Predstavljena knjiga Zlatana Gršića o 70 godina dugoj povijesti Nogometnog kluba Metalac Predstavljena knjiga Zlatana Gršića o 70 godina dugoj povijesti Nogometnog kluba Metalac
  SISAK – „Nogometni klub Metalac Sisak – 70 godina igre – 1946.-2016.“naziv je knjige autora Zlana Gršića koja... Predstavljena knjiga Zlatana Gršića o 70 godina dugoj povijesti Nogometnog kluba Metalac

[g-carousel gid=”53765″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

SISAK – „Nogometni klub Metalac Sisak – 70 godina igre – 1946.-2016.“naziv je knjige autora Zlana Gršića koja je predstavljena u sisačkom Hotelu Panonija. Knjiga na gotovo 400 stranica, uz stotine fotografija i novinskih članaka i tablica, opisuje dugu povijest Nogometnog kluba Metalac iz Siska, njegove uspone i padove te najveće uspjehe.

„Knjiga koja je sa ovim mojim starim veteranima pričana već 30 godina. Ta njihova priča i moji zapisi mene su pokrenuli da budem jedan mali kotačić, da to svo njihovo znanje, priče, objedinimo u jednu knjigu, u jedan pisani dio koji će ostaviti traga za poslije. Knjiga je stvarana pet godina, a prikupljanje podataka je trajalo 30 godina, još od 70-tih kada sam ja počeo igrati u Metalcu. Knjiga ima 360 stranica, 110 fotografija, 90 posto rezultata sa tablicama od početka stvaranja Metalca od 1946.do 2016.godine“, rekao je Gršić.

Dodaje kako je knjiga mogla imati i više stranica obzirom na bogatu povijest ovoga kluba i još puno neispričanih priča. „Metalac je ostavio najveći trag kada se plasirao među četiri ekipe bivšeg kupa Maršala Tita u sezoni 1983./1984., kada je od 5741 ekipe ušao u polufinale i nesretnim slučajem izgubio na Poljudu 2:1. Pobjeđivane su prvoligaške ekipe Vardar, Osijek, drugoligaške ekipe Zagreb, Varteks, i na kraju je taj nesretni Hajduk, gdje smo u zadnjim minutama primili pogodak. Od poznatih igrača puno je kvalitetnih igrača prodefiliralo kroz Metalac. Najveća zvijezda koja je igrala u našem klubu je Ivica Senzen“, otkriva Gršić.

 „Metalac“ je od početka svog djelovanja snažno utjecao na razvoj nogometa u sisačkom kraju, a klub se kao takav uvukao u život grada. Slobodno možemo reći da je klub rastao s gradom. Ova knjiga je trajni dokument o dugom radu i djelovanju ovog malog sportskog kluba s bogatom poviješću, što je potvrdio i nekadašnji trener Gršića, Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

„Koristim priliku čestitam vama i svima onima koji su skupili toliko snage i mogućnosti da izdaju jednu knjigu, jer ono što se kaže, ono što ne zapišemo ili ne ostavimo u tragovima, kao da se nije dogodilo. Svaki izdavatelj, to su obično grupe ljudi, koje si daju toliko truda, treba im reći jedno veliko hvala u ime svih nas jer to je dio povijesti jednog grada, jednog kraja, to znači i dio hrvatske povijesti, naravno nogometne“, rekao je Srebrić.

Za Metalac je istaknuo kako je to bio jedan sjajno organizirani klub. „U ono vrijeme imao je respektabilnu infrastrukturu. Tamo je bilo sjajnih igrača, kao što ih je bilo u čitavom gradu. Metalac je imao značajnu ulogu u razvoju hrvatskog sporta, osobito u gornjem dijelu takozvanog amaterskog sporta. Mnogi igrači su se kasnije afirmirali u prvoligaškim i drugoligaškim klubovima. To je bio jedan klub koji mora biti uvažen u hrvatskoj povijesti i svi zajedno moramo generacijama ljudi koji su klub vodili, igrali, reći jedno veliko hvala što su na svoj način zadužili hrvatski nogomet, odnosno hrvatski sport u cjelini“, zaključio je Srebrić.

Na promociji knjige prigodnim riječima obratio se i bivši predsjednik Nogometnog kluba Metalac Željko Mlinarić, kao i predsjednik Nogometnog saveza sisačko-moslavačke županije Davor Ivić, te zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, koji je jedno kratko vrijeme i igrao u Metalcu.

„Sisačko-moslavačka županija je financijski pomogla izdavanje knjige o Metalcu. Na ovaj način smo dali naš doprinos osiguranju da svaki čitatelj kojeg zanima povijest Metalca može saznati sve informacije iz jedne knjige, sve o 70-godišnjoj povijesti Metalca, o igračima koji su igrali u Metalcu i o sjajnim rezultatima Metalca iz ne tako davne prošlosti. Ono što je posebno za Metalac je posebna veza, odnosno ljubav koju stanovnici Capraga osjećaju prema Metalcu i upravo su stanovnici Capraga oni koji su bili ključan faktor za sjajnu povijest Metalca, za rezultate i za rad po kojem su bili poznati, kako djelatnici Metalca, kako igrači po svom trudu na terenu. Nadamo se da će Metalac uskoro vratiti svoj sjaj iz ne tako davne prošlosti“, rekao je Celjak.

Zlatan Gršić svoje prve sportske korake započinje 1971.godine u juniorima Nogometnog kluba „Metalac“ Sisak, a u svom najdražem klubu igrao je od 1971.do 1988.godine i u tom je razdoblju odigrao više od 400 službenih nogometnih utakmica. U sezonama 1974., 1975.i 1976., pod voditeljskom palicom Zorislava Srebrića nastupa za drugu ekipu Nogometnog kluba „Dinamo“. Jedan dio svoje bogate nogometne karijere od 1986.do 1988.godine provodi i u Hrvatskom nogometnu klubu Segesta Sisak, da bi se u proljeće 1988.godine vratio u Nogometni klub Metalac Sisak, gdje je i završio igračku karijeru. Po završetku karijere ostaje u nogometu te preuzima treniranje omladinskih selekcija Nogometnog kluba Metalac (pioniri, kadeti, juniori, seniori i veterani). Na poziv nove Uprave Nogometnog kluba „Metalac“ Sisak, 2002.godine prihvaća mjesto tajnika kluba. Tu dužnost obavlja sve do jeseni 2013.godine, kada odlazi iz Kluba. Posljednjih se godina posvećuje istraživanju povijesti Nogometnog kluba „Metalac“ Sisak, listajući bezbroj ispisanih stranica lokalnih novina, sportskih monografija, almanaha, enciklopecija…, te prikupljajući brojne priče i sjećanja živućih aktera o stvaranju i nastanku Nogometnog kluba „Metalac“, kako bi sistematizirao i na jednom mjestu prezentirao tu sjajnu priču iz sisačke sportske povijesti.

Svoju dugu 70-godišnju povijest Nogometni klub „Metalac“ Sisak počeo je ispisivati 3.ožujka 1946.godine kada nastaje Fiskulturno društvo „Radnik“ koje je tada okupljalo mlade radnike „Željezare“ Sisak i naselja Caprag. Svoju prvu utakmicu tadašnji je „Radnik“ odigrao svega mjesec dana nakon osnivanja, točnije 22.travnja 1946.godine kada su igrači nastupili u posuđenoj sportskoj opremi i s jednom istrošenom loptom. Duga povijest „Metalca“ ispisana je brojnim uspjesima, ali i padovima i teškim nogometnim trenutcima. Jedan od sportskih ikona Siska, Nogometni klub „Metalac“ u 2016.godini proslavio je 70 godina postojanja.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.