Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
pilicmatkovic240920212

Predstavljena knjiga „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori“

PETRINJA – U sklopu rujanskih Dana sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.godine, u Pastoralnom centru „Kardinal Franjo Kuharić“ održana je promocija knjige „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori – geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu“.

„Knjiga je rađena više od 10 godina. Podloga joj je članak objavljen u radovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2014.godine. Ova knjiga ima još neke dodatke kao što je Velikosrpska politika od početka 19.stoljeća, posebice od sredine, koja se može pratiti na području Jasenovca, kao geostrateške točke koju je izabrao Ilija Garašanin, a ona je danas propagandna točka širenja Srbije prema zapadu“, kazao je suator ove knjige Stipo Pilić.

Dodaje kako je to jedan problem s kojim se suočava i suočavat će se Republika Hrvatska. „Obrađuje se problematika mita, mitologije i mitizacije tog prostora i tu smo stavili također određene odrednice po kojima svi mitovi o Jasenovcu koji postoje završavaju u jednom velikosrpskom mitu jer je on zapravo najjači, najmaštovitiji i najraznovrsniji“, dodaje Pilić.

O knjizi je još dodao : „Utvrdili smo također da jasenovački logori u određenom obliku nisu prestali postojati do 1963.godine, a indicije postoje da su oni postojali do 1973.godine. Također, kada su u pitanju žrtve, mi govorimo o svim brojkama, ali jedino što smatramo sigurno objektivnim, to je broj ekshumiranih do sada, a to je 725 žrtava do 1990.godine“, zaključio je Pilić.

Predstavljanje ove knjige organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Petrinja, Hrvatski domobran – Ogranak Petrinja te Župa Svetog Lovre Petrinja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Vilenjaci se bude“

STRAŠNIK – Nakon što su svoju „ruku dobrote“ pružili osobama i obiteljima u potrebi, skupina

X