Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
bazennaslov

Predstavljen projekt bazena na Sajmištu – u izradi idejno rješenje

PETRINJA – Na petrinjskom Sajmištu danas je najavljen projekt bazena koji se na prostoru ove gradske četvrti planira graditi europskim sredstvima u sljedećem EU financijskom ciklusu (2021. – 2027.). Ivan Begić, pročelnik Stručne službe Grada Petrinje kaže kako je projekt u fazi izrade idejnog rješenja:

„Idejno rješenje je prvi preduvjet da bi se pristupilo izmjeni Generalnog urbanističkog plana Grada Petrinje i Prostornog plana uređenja Grada Petrinje kako bismo mogli prijeći u sljedeću fazu, a to je ishođenje građevinske dozvole. Samo ishođenje građevinske dozvole očekujemo početkom sljedeće godine kako bismo bili spremni za naredno financijsko razdoblje 2021.- 2027. i kako bi mogli aplicirati ovaj projekt za izgradnju. Znači, želimo biti spremni u punom smislu te riječi. Vrijednost investicije je 36.637.000,00 kuna. To je u ovom trenutku projektantska procjena ove investicije s PDV-om“, objasnio je Begić.

Gradonačelnik Darinko Dumbović ističe kako je za povlačenje sredstava iz EU fondova u novom financijskom ciklusu, iznimno važno imati pripremljene projekte.

„Kada gledamo sljedeće financijsko razdoblje u Europskoj uniji, najvažnije je da ovo naše područje ima spremne projekte. Još prije šest, sedam godina stalno sam ponavljao: projekti, projekti, projekti. To je bio moj prioritet i prioritet ljudi oko mene i zahvaljujem upravo tom mladom timu, tim mladim ljudima za ideje i apliciranje projekata. „Ulovili“ smo odmah tada između 5 i 7 milijuna kuna za lokacijske i građevinske dozvole. Tako i sada želim odmah u 2021. imati gotove građevinske dozvole. Petrinja je sada ogromno gradilište. Ja želim imati kontinuitet politike, želim biti „gradonačelnik graditelj“, da stvaramo nove vrijednosti. Ljudima je dosta praznih priča. Politika mora biti rezultat i rad. Mislim da Petrinjke i Petrinjci, naša djeca, generacije koje su ovdje u Petrinji, zaslužuju bazen. I zato, kad je trebalo odlučiti što ćemo još raditi na Sajmištu, ja sam „opalio“ i rekao: „Hoću bazen – 36 milijuna kuna – možemo dobiti bespovratna EU sredstva. Idemo napraviti bazen za koji možemo dobiti novac iz Europske unije“. Ovaj bazen će biti potvrda i da je Petrinja „Grad prijatelj djece“ i na kraju, da sve generacije koje su ovdje, zaslužuju imati život dostojan čovjeka, da imamo što više sadržaja i da se ovdje isplati ostati živjeti.“

Podsjeća kako je Sajmište već sada jedno veliko gradilište. Kroz projekt Aglomeracije obnovljeni su kanalizacija i vodovod, a trenutno se, kroz projekt „Razvojem male (komunalno – prometne) infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života“, radi na uređenju prometnica i parkirališta. Dovršava se i energetska obnova stambenih zgrada.

„Naše petrinjsko Sajmište je kroz svoju prošlost bilo dosta devastirano i svi su bježali od investicija kao „vrag od tamjana“. Neću reći da nisu imali ideju, ali nisu imali jasno postavljen cilj. Danas, na ovom mjestu privodimo kraju radove vrijedne više od 17 milijuna kuna koji bi trebali biti završeni kroz mjesec do mjesec i pol dana. Ako uzmemo u obzir i energetsku obnovu višestambenih zgrada – četiri od pet – još jedna nam je ostala, onda je to između 60 i 70 milijuna kuna investicija na Sajmištu. Mnogi to nisu vjerovali. Danas se pokazuje da će život ovdje biti ljepši, ugodniji, ne samo kroz energetsku obnovu, nego i nadgradnju života i kroz športsko – rekreacijsku priču i multifunkcionalno igralište u sklopu projekta „Grad na Kupi“, ali i ovaj bazen ovdje kao još jedan sadržaj.“

Želja mu je, kaže, da nakon projekata vrijednih 100 milijuna eura koji su u provedbi, Grad Petrinja „napadne“ milijardu kuna, no napominje kako će u tome biti potrebna snažnija potpora države.

„Dosta nam je metropolizacije velikih gradova poput Zagreba – u njega idemo samo po pamet, po novce i po mišljenje, međutim podjela novca i decentralizacija države moraju biti provedeni na drugačiji način“, rekao je Dumbović.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X