdje god budem mogao“, rekao je Kulašić. 

Susret održan u Maloj gradskoj vijećnici završio je razmjenom prigodnih darova. Gosti su petrinjskom gradonačelniku darovali knjižicu o izgradnji Islamskog kulturnog centra u Sisku i nedavno predstavljenu, u ovom dijelu svijeta jedinstvenu dvojezičnu halal kuharicu „Iz Nahline halal kuhinje“(nahla = pčela, simbol marljivosti i truda).

Petrinjski gradonačelnik svojim je gostima darovao monografiju „Povijest grada Petrinje“ autora Ivice Goleca te stucku, simbol grada Petrinje.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.