Predstavljena nova knjiga Vesne Brebrić „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“ Predstavljena nova knjiga Vesne Brebrić „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“
PETRINJA – U do posljednjeg mjesta ispunjenoj Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja, ovog ponedjeljka (14. siječnja 2019.)  predstavljena je nova knjiga Vesne Brebrić „Upoznaj... Predstavljena nova knjiga Vesne Brebrić „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“

PETRINJA – U do posljednjeg mjesta ispunjenoj Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja, ovog ponedjeljka (14. siječnja 2019.)  predstavljena je nova knjiga Vesne Brebrić „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“.

Vesna Brebrić, „teta Vesna“ kako je od milja zovu generacije polaznika Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ u kojem radi kao odgajateljica predškolske djece, poznata je po svojoj svestranosti. Piše igrokaze, mjuzikle, pjesme i priče za djecu i odrasle. Autorica je tekstova 14 skladbi objavljenih 2012. godine u dječjoj pjesmarici „Kućica od nota“ autora Josipa degl’ Ivellia. Napisala je i tekst i glazbu himne Dječjeg vrtića Petrinjčica, a nekoliko njezinih pjesama nalazi se i u monografiji koju je povodom 130 godina djelovanja Dječjeg vrtića Petrinjčica napisao Ivan Rizmaul. U slikovnici objavljenoj 2014. godine, koja je bila dio projekta „I lutke govore o pravima djece“, autorica je pet priča. Autorica je i slikovnice „Kad odrastem bit ću dijete“ objavljene 2015. godine.

Njezinu novu knjigu „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“  u prosincu prošle godine u nakladi od 800 primjeraka objavilo je Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja čija je dugogodišnja članica (pjeva u Mješovitom pjevačkom zboru, Ženskom vokalnom ansamblu „Petrus“, organizatorica je i voditeljica Gradskog dječjeg zbora, te tajnica HPD-a „Slavulj“).

Kako je sama otkrila na sinoćnjoj promociji, ideju za ovu knjigu „kuhala“ je u sebi duže vrijeme.

„Ideja je poprilično vrijeme tinjala u meni, a kad su Grad Petrinja – nadležna tijela, udruge građana, pojedinci, mediji, odrasli i djeca ušli u proceduru prikupljanja podataka i provođenja aktivnosti kako bi i formalno zadovoljili kriterije za stjecanje statusa „Grada prijatelja djece“, kao članica Koordinacijskog odbora akcije, osim aktivnog osobnog i profesionalnog angažmana, osjetila sam potrebu staviti na papir upravo ono o čemu sam cijelo vrijeme promišljala. Dakle, ovo je jedan film koji sam ja već bila „izvrtila“ u glavi, samo sam ga kasnije stavila na papir. Željela sam podijeliti ljubav prema rodnom gradu sa svojim najvjernijim prijateljima, a to su djeca s kojom svakodnevno provodim sate i to je bio moj jedini cilj. Ova je knjiga dar svoj djeci. Ponajprije onoj koja žive ovdje, zatim onoj koja će se iz nekog razloga u njemu zateći, a posebno onoj koja će ga nakon čitanja ovih stranica zavoljeti. Petrinja je dobila status „Grada prijatelja djece“ 17. studenog 2017. godine. Za mene je taj događaj bio neizmjerna radost, kao i za sve one, vjerujem, koji su svoj život i djelovanje u velikoj mjeri posvetili najmlađima, našoj djeci“, rekla je Brebrić.

Knjiga je zamišljena kao šetnja kroz Petrinju i upoznavanje grada kroz razgovor dvoje glavnih likova Ive i Vedrana.

„Vedran je odrastao čovjek, dok je Iva osmogodišnja djevojčica. Priča počinje ulaskom u Strossmayerovo šetalište. Naravno, znamo što sve ima u našem Strossmayerovom šetalištu, tako da od mjesta do mjesta oni razgovaraju. Iva nešto malo i zna, ali Vedran produbljuje, proširuje njezino znanje povijesnim, kulturnim činjenicama, opet na jedan način koji ne smije biti dosadan djeci. Dok je knjiga nastajala, prolazila sam gradom i gledala ga očima djeteta, jer zapravo, kako radim s djecom, željela sam im to na njihov način i prenijeti, tako da cijelo vrijeme dijalog prožima Ivino i Vedranovo putovanje kroz Petrinju.“

S djecom i za djecu „teta Vesna” svakodnevno živi i radi, pa je tako i njezina nova knjiga prvenstveno namijenjena djeci, ali poučna i zabavna bit će i odraslima koji možda o rodnom gradu žele poučiti svoju djecu ili se jednostavno sami žele prisjetiti vlastitog djetinjstva i odrastanja u Petrinji.

„Knjiga je namijenjena djeci. Ako bi se uzelo u obzir samo povijesne i kulturne činjenice, obuhvaća djecu osnovne škole, ali u knjigu sam ubacila i tri priče: „Priču o kestenjaru“, te priče „Snjegović“ i “Mali anđeo“. Upravo zato da knjiga obuhvati i širi raspon djece, dakle i onih manjih, dok ne sazriju i dok ne budu na stupnju razvoja kada će moći pratiti i pamtiti činjenice, odnosno kada ih zapravo budu zanimale takve stvari. Do tada mogu čitati priče koje se mogu prepričati, a mogu im ih čitati i bake, djedovi… To su priče iz mog djetinjstva. One su istinite, ali isto tako su i fikcija na neki način. Istinite su iz razloga što je istinita poruka koju želim poslati djeci. Vjerujem da će se u „Priči o kestenjaru“ mnogi Petrinjci prepoznati. Zaista je postojao jedan taj naš kestenjar“,  ispričala je autorica.

O knjizi Vesne Brebrić „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“, na sinoćnjoj promociji uvodno je govorio Željko Crnković, predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ koje ove godine slavi 155 godina osnutka i neprekidnog djelovanja.

„S uvjerenjem i željom da će ova knjiga naći svoje mjesto u domovima petrinjskih obitelji, hvala prije svega Ivi i Vedranu, likovima ove knjige što će čitatelju olakšati upoznavanje mjesta u kojem žive i odrastaju. Naravno, hvala i gospođi Vesni Brebrić što i nas odrasle, namjerno kažem odrasle – ne starije, njeni Iva i Vedran vraćaju makar i nakratko i u naše djetinjstvo i odrastanje i život u Petrinji ili kako je to lijepo napisao Vladimir Nazor u pjesmi „Naš grad“ koju je uglazbio Jakov Gotovac i posvetio našem Društvu „da bijasmo i življasmo baš tu, baš tu“, u Petrinji.“, rekao je između ostalog Crnković.

Recenziju knjige napisala je profesorica hrvatskog jezika i književnosti pri Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek Petrinja, Božica Vujić.

„Lakoća ispreplitanja priče i stvarnosti, mašte i zbilje svjedoči zapravo o kreativnoj odgojiteljici koja svojom knjigom odgaja, poučava, oplemenjuju, ne samo djecu, nego i odrasle. Koliko je vještina pisanja u tome da se život prizove, toliko je vještina čitanja da se prepozna i sačuva. Tako je zapisao Tonko Maroević. Djeca čuju ono što mi govorimo i kako govorimo i onda kada se nama čini da nas uopće ne slušaju. Djeca vide kako se odnosimo prema knjigama, prema gradu u kojem živimo, prema baštini, prema jeziku, prema ljudima i kao spužve upijaju ono što vide, što čuju, što doživljavaju. Stoga, kad kao djeca imaju priliku od odraslih osoba vidjeti kako se s ljubavlju i poštovanjem odnose i prema knjigama i prema ljudima i prema gradu i prema baštini, onda će to postati dio njihove vrijednosti, dio njihove duhovne popudbine koju će ponijeti sa sobom i prenositi dalje, na sljedeće generacije. E sad, što je to, ako nije budućnost? Teta Vesna je svojom vještinom pisanja „prizvala“ život našeg grada. Svima nama čitateljima uputila je poziv da čitanjem ove i naravno, ne samo ove knjige, prepoznajemo, njegujemo, sačuvamo i prenosimo ljepotu našeg grada“, kazala je Vujić.

Program koji je pratio predstavljanje knjige „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“, otvorili su najmlađi „Slavuljaši“- članovi Gradskog dječjeg zbora HPD-a „Slavulj“. Pod ravnanjem  umjetničkog voditelja, maestra Josipa degl ‘Ivellia izveli su svoju himnu „Maleni Slavulji“ za koju je glazbu i stihove napisala još jedna „Slavuljašica“ Maja Ostojić.

Članice Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“otpjevale su „Pjesmu o Petrinji“ koju je uglazbio Miroslav Rehor (dirigent HPD-a „Slavulj“ od 1970-1973.).

Posebno iznenađenje Vesni su, uz malu pomoć njezina supruga Gorana, pripremile radne kolegice iz Dječjeg vrtića Petrinjčica. Kako je otkrila ravnateljica Vrtića, Nataša Vidović, u tajnosti, bez Vesnina znanja snimile su joj pjesmu i video spot „Najbolji posao na svijetu“.

„Kada radiš to što voliš i to radiš svaki dan, onda život ti je ispunjen i radostan. Pišeš priče, pjevaš pjesme, plešeš kao klaun baš, ma najbolji na svijetu posao je naš…“, zapjevale su Vesni njezine „tete“ iz vrtića.

I završna pjesma bila je u znaku Petrinje i najmlađih. Pjesmu „Mali grad Petrinja“ Igora Pavlekovića, izveli su sam autor i Dario Bursać,  uz svesrdnu pomoć Gradskog dječjeg zbora .

Vesna Brebrić na kraju je zahvalila malim i velikim pjevačima, te svima koji su dali svoj obol u nastanku i objavljivanju ove knjige, prije svega, kako je rekla, djeci koja su joj nepresušni izvor inspiracije.

U ilustriranju knjige, uz samu autoricu, sudjelovali su učenici Područne škole OŠ „Mate Lovraka“ Češko selo sa svojim mentoricama Mirjanom Pavlović i Brankicom Šuker (ilustracije za „Priču o kestenjaru“). Priču „Mali anđeo“ ilustrirala je petrinjska slikarica Ivana Švragulja. Ilustraciju uz notni zapis himne Gradskog dječjeg zbora „Maleni Slavulji“ za koju je tekst i glazbu napisala članica HPD-a „Slavulj“ Maja Ostojić, napravila je Dea Cindrić. U grafičkom oblikovanju knjige sudjelovao je Tomislav Škrljac koji je ujedno i autor naslovnice. Brebrić je zahvalila i dr.sc. Mislavu Grgiću, redovitom profesoru na zagrebačkom FER-u, inače počasnom članu HPD-a „Slavulj“ koji je knjigu lektorirao, te recenzentici, profesorici Božici Vujić. Na ukazanom povjerenju i svesrdnoj dugogodišnjoj podršci zahvalila je predsjedniku HPD-a „Slavulj“ Željku Crnkoviću, a na financijskoj potpori Gradu Petrinji.

Promocija, koju je moderirala Jasmina Augustić, završila je uz stari slavuljaški pozdrav : „Teb’ u slavu dome naš!“

Knjiga „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“ može se po cijeni od 75 kuna nabaviti kod članova HPD-a “Slavulj” i pozivom na broj 091/546-50-63.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.