Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hrastovica24062020

Predstavljeni projekti koji se provode na području Hrastovice

HRASTOVICA – U Hrastovici su predstavljeni projekti koje Grad Petrinja trenutno provodi i planira provesti, a jedan od projekata je i izgradnja vodoopskrbe Hrastovica-Taborište-Donja Budičina vrijedan gotovo 25 milijuna kuna. Direktor petrinjskog poduzeća Privreda Miodrag Čavić podsjeća kako su ugovor za navedeni projekt potpisali 2019.godine kada su i krenuli s radovima.

„Od tih 20 milijuna kuna neto investicije, 16 milijuna kuna, odnosno 80 posto financiraju Hrvatske vode, a 20 posto Grad Petrinja i Privreda. To je jako bitno jer mi smo prošle godine, kada smo krenuli u pripremu ovog projekta, gradonačelnik nam je predložio da idemo na Gradsko vijeće da upoznamo i gradske vijećnike sa tim projektom, mi smo dobili podršku za ovakav jedan projekt tri naselja koja su tu najbliža Petrinji“, kazao je Čavić te dodaje kako će radovi trajati i sljedeću godinu te je do sada od strane Privrede i Grada Petrinje za projekt isplaćeno 1,5 milijuna kuna.

„Sljedeće što je jako bitno, da bi uopće dobili taj projekt koji je bio prema Hrvatskim vodama za tih 16 milijuna kuna, tu je bila presudna pomoć i lobiranje gradonačelnika Darinka Dumbovića, jer moramo znati da je jako teško dobiti bilo kakvo sufinanciranje. Malo sam žalostan, to moram reći, u principu što se tiče svih naših projekata, ovo je 25 godina nakon Oluje da mi dobivamo jedan ovakav projekt. Ova vrijednost projekta je najveća investicijska vrijednost koju Privreda radi u tih 10-tak godina osim Aglomeracije, dakle drugi najveći investicijski projekt“, pojasnio je Čavić. Realizacijom navedenog projekta bit će izgrađeno ukupno 13 kilometara cjevovoda, 38 zasunskih okana, 73 nadzemna hidranta te će biti napravljeno 300 priključaka.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je podsjetio kako je ovo projekt koji se ne financira iz fondova Europske unije. „Ona pozicija koja govori o saborskom zastupniku je pozicija čovjeka koji artikulira probleme iz pozicije života i cijene ovdje, koju smo imali ne samo u Domovinskom ratu, nego i poslije Domovinskog rata gdje smo se pokušali adaptirati i stvoriti neku novu vrijednost. Nova vrijednost ovdje nije bila potrebna, jer najveća vrijednost su ljudi. Ovo je jedini projekt u Hrvatskoj koji se ne financira iz EU fondova. Znači Hrvatske vode 80 posto, mi smo digli kredit da bi imali tih pet milijuna kuna da bi Hrastovica dobila vodu. Krenuli smo do Budičine, dakle projekt je gotov, radi se“, kazao je Dumbović.

Dotaknuo se i projekta vatrogasnog spremišta u Hrastovici vrijednost 1,6 milijuna kuna, te skijališta u Hrastovici za čiju su projektnu dokumentaciju izdvojili 300 tisuća kuna. „Želimo skijalište, rekli smo OK, napravit ćemo tu onaj dio koji treba biti, a to je prostorno planiranje koje mora biti po mjeri naše djece. Veselili smo se najviše kada smo vidjeli ovdje Školu skijanja i kada smo odradili 50 klinaca koji su naučili prvi puta stati na skije, pa to je odlično. Vatrogasci su rekli da trebamo spremište, pa je trebalo dati novac da izradimo projektnu dokumentaciju. Ja vam garantiram da ćemo na jesen krenuti i lupiti temelje. Mi imamo prvi puta projekt. Morali smo ga napraviti, kako? Morali smo otkupiti zemlju, morali smo napraviti idejno rješenje, glavni projekt, izvedbeni projekt, sve skupa“, pojasnio je Dumbović.

Podsjeća kako je tu i projekt rekonstrukcije nerazvrstanih cesta Petrinja-Cepeliš-Hrastovica vrijedan tri milijuna kuna, kao i projekt Dječjeg igrališta u Taborištu vrijedan više od 430 tisuća kuna. U konačnici tu je i projekt izgradnje nadstrešnice na groblju u Hrastovici, projekt vrijedan 250 tisuća kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X