Predstavljena knjiga “Hrvatsko njihalo” admirala Davora Domazeta Loše Predstavljena knjiga “Hrvatsko njihalo” admirala Davora Domazeta Loše
PETRINJA – Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili “Hrvatsko njihalo” naziv je knjige admirala Davora Domazeta-Loše koja je predstavljena u Hrvatskom domu. Uvodno... Predstavljena knjiga “Hrvatsko njihalo” admirala Davora Domazeta Loše

PETRINJA – Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili “Hrvatsko njihalo” naziv je knjige admirala Davora Domazeta-Loše koja je predstavljena u Hrvatskom domu. Uvodno je pozdravio zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić koji, je također uputio i pozdrave u ime gradonačelnika Darinka Dumbovića. Zahvalio je admiralu na dolasku te izrazio nadu kako međusobna suradnja neće stati samo na ovom predstavljanju. Admiral je kroz prezentaciju približio zamisli koje je iznio u knjizi. Objasnio je temelje geopolitike te rekao što bi, po njemu, trebale biti temeljne odrednice hrvatske geopolitike. Trenutno se u svijetu događa geopolitičko preslagivanje snaga, a odvija se rat drugačije prirode:

“Jedna od tih paradigmi su migranti, migrantska kriza. To je jedan novi oblik rata. To nije simetričan, vidljiv, nego asimetričan rat u kojem nema ni vojnika nema ni početka ni kraja, nema ni bojišnice, nema ni bitke, ali je rat zato što se osvaja prostor, osvaja se prostor kršćanske Europe.”

Europa dakle gubi kršćanski identitet i tome se mora suprotstaviti, dodao je Lošo:

“Ova strategija govori da je Hrvatska na takvoj poziciji koju je Bog dao da se sve prenijelo na sredozemlje jer zapadna i sjeverna Europa jer u ovim geostrateškim igrama ne predstavljaju puno. Jadran je more koje se najviše uvlači u europsko kopno. Prema tome, s tim i Hrvatska, koja baštini tu istočnu obalu Jadrana igra jednu glavnu ulogu. Međutim, problem je u tome što Hrvatska nema svojih političkih elita koje će to razumijevati.”

Admiral Domazet Lošo je svoju strategiju ponudio bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću te predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu, ali odgovora nije bilo. Stoga ju je odlučio objaviti u obliku knjige i ponuditi hrvatskom narodu s vjerom u izreku “Vox populi, vox Dei” – “Glas naroda, glas Božji.”. Svoju geopolitičku strategiju koja naglašava važnost činjenice da Hrvatska leži na sjecištu važnih prometnih koridora je Lošo nazvao Adriatizam:

“Ova strategija je pokušaj da ukaže da Hrvatska ima mogućnosti igrati ako počne igrati na pravi način i da mi više nismo ovisni o velikim silama nego na neki način da nas velike sile moraju uvažavati ako smo mi svjesni sebe. Međutim mi nismo svjesni sebe i zato nam se događa ovo što nam se događa.”, rekao je Lošo.

Na kraju ćemo dodati kako je prije predstavljanja knjige održano polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulom pukovniku Predragu Matanoviću na Senjaku. Vijence su, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Branimirom Bešlićem i admiralom Domazetom Lošom, položili članovi Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.