Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
donacijamaskinaslov

Povodom Svjetskog dana zdravlja, zaposlenicima bolnice u Petrinji uručena donacija zaštitnih maski

PETRINJA – Povodom Svjetskog dana zdravlja, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i predstavnici Udruge ratne policije ’91.Petrinja, uručili su tri tisuće zaštitnih maski za zaposlenike Specijalne bolnice za kronične bolesti Petrinja (koja danas djeluje kao Odjel za pulmologiju i produženo liječenje s palijativnom skrbi u sastavu OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak).

„Danas je Svjetski dan zdravlja. Grad Petrinja svake godine je obilježavao i taj Dan i Tjedan zdravlja i uvijek smo i kroz Petrinjsku kuću zdravlja imali neke aktivnosti kojima nikada nismo htjeli biti neka „konkurencija“ zdravstvenom sustavu, već jednostavno nadgradnja – da nam svima zdravlje ljudi bude na prvom mjestu. Ova donacija je jedna simbolika, da obilježimo današnji Dan i da svima vama koji nosite teret zdravstvenog sustava iskažemo poštovanje i kažemo jedno veliko hvala“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Dumbović.

Grad je, kazao je, zainteresiran da se petrinjska bolnica, koja zaslužuje i svoju samostalnost, što prije vrati u funkciju.

„Danas kada se nalazimo u teškoj situaciji, pogođeni s više katastrofa, pandemijom COVID-a i potresom, u Petrinji postoji velika potreba za samostalnom bolnicom, ali i svim ostalim institucijama koje grad čine  gradom. Petrinjska bolnica zaslužuje tu svoju samostalnost, ona je tu tradiciju imala više od 70 godina. Vidim da imate žutu naljepnicu – ono što me kao gradonačelnika prije svega zanima je što se radi na procjeni štete, da vidimo što možemo napraviti kroz zajedničke projekte – ako nije prevelika šteta, da to možemo što prije vratiti u funkciju. Grad vam stoji na dispoziciji. Financijski sigurno možemo odvojiti jedan značajniji dio. Znamo da je ta bolnica od povijesnog značaja, ali i strateškog interesa za ovaj grad.“

Donaciju je u ime svojih kolega preuzeo prim. Boris Vrga, dr. med., specijalist pulmolog.

„Zahvaljujem na inicijativi da se djelatnicima bolnice u Petrinji doniraju stvari koje su im potrebne za svakodnevan rad. Sve ono što doprinosi boljoj zaštiti osoblja, a i pacijenata, što doprinosi boljoj kvaliteti rada i sigurnijem radu je nama kao djelatnicima dobro došlo i zato Udruzi policije proizašloj iz Domovinskog rata i gradonačelniku zahvaljujem na ovoj donaciji maski”, rekao je doktor Vrga.

Dodao je kako ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, barem što se nas u Petrinji tiče, obilježavamo možda u jednoj od najtežih situacija.

“Prvo što smo pogođeni tom pandemijom COVID-a koja, kao što vidite, ne jenjava. Dapače, izgleda da smo na pragu trećeg vala. S druge strane imali smo i taj razorni potres koji nam je uništio kapacitete, koji nas je privremeno onesposobio za predaniji i složeniji rad, makar je naša djelatnost ljudima potrebna, ne samo s aspekta prijašnjih bolesti koje su na Banovini bile prisutne, nego i sa stanovišta COVID-a koji ostavlja teške posljedice na plućima i s kojima se svakodnevno susrećemo i borimo. Nadamo se da ćemo svi zajedno naći načina da obnovimo našu bolnicu i da budemo na dobrobit ljudima našeg kraja i naše županije i šire, da budemo na dobrobit svima onima kojima je to potrebno“, kazao je Vrga.

Ovu donaciju za petrinjsku bolnicu inicirala je medicinska sestra Ivanka Dumbović, inače članica Kluba žena UDVDR-a Petrinja.

„Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, gospodin Darko Dumbović i ja surađujemo već godinama i ja sam samo iznijela prijedlog, odnosno rekla da nam nedostaje tog sanitetskog materijala, tj. maski koje koristimo u radu u našoj sadašnjoj, improviziranoj bolnici. Darko je imao sluha i s dečkima iz ratne policije organizirao pomoć u najkraćem mogućem roku. Nije to prva donacija, a vjerujem ni posljednja.“

Predsjednik Udruge ratne policije Petrinja ’91. Milan Šeničnjak rekao je kako su se, uvidjevši da postoji potreba za zaštitnim sredstvima, odmah odazvali i u suradnji s Gradom, organizirali da donacija oko tri tisuće zaštitnih maski koje su stigle iz Nürnberga, na Svjetski dan zdravlja bude uručena zaposlenicima bolnice u Petrinji.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X