Prekinuta 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje: „Rušiti ili ne?“ Prekinuta 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje: „Rušiti ili ne?“
PETRINJA – Dvanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje prekinuta je na 12. točki dnevnog reda, na kojoj su vijećnici raspravljali o pokretanju postupka utvrđivanja... Prekinuta 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje: „Rušiti ili ne?“

PETRINJA – Dvanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje prekinuta je na 12. točki dnevnog reda, na kojoj su vijećnici raspravljali o pokretanju postupka utvrđivanja idejnog rješenja za Urbanistički plan uređenja – Centra 1 (prostor od Trga hrvatskih branitelja do Trga Matice hrvatske).

Pojednostavljeno rečeno, do prijepora u raspravi došlo je zbog različitih stavova gradonačelnika Darinka Dumbovića i Odbora za urbanizam čiji je predsjednik Mihael Jurić, oko pitanja rušenja zgrada nekadašnje Robne kuće „Petrinjka“, Kuglane i Hrvačke dvorane.

Uvodno obrazloženje ove točke dnevnog reda dala je Vlasta Vuglec, privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Grada Petrinje.

Objasnila je kako je izrada Urbanističkog plana uređenja Centra 1 u fazi koja je spremna za javnu raspravu. Vijećnici su na ovoj sjednici trebali odlučiti o prihvaćanju inicijative gradonačelnika da se krene u izradu arhitektonsko – urbanističke studije idejnog rješenja (projektnog zadatka) za spomenuti prostor od Trga hrvatskih branitelja do Trga Matice hrvatske te predložiti članove Povjerenstva u postupku izrade projektnog zadatka.

„Kako smo trg ispred „Petrinjke“ riješili idejnim prijedlogom i za to imamo glavni projekt, sada nam ostaje obuhvat „Petrinjke“, obuhvat Trga narodnih učitelja, Hrvačke dvorane i Kuglane. Prijedlog gradonačelnika u ovom smislu je da se napravi projektni zadatak. Vi biste trebali predložiti članove Povjerenstva tog projektnog zadatka. Mi smo ovaj zaključak prezentirali Odboru za urbanizam i zaključak toga Odbora je bio da se u tom projektnom zadatku nikako ne bi trebalo ograničiti na rušenje, dakle da projektni prijedlog ne obuhvaća samo rušenje zgrada „Petrinjke“, Kuglane i Hrvačke dvorane, nego da predloži i urbanističko rješenje“, izvijestila je Vuglec koja je objasnila i kako bi dalje tekla natječajna procedura:

„Moram naglasiti da bi se natječaj provodio preko Društva arhitekata Zagreb. Za natječaj se moraju u proračunu osigurati materijalna sredstva – oko 40 tisuća kuna za objavu natječaja, objavu rezultata te organizaciju izložbe. Nagrade će se odrediti prema Pravilniku. Nakon što se odredi obuhvat, površina obuhvata i projektni zadatak, kod ovlaštenog arhitekta, odnosno ovlaštene kuće, moramo naručiti izradu elaborata u kojem će biti jasno decidirano što se navedenim natječajem želi postići. Nakon provedbe natječaja, nakon odabira prve, druge, treće nagrade ili koliko će ih već biti, nakon naknade članovima Komisije koji će biti imenovani od strane Društva arhitekata Zagreb, projektant koji dobije prvu nagradu,  automatizmom je odabran da po cjeniku Komore projektira navedeni prostor. Moramo biti svjesni da su to sredstva koja smo osigurali u rebalansu za ovu godinu u iznosu od 375 tisuća kuna“, rekla je pročelnica Vuglec.

Mišljenje Odbora za urbanizam koji je na svojoj sjednici raspravljao o ovoj temi, iznio je predsjednik Odbora, Mihael Jurić.

„Kao što ni sad ja ne bih htio biti isključiv i reći – ne, ne može ovako, tako ni na Odboru nismo htjeli biti isključivi i reći – ne, nema rušenja. Po meni je jasno da sama „Petrinjka“, koja je  jedan statusni simbol grada, nažalost u zadnjih dvadeset godina simbol po nečem lošem – po neodržavanju i propadanju, vjerojatno nema drugu budućnost nego rušenje. Ali ja bih volio da i nekakav stručnjak uđe unutra, da vidi je li stvarno statika zgrade toliko narušena da od nje zbilja više nema nikakve koristi. To je što se tiče „Petrinjke“. Što se tiče Kuglane, što se tiče Hrvačke dvorane, nismo za to da idemo u natječaj isključivo s idejom rušenja. Ako već idemo s Društvom arhitekata, idemo vidjeti da pokušaju naći neko rješenje.  Možda kažu da treba rušiti sve tri zgrade, možda treba srušit samo jednu, možda nijednu. Dakle, idemo vidjeti što se nudi“, rekao je Jurić, posebno se osvrnuvši na Hrvačku dvoranu.

„Hrvačka dvorana je trenutno funkcionalna. Hrvačka dvorana je Petrinji dala jedinog zlatnog Olimpijca. Hrvačka dvorana nije poput „Petrinjke“ da propada, da je javni WC ili da je poput Kuglane. Gdje ćemo s hrvačima, ako srušimo dvoranu? To je bilo jedno od naših pitanja na koje tog trenutka nismo imali odgovor, pa smo zbog toga dali jednu zadršku. Mislili smo da to damo na jednu širu raspravu, ali  raspravu na stručnoj bazi – da nam se ne dogodi priča kao s reciklažnim dvorištem“, rekao je Jurić koji je upozorio i na neriješene imovinsko-pravne odnose vezane uz nekadašnju Robnu kuću „Petrinjka.

Ponovio je kako je stav Odbora da se ne ide odmah s rušenjem kao jedinim mogućim rješenjem.

„Može s mogućnošću rušenja i iznalaženja rješenja. Ali sad da idemo srušiti, pa ćemo onda vidjeti što ćemo, mi smo na Odboru po tom pitanju  „povukli“ jednu kočnicu i dali cijeli taj prijedlog na jednu otvoreniju raspravu, pa da vidimo u tom smjeru što se da učiniti. Nije da mi to želimo sad zaustaviti. Najgore je ostaviti kako je. Nešto se tu treba poduzeti, apsolutno, ali idemo što više uključiti javnost, što više uključiti struku, pa da svi zajedno dođemo do nekakvih prihvatljivijih rješenja. U konačnici to je bio stav Odbora za urbanizam“, kazao je Jurić.

Vijećnicima se potom obratio i gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ja mislim da je krajnji cilj i krajnje vrijeme da mi budemo stvarno odgovorni prema svemu onome što se događa u našem gradu. Kako smo zapustili grad u zadnjih dvadeset i nešto godina – to najbolje znaju građani. Kako smo bili odgovorni prema središnjem Trgu hrvatskih branitelja koji je živi primjer kako ne bi trebao izgledati Trg hrvatskih branitelja? Odite i vidite sve gradove koji su se nakon Domovinskog rata uspjeli koliko – toliko obnoviti, kakve trgove imaju. U Aktualnom satu dao sam do znanja da su, kad su u pitanju imovinsko-pravni odnosi, ovdje u Petrinji najveći problem Država i „Gavrilović“. To svi znamo. Međutim, očito da nema političke volje, da nema rješenja. Pojedini objekti su postali sami sebi svrha kao ruglo i definitivno nešto što ne može predstavljati centar grada“, rekao je Dumbović koji je objasnio i zašto misli da stare objekte „Petrinjke“, Kuglane i Hrvačke dvorane treba srušiti.

„Ja mislim da sam dovoljno odgovoran prema Gradu i moj prijedlog koji je išao, nije išao na ništa drugo osim rušenja. Rušenja kojim možemo dobiti prostor, jednu cjelinu od Turkulinove, Šenoine pa sve do Pedagoške akademije gdje se struka i javnost mogu „razigrati“, pogotovo ako struku dobro platimo. Zašto sada izvlačiti nešto da bi išli vidjeti statiku „Petrinjke“ ? Statika je sigurno dobra. Tu nema greške. Međutim, Kuglana i sama Hrvačka dvorana, njih ne može više nitko, ama baš nitko obnoviti da bi to bilo primjereno središtu grada. Ja sam za to da i to srušimo. Nikako nisam za to da hrvači treniraju u parku. Za to sam da naši hrvači treniraju u novoj dvorani, u prijelaznom razdoblju, pa ako struka kaže da mi ovim obuhvatom rješavamo nove dimenzije i novu odgovornost prema prostoru, onda možemo ponovno tu imati i dvoranu, ali ne s „plombom“ Gavrilovića i s problematikom države. Onda smo mi gazde. Mi ako prostorno planiramo rušenje, onda rušimo. Onda nema više jedno, drugo, treće. Onda se samo nama mogu javiti neki da im eventualno isplatimo koliko što vrijedi“, rekao je Dumbović upozorivši kako će ovu točku skinuti s dnevnog reda odustane li se od ideje rušenja spomenutih objekata.

„To ja ne prihvaćam. Ja nisam za to da se ovdje projektira nova Robna kuća. Nisam za to da ona ostane i nisam za to da tu ostane Kuglana, ali sam za to da jedan od sadržaja na kraju krajeva bude Hrvačka dvorana. Ali da bude nova. Ne na Trgu, nego tamo negdje gdje i je. Ako u projektni zadatak za ovu ideju ide Robna kuća i da ćemo u međuvremenu ispitivati statiku i ne znam što, onda ja povlačim ovu točku. Građani moraju znati da sam ja za rušenje Robne kuće u gradu Petrinji. I Kuglane. A dvorana, da se isto ruši i da ide u obuhvat, ali nova. To je moj projektni zadatak. I da se napravi šetnica i svi potrebni sadržaji  kako bi grad izgledao onako kako treba izgledati grad u strogom centru, da povežemo prostor od centra preko Šenoine do Akademije. To je za mene prostor. Mi trebamo taj dio od Turkulinove otvoriti skroz. Ako mislite ići u tu ideju, da vam ostane ovo što je, onda ne radite ništa. Mi to već imamo. Mi za Trg hrvatskih branitelja imamo rješenje. Znači, imamo ideju koja se još može doraditi, ali nema smisla. Po meni i ne možemo na kraju krajeva ići u neki zahvat, jer znamo vrlo dobro da „ispod“ „Petrinjke“, Trga imamo  8 ili više vlasnika. Znači, imamo građevinsku dozvolu za Robnu kuću, ali politika je napisala građevinsku dozvolu u jednom od ureda, ali nije izvlastila ljude koji tamo imaju svoja prava“, rekao je Dumbović.

Nezavisnog vijećnik Antona Tadića zanimalo je kakve su moguće pravne mogućnosti i posljedice rušenja ovih objekata.

Pojašnjenje je dala privremena pročelnica Vlasta Vuglec:

“Više se dozvola za rušenje ne izdaje, nego investitor koji želi srušiti objekt mora napraviti projekt rušenja i prijaviti to nadležnom uredu, građevinskoj inspekciji, inspekciji rada i policiji i kod inspekcijskog nadzora mora dokazati slijed, odnosno pravni interes zašto ruši taj objekt na temelju projekta koji je izradio“.

Nakon što su gradonačelnik Darinko Dumbović i Mihael Jurić, predsjednik Odbora za urbanizam, ponovili kako svatko ostaje pri svom stavu – Dumbović da se ide na rušenje, a Jurić da na rušenju ne treba isključivo inzistirati prije konzultacije struke, za govornicu je izišao HDZ-ov vijećnik Željko Tonković. Gradonačelnikovo inzistiranje na rušenju usporedio je s ratnim rušenjima Petrinje 1991.

Iako ga je predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes upozorila zbog takve retorike, Tonković je nastavio govoriti, usprkos negodovanju oporbenih vijećnika. U ime Kluba vijećnika Reformista – BM 365 – HSU, Slaven Kadečka zatražio je potom stanku, nakon koje se vijećnici ovog Kluba i vijećnici HSS-a, ali i gradonačelnik i pročelnici upravnih odjela više nisu vratili u Vijećnicu. Predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes nakon ponovnog prebrojavanja vijećnika i utvrđivanja kvoruma (na sjednici je ostalo 12 vijećnika : Nikola Bartulić, Dragomir Brkić, Miljenko Bušić, Petar Ćosić, Višnja Jerman, Zdenko Kelava, Magdalena Komes, Svjetlana Lazić, Nenad Radošević, Antun Tadić, Željko Tonković, Pejo Trgovčević ), ipak je donijela odluku o prekidu sjednice.

Odluku je još jednom obrazložila na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su vijećnici HDZ-a, HSP-a, HSP-a AS i MOST-a održali nakon prekida sjednice.

„Ja kao predsjednica Gradskog vijeća, osjećam potrebu da opravdam ovaj prekid sjednice koji se upravo dogodio. Dakle, sukladno Poslovniku potrebna je većina svih vijećnika za održavanje sjednice, odnosno kvorum za nastavak sjednice. Prebrojavanje je uslijedilo nakon što je Klub vijećnika Reformista – BM 365 – HSU zatražio stanku na prijedlog gospodina Slavena Kadečke. Nakon toga se gradonačelnik zajedno s pročelnicima i svojim vijećnicima nije vratio u Gradsku vijećnicu. Iako smo imali kvorum u nastavku, nije prihvatljivo raspravljati o prijedlozima odluka koje su došle od strane gradonačelnika kao predlagatelja, a nisu bili prisutni ni pročelnici koji su zaduženi za izvještavanje o pojedinim točkama. Zbog toga smo bili prisiljeni prekinuti sjednicu, a nastavak iste ćemo odrediti također sukladno Poslovniku u roku osam dana od prekida“, obrazložila je Komes.

Željko Tonković čiji je istup doveo do traženja stanke, na konferenciji je rekao:

„Usprkos kvorumu koji imamo, zbog izvjestitelja koji su netragom nestali, prekinuta je sjednica, što je u redu i što je zapravo uvažavanje instituta predlagatelja i izvjestitelja. Ono što je meni kao vijećniku neprihvatljivo da kada netko od predlagatelja, a u ovom slučaju je to bio gradonačelnik, a priori inzistira na rušenju postojećih građevina na Trgu hrvatskih branitelja i to daje kao jedinu mogućnost. Znači, zahtjeva od nas da mi ili pokorno slušamo ili to a priori odbacujemo. To je njegov način  demokratičnosti, to je njegov način suradnje. To je ono što je, ja mislim, većini vijećnika neprihvatljivo. Ovdje je u ime Odbora za urbanizam bilo rečeno da se može razmatrati više opcija, pa u konačnici i takva opcija, ali kada netko inzistira i imperativno zahtjeva ili rušenje ili ništa, onda je to neprihvatljivo i mislim da je moja reakcija bila normalna. Najlakše je srušiti, ali ako nemamo ideju što ćemo dalje onda to nikako ne može biti rješenje i dobrobit za grad i građane ove Petrinje i smatram da moramo ipak biti trezveniji, odgovorniji. Apeliram na sve vijećnike da ne budu preposlušni kada treba napustiti sjednicu, jer moramo odraditi sve točke dnevnog reda“, kazao je Tonković.

Mihael Jurić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću ponovio je stav Odbora za urbanizam.

„Mi iz Odbora za urbanizam stava smo da bi trebali u raspravu uključiti širu stručnu javnost i petrinjsku zainteresiranu javnost preko e-savjetovanja da i građani daju svoje mišljenje i da daju svoj stav o mogućnosti uređenja tog prostora Trga narodnih učitelja od Turkulinove ulice do Šenoine ulice. Nismo suglasni da se a priori prihvati rušenje. Nemamo ništa protiv rušenja, ako se nađe isključivo model koji će nas sve zadovoljiti da sve zgrade treba maknuti, ali bi u startu išli, otvorili svim mogućnostima prostor da se vidi postoji li mogućnost da se koja zgrada, posebice Hrvačka dvorana uklopi u postojeći prostor, gdje bi naši hrvači hrvali. Podsjetit ču još jednom da je jedina olimpijska medalja koja je došla u grad Petrinju došla iz Hrvačke dvorane i nismo olako za to da je samo tako jednostavno i lako srušimo, a nemamo drugog rješenja. Želimo što više uključiti petrinjsku javnost, što više naših građana i samim time donijeti odluku, a na ovakav način gdje se stvari „lome preko koljena“ zasigurno nismo mogli pristati“, zaključio je Jurić.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.