Predsjednica Grabar Kitarović na proslavi 58. obljetnice Metalurškog fakulteta u Sisku Predsjednica Grabar Kitarović na proslavi 58. obljetnice Metalurškog fakulteta u Sisku
SISAK  – Danom Metalurškog fakulteta u sklopu kojeg je održana svečana promocija nove generacije završenih studenata, u Sisku je u srijedu (5. prosinca 2018.)... Predsjednica Grabar Kitarović na proslavi 58. obljetnice Metalurškog fakulteta u Sisku

SISAK  – Danom Metalurškog fakulteta u sklopu kojeg je održana svečana promocija nove generacije završenih studenata, u Sisku je u srijedu (5. prosinca 2018.) obilježena i 58. obljetnica postojanja ove visokoškolske ustanove, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća nazočila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, u sklopu prvog dana svog boravka u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji u koju je na tri dana (od 5.do 7.prosinca) izmjestila svoj Ured.

Dobrodošlicu predsjednici i ostalim uzvanicima, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, dekanicama i dekanima, profesoricama i profesorima brojnih fakulteta i znanstveno – istraživačkih instituta iz zemlje i inozemstva te brojnim drugim gostima uputila je dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku, Zdenka Zovko Brodarac.

„Zahvaljujem vam svima na vašem dolasku, jer ste time pokazali veliko prijateljstvo prema jednom posebnom „dragulju“ – brojčano maloj, a ipak toliko važnoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu – Metalurškom fakultetu čije polje djelatnosti – metalurgija, predstavlja  prepoznatu pokretačku djelatnost za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske“, rekla je Zovko Brodarac, podsjetivši i na povijest ove ustanove.

„Dan Metalurškog fakulteta obilježavamo povodom blagdana Svete Barbare, zaštitnice rudara, ali i metalurga. Metalurški fakultet je tijekom 58 godina svoje povijesti prošao kroz brojne organizacijske reforme, međutim ovdje ističem da je iznikao iz gospodarstva, iz bivšeg Instituta Željezare Sisak. Povijesni upliv naravno ima i činjenica da smo sljednica Tehničke visoke škole čijih sto godina održavanja nastave započinjemo obilježavati tijekom 2019. godine. Osim toga, ponosna smo sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, jednog od 15 najstarijih europskih sveučilišta koje ove godine slavi 350.obljetnicu.“

Dekanica je naglasila kako Metalurški fakultet u Sisku nastoji ići ukorak s vremenom i zahtjevima moderne metalurgije, usmjeravajući svoje studente prije svega prema stjecanju praktičnih znanja i vještina, s naglaskom na razvoj i primjenu suvremenih materijala i tehnologija. U tom smjeru, Fakultet oblikuje i nove studijske programe, a u partnerstvu sa Sisačko – moslavačkom županijom radi i na infrastrukturnom projektu „Centar za ljevarstvo – SIMET“, vrijednom 40 milijuna kuna.

„Znanje postaje sve važniji resurs gospodarskog razvoja. Metalurški fakultet suočen je s izazovima hrvatskog, ali i svjetskog gospodarstva prema kojima kontinuirano razvija polje metalurgije kroz preddiplomski i diplomski studij metalurgije i to u dva smjera: metalurško inženjerstvo i industrijska ekologija. Ponosni smo što upravo u intenzivnoj suradnji s gospodarstvom obrazujemo kvalitetne stručnjake koji su prepoznati i konkurentni na globalnom tržištu rada, jer se završeni studenti Metalurškog fakulteta zaposle u roku od nula do tri mjeseca.“

„Naravno, da bismo privukli studente i stvorili stručne kadrove, nužno je postati i ostati atraktivna i poželjna destinacija s visokim studentskim standardom, u čemu do sada kao dislocirani fakultet s malim, ekonomski nedovoljnim brojem studenata, nismo naišli na razumijevanje nadležnih institucija. Međutim, suradnja na novim projektima sa Sisačko-moslavačkom županijom, ali i Sveučilištem u Zagrebu i Studentskim centrom u Sisku zasigurno otvaraju nove prilike za svjetliju i sigurniju budućnost studenata, ne samo u ovom gradu, nego i u ovoj županiji“, zaključila je dekanica Zovko Brodarac.

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić u svom je obraćanju  pohvalio dosadašnju suradnju Metalurškog fakulteta sa Županijom.

„Po peti put sam na svečanoj sjednici Metalurškog fakulteta i uvijek mi je drago doći ovdje, pogotovo kad vidimo koje rezultate ovaj Fakultet zadnjih nekoliko godina postiže, zahvaljujući i prijašnjim dekanima i današnjoj dekanici i svima vama koji ovaj mali fakultet promovirate na ovako jedan izvrstan način. Da bi općenito opstali, mi smo shvatili i u ovoj županiji – premali smo, preslabi smo. Da bi bili uspješni, moramo biti izvrsni, moramo biti inovativni. Na tom tragu, zahvaljujem na suradnji Metalurškom fakultetu, našem Sveučilištu i našem rektoru s kojim imamo izvrsnu suradnju. Upravo u svom prvom nastupu ovdje, prije pet godina, rekao sam da želimo povezati znanost s gospodarstvom. To je bila nekakva vizija koja se danas pomalo implementira i imamo i prve rezultate, ali nećemo stati na tome, nego idemo dalje, idemo s novim projektima. Moramo biti prepoznatljivi, izvrsni, inovativni. Jedino tako možemo uspjeti“, rekao je Žinić. Studente koji su danas primili svoje diplome, pozvao je da ostanu u Hrvatskoj i u ovoj županiji.

„Danas promoviranim studenticama i studentima čestitam i želja mi je da svoj angažman, svoje zaposlenje nađete u ovoj županiji. Ako ne u županiji, onda barem negdje u lijepoj našoj Hrvatskoj. Ovo znanje, ovo što je uloženo u vas od strane države, neka ostane ovdje za prosperitet i razvoj ovog grada, ove županije i ove države. Čestitam svima vama i veselimo se budućim uspjesima i projektima“, poručio je.

Studentima i djelatnicima Metalurškog fakulteta čestitao je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

„Svaki grad koji ima sveučilište, koji ima u sebi fakultet, a Sisak može zahvaliti upravo ovom Fakultetu da se može nazvati sveučilišnim gradom, ima veliku prednost. I zato posebno zahvaljujem našoj predsjednici da je to prepoznala i došla na ovaj tzv. „mali fakultet“ koji se čini neznatnim u odnosu na ostale fakultete Sveučilišta u Zagrebu. Ali ne smijemo zaboraviti da je struka kojom se on bavi vrlo ugledna struka i da njezin značaj seže još u prethistorijsko doba (…) Nije slučajno da je među prezimenima u svijetu kovačko prezime najčešće, u Hrvatskoj daleko najčešće: Kovač, Kovačić, Kovačević, Kovačev, Šmit, Smit i da ne nabrajam u drugim jezicima. To je struka koju bi ovaj grad, ja to kao rektor smijem reći, trebao puno više pomagati, jer taj fakultet je budućnost i ove županije, ali moram reći i ovog grada. Sveučilišni grad Sisak jako lijepo zvuči i sveučilišni grad Sisak treba se brinuti o svom sveučilišnom fakultetu. To je moja poruka. Moram reći da sa Županijom i županom imamo dobre odnose. Želim da imamo dobre odnose i s Gradom i da ta poruka dopre do svih. Misija je Sveučilišta da stvara odgovorne vrhunske stručnjake, utemeljeno na odličnoj znanosti, a ova znanost koju ovdje imamo je svjetska znanost i svjetska kvaliteta. Važno je da stvaramo ljude koji će biti društveno odgovorni, koji će se baviti znanošću, koji će se politikom baviti u smislu pomaganja jednih drugima, a ne odmaganja i koji će ostati u Hrvatskoj“, rekao je rektor Boras.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se prije svečanosti zadržala u kraćem druženju s upravo promoviranim studentima, istaknula je Metalurški fakultet kao dobar primjer razbijanja stereotipa o metalurgiji kao isključivo „muškom“ zanimanju.

„Prije svega, želim vam svima na početku čestitati Dan metalurškog fakulteta koji je u ovoj akademskoj godini upisao svoju 58. generaciju studentica i studenata. Posebno me veseli što mogu reći i studentica, jer osim dekanice Metalurškog fakulteta, više od polovine zaposlenih čine djelatnice fakulteta, a pohađa ga gotovo 46% žena, dakle studentica. To dokazuje činjenicu koju često ističem o predrasudama o zanimanjima iz STEM područja, koja se nerijetko doživljavaju kao „klubovi muških zanimanja“. Poznato je naime kako zemlje koje potiču interese za taj profil zanimanja, imaju visoke stope napretka. Upravo zato moramo nastaviti poticati i ohrabrivati djevojke i djevojčice, naravno i dječake, da se što više uključe u svijet metalurgije ili bilo koje srodne grane koje će im omogućiti stjecanje znanja primjerenih njihovom interesu, ali i potrebama tržišta i potrebama novog doba u gospodarstvu“, rekla je Grabar Kitarović.

Podsjetila je kako je metalurgija jedan od glavnih čimbenika koji utječu na razvoj svjetske ekonomije.

„I u ovoj struci kao i u svim granama djelovanja, promjene su brze, dinamične i samo oni koji ih prate, hvataju korak sa svijetom znanja i napretka. Iako se ističe kako je osnovna važnost metalurške industrije stabilna kvaliteta i pouzdanost proizvoda te stručna radna snaga, svjesni smo kako navedene kvalitete nažalost ne prati prosječna neto plaća u toj struci. Toga moramo uvijek biti svjesni kad govorimo o privlačenju naših mladih na ostanak u domovini i zbog toga je potrebno raditi na osiguranju primjerenog vrednovanja kvalitete rada, a naravno i na otvaranju novih radnih mjesta.“

Pohvalila je nastojanje Metalurškog fakulteta da svoje studente već tijekom studija uključi u proizvodne procese.

„To smatram od osobite važnosti jer je upravo to primjer škole za život koja nam je iznimno potrebna kako bi mladi ljudi imali priliku uskladiti svoje znanje s njegovom praktičnom primjenom i spojiti znanje i zvanje u sretnoj vezi teorije i iskustva“, kazala je predsjednica koja je studentima i djelatnicima još jednom čestitala 58. obljetnicu i Dan Metalurškog fakulteta.

Na svečanoj promociji završenih studenata koja je održana prije svečane sjednice Fakultetskog vijeća, svoje diplome primilo je 26 studenata, završenih prvostupnika inženjera i magistara inženjera metalurgije. Uručeno je i šest dekanovih nagrada i jedna pohvala koju je osigurao Studentski centar u Sisku.

Dekanovu nagradu za postignut izvanredan uspjeh u akademskoj godini 2017/18. primile su Ivana Bunjan, Matea Sekulić i Barbara Tubić . Posebne dekanove nagrade za izuzetan doprinos u popularizaciji metalurške struke u protekloj akademskoj godini dobile su Barbara Tubić, Anamarija Vuković i Franjo Kozina. Pohvala Cum Laude Magister uručena je Moniki Knežević kao studentici s najvećim ukupnim težinskom prosjekom ocjena na kraju studija (4,361).

Barbara Tubić, studentica 5. godine, odnosno 2. godine diplomskog studija na Metalurškom fakultetu, ove je godine dobila čak dvije dekanove nagrade – za prosjek i za promidžbu struke. Na pitanje kako je odlučila upisati metalurgiju, Barbara kroz smijeh kaže – nasumično.

„Nasumično, ali kad sam počela studirati, zainteresiralo me, „ufurala“ sam se u sve te stvari i počela se baviti pisanjem znanstvenih radova, pa onda i njihovim predstavljanjem u Opatiji, Boru, pa opet u Opatiji i tako redom“.

Kako je inače studirati na Metalurškom fakultetu u Sisku?

„Jako lijepo, jako zabavno i zapravo uopće nije tako teško kako ljudi kažu. Treba se samo truditi, sudjelovati i sve ide lijepo. Gotovo svima nama koji diplomiramo već su zapravo osigurana radna mjesta odmah nakon faksa, tako da se isplati“, kaže Barbara koja nam je otkrila i gdje se vidi u budućnosti. „Nadam se u nekoj dobroj ljevaonici aluminija ili čelika u Hrvatskoj ako će biti moguće, a vjerojatno hoće, jer nas se puno traži, a malo nas ima“.

Slično razmišljaju i njezini kolegice i kolege koji su danas, primivši diplome koje su im uručili dekanica Zdenka Zovko Brodarac i prodekani Ivan Ivec i Stjepan Kožuh, kićanke na akademskim kapama simbolično prebacili na desnu stranu.

„Primijenite stečena znanja, vještine i kompetencije. Budite timski igrači, ali i samosvjesni stručnjaci spremni preuzeti odgovornost. Nosite svoja zvanja s ponosom, jer se budućnost vrti baš oko vas“, poručila je na kraju promoviranim studentima dekanica Zovko Brodarac.

Svečanost promocije koju je moderirala profesorica Natalija Dolić, voditeljica radne skupine za promidžbu Metalurškog fakulteta, okončana je studentskom himnom „Gaudeamus“ i zajedničkim fotografiranjem, nakon kojeg su akademske kape „poletjele“ u zrak.

Dodajmo kako su u glazbenom dijelu svečane promocije nastupili  studentica ovog fakulteta Ana- Marija Hirš, Mirko Međed i Mihael Žamarija. U glazbenom dijelu svečane sjednice Fakultetskog vijeća nastupio je pak Petrinjac Lovro Komes, učenik 6. razreda Glazbene škole „Frana Lhotke“ koji je pod vodstvom prof. Natalije Jarec i uz klavirsku pratnju prof. Ivone Konjetić, na saksofonu izveo Chailleuxov „Andante et Allegro“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.