Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
brestpokupski25062020

Predstavljeni projekti Grada Petrinje na području Bresta Pokupskog

BREST POKUPSKI – Kod Kuće Jurinac u Brestu Pokupskom predstavljeni su projekti koje Grad Petrinja trenutno provodi na tom području. Jedan od projekata je izgradnja vodoopskrbe Brest-Mala Gorica, projekt vrijedan 11,7 milijuna kuna, rekao je Miodrag Čavić, direktor petrinjskog poduzeća Privreda.

„2018.godine je dokumentacija oko vodoopskrbe Bresta i Male Gorice bila spremna, sve dozvole su bile spremne već 2018.godine i mi smo tada i prošle godine aplicirali na jednu mjeru iz Ruralnog razvoja. Međutim tu, problem je bila maksimalna vrijednost tog projekta koja je mogla biti financirana, tako da nismo ušli u financiranje iz tog dijela i onda smo ponovno ove godine sa postojećom dokumentacijom se odlučili za javni natječaj, odnosno da idemo u realizaciju tog projekta“, rekao je Čavić.

Napominje kako je sredinom lipnja raspisan javni natječaj za ovaj projekt, što znači kako bi od jeseni mogli znati tko će biti izvođač radova u sklopu navedenog projekta. „Tu se radi o 13,5 kilometara cjevovoda gdje mi ustvari sa kućnim priključcima pokrivamo u vodoopskrbi oko 350 domaćinstava i to je negdje oko 700 do 800 stanovnika u ova dva naselja i smatramo da je to jako važno za ova dva naselja. Ovo je samo nastavak jedne priče koja se nalazi ovdje, to je magistralni cjevovod. Magistralni cjevovod Petrinja, sa naših vodosprema isporuka vode prema Lekeniku i tu je cilj zaokružiti jednu veću cjelinu vodoopskrbe što je jako bitno, ne samo za stanovništvo nego i za Privredu kao poduzeće“, ističe Čavić.

Podsjeća kako je projekt vodoopskrbnog magistralnog cjevovoda Petrinja-Lekenik vrijedan gotovo 18,5 milijuna kuna. „Mi sa ova dva manja projekta ustvari dižemo i po broju stanovnika i po kućnim priključcima, za 10-tak posto, što nije mala stvar, kompletan broj, naše prihode, ali najvažnije je da ljudi imaju stabilnu i kvalitetnu vodoopskrbu. Tog magistralca prema Lekeniku je napravljeno gotovo 19 kilometara i skoro 10-tak kilometara distributivnih cjevovoda. Nastavak priče slijedi, a to je da Privreda vodi još jedan veliki projekt, a to je Aglomeracija Lekenik. To bi bila jedna zaokružena velika priča između Aglomeracije Petrinja i Aglomeracije Lekenik i cijeli taj potez sa tim magistralcem za ova sela koja su između toga. To je jedan projekt koji je vrijedan oko 350 milijuna kuna“, otkrio je Čavić.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović ističe kako sa ovim projektima koje provodi Privreda, Petrinja želi biti lider u vodoopskrbi vode na ovom području. „Ono što na samom početku treba reći da postoje poslovi koji se vide i poslovi koji se ne vide. Postoje poslovi koji se jednostavno zatrpaju cestu i ispod ceste i ostanu, a mislim da je to jedno od najvećih bogatstava i poruka dobrih politika jer svaka politika je dobra koja zna doći sa strujom, vodom, komunalnom infrastrukturom, da se ne bavi puno sa ideologijama nego projektima“, kazao je Dumbović.

Vezano za ovaj projekt, dotaknuto i se najvećeg petrinjskog projekta, a to je projekt Aglomeracije. „Sada si postavljamo pitanje tko će to sve raditi. Ja se samo bojim natječaja, tko će taj natječaja ishodovati, tko će ga dobiti, tko će dati određene garancije, tko će biti taj da će stati iza svakog projekta da bude završen. To je u hrvatskoj najveći problem, možda jedino nije problem na Pelješkom mostu, jer Pelješki most rade Kinezi, njih ima kao Kineza, ali nas u ovim projektima nema. I danas se postavlja pitanje Aglomeracije Petrinja, ja mogu reći da nedostaje 100 ljudi, ali ne možeš ih izmisliti, ne možeš ih dovući, to je jedan od većih problema koji će nas pratiti kod EU projekata“, rekao je Dumbović.

Osim ovih projekata, Dumbović se dotaknuto i projekta obnove Kuće Jurinac. „Kuća Jurinac je Grad uložio više od 500 tisuća kuna, možda i više jer znamo da je ona kroz svoju povijest ostavljena u milost i nemilost i mnoge su politike prošle, obećavale, pričale priče i markove konake, a mi smo se uhvatili u koštac i zadnjih pet šest godina i rekli smo dignut ćemo ju, ona mora ostati ovdje jedan spomenik baštine kulture. To je dobra stvar, to je dobra stvar za vrijedne ljude koji ovdje čuvaju te vrijednosti i za sve generacije koje budu dolazile, želimo da ovo bude i na ukras grada Petrinje“, istaknuo je Dumbović.

Od ostalih projekata spomenuo je još projekt sanacije klizišta i ceste Brest Pokupski vrijedan više od dva milijuna kuna, kao i uređenje Društvenog doma u Maloj Gorici.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X