Predloženo osnivanje nove Poduzetničke zone „Mošćenica 2“ Predloženo osnivanje nove Poduzetničke zone „Mošćenica 2“
PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća predloženo je osnivanje nove Poduzetničke zone „Mošćenica 2“. Više je pojasnila Vlasta Vuglec, privremena pročelnica Upravnog... Predloženo osnivanje nove Poduzetničke zone „Mošćenica 2“

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća predloženo je osnivanje nove Poduzetničke zone „Mošćenica 2“. Više je pojasnila Vlasta Vuglec, privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine.

„Prijedlog je da čestica koja je poznatija kao Finel, kao Žužićevo trenutno, i jedna čestica koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, da se stave u Poslovnu zonu Mošćenica 2. Mi sada trenutno izrađujemo Urbanistički plan uređenja naselja Mošćenica, kroz Urbanistički plan je vidljivo da se kroz područje te velike čestice želi napraviti dvije do tri ceste, puno parcela, bi će kroz Odbor za urbanizam obrađena i kao takva donest će se zaključak da li se navedeno prihvaća ili ne i uputiti izrađivaču da ugradi navedeno u nacrt prijedloga Urbanističkog plana, ako se isto kroz Odbor za urbanizam prihvati“, rekla je Vuglec.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako za tu poslovnu zonu već ima zainteresiranih, a radi se o poslovnoj zoni veličine 18 hektara. „Treba vidjeti koje su naše mogućnosti u Petrinji kako i na koji način se razvijati kada su u pitanju gospodarske zone, imamo li boljih rješenja. Ako imamo boljih rješenja dobro je da imamo rješenje na kraju da nemamo rješenje, ja ne želim to. Želim da ovo Gradskog vijeće, ako nema rješenje neko bolje koje možemo odmah reagirati, da vidimo koje je to rješenje“, istaknuo je Dumbović.

HDZ-ova Magdalena Komes je istaknula kako je ovaj prijedlog trebao prvo proći Odbor za urbanizam, kao što je istaknula da je oko nove Poduzetničke zone trebala biti napravljena podrobnija analiza. HNS-ov Nenad Radošević je pak kazao kako je glavni problem gospodarskog razvoja u gradu kako dovesti investitore.

„Ovdje poduzetnička zona bi trebala obuhvatiti, ovo područje u kojem sada funkcionira poduzetnik Žužić. U redu, hoće li to njemu biti u korist? Hoće, mora. Ali on je otvorio radna mjesta. Ovdje postoji poduzetnik koji zapošljava, idemo to ostaviti po strani. S druge strane, ovaj prostor dalje koji se odnosi na gotovo 2/3 zamišljene poduzetničke zone, nema formirane ceste, ulice, a nalazi se u prostoru koji je namjenski za to, za bavljenje poduzetništvom. Ako mi sada ne razmišljamo o tome da uredimo taj prostor na način da odgovorno upravljamo prostorom, onda ostavljamo jednu priliku u kojoj će Žužić na tim česticama raditi kako on hoće i koliko mu je dopušteno. Ne mora on sebi tu crtati ceste. Može si gore nešto dodati što možda i nije u interesu grada. Idemo promišljati dugoročno“, kazao je Radošević koji je ujedno postavio pitanje postoji li ovdje kakav financijski teret za grad ukoliko se pokrene osnivanje nove Poduzetničke zone, a na to pitanje mu je odgovorila privremena pročelnica Vuglec.

„Ovom odlukom o osnivanju Poduzetničke zone Mošćenica 2 ne stvaraju se financijske obaveze za grad. Mi određujući taj prostor Poduzetničkom zonom možda omogućujemo bolji napredak tome gospodarstveniku koji je u tom prostoru, a kroz Urbanistički plan uređenja, da li ćemo prihvatiti njegove prijedloge, to ćemo sagledati i vidjeti, to je nešto drugo, to je nevezano sa ovom odlukom o osnivanju Poduzetničke zone“, rekla je Vuglec.

Iako gradonačelnik Dumbović tvrdi kako neke od čestica koje će biti u novoj Poduzetničkoj zoni nemaju tereta, demantirao ga je HDZ-ov Mihael Jurić. „Ta čestica ima teret. Otišao sam ne e-Katastar. Iz 2004.godine 735 tisuća eura, iz 2004.ima 1,4 milijuna eura hipoteka, iz 2005.godine 2,5 milijuna eura hipoteka, potom još jednom 236 tisuća eura, iz 2014.godine potražnja 2,5 milijuna kuna. Otprilike oko 4,8 milijuna eura i 17 milijuna kuna. To stoji u vlasničkom listu“, nabrojao je Jurić.

Petrinjski gradonačelnik ipak tvrdi drugačije. „Ići u taj dio posla i aplicirati sa teretom od ovoga, svega što ste naveli, ja znam da je on to samo kupio, i znam da nije kupio dug. I načelno koliko sam dobio informaciju rekao je jasno da on taj dug nije preuzeo i da će se on očistiti. Ne bih išao na časnu riječ, ja bih išao samo u proces da vidimo dokle možemo doći, a da sve ovo što bude naše da bude 1/1, nema šanse da to ostane pod teretom, ne možemo teoretski napraviti i aplicirati danas sutra“, kazao je Dumbović.

Gradonačelnik je ujedno izrazio želju da do kraja godine upravo za ovu Poduzetničku zonu uspiju aplicirati projekte za povlačenje sredstava iz EU fondova kako bi financirali potrebnu komunalnu infrastrukturu. HDZ-ov Željko Tonković je apelirao da se poduzetnik iz buduće Poduzetničke zone javi Gradskom vijeću s pismom namjere kako bi vijećnici vidjeli što on tamo planira raditi.

Nakon jednosatne rasprave HDZ je zatražio stanku nakon koje se za nekoliko riječi javio HDZ-ov Mihael Jurić. „Naš je zaključak da nećemo kočiti razvoj poduzetništva, nećemo biti isključivo protiv, ali ćemo ubuduće jako dobro znati pratiti tijek razvoja Poduzetničke zone gdje ćemo inzistirati od samog Žužića koji je vlasnik te čestice koju mi sada proglašavamo, ali da taj isti gospodin pošalje pismo namjere, da se izjasni u svojim zahtjevima, da jasno predstavi svoje stavove i u budućim odlukama koje će ovo Gradsko vijeće donositi još ćemo o tim stvarima raspravljati jer smatramo da je preozbiljna tema da bi na bilo koji način paušalno postupili“, rekao je Jurić. Vijećnici su na kraju ovu odluku prihvatili sa 15 glasova za, dok su tri vijećnika bila suzdržana.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.