Preminula je kraljica soula Aretha Franklin Preminula je kraljica soula Aretha Franklin
Aretha Franklin, američka soul pjevačica, preminula je u 77.godini. Rođena je 25.ožujka 1942.godine u Memphisu. Svoju glazbenu karijeru je započela kao pjevačica gospel pjesama... Preminula je kraljica soula Aretha Franklin

Aretha Franklin, američka soul pjevačica, preminula je u 77.godini. Rođena je 25.ožujka 1942.godine u Memphisu. Svoju glazbenu karijeru je započela kao pjevačica gospel pjesama u baptističkoj crkvi u Detroitu gdje je njezin otac bio pastor, dok joj se majka bavila pjevanjem i sviranjem klavira.

Svoj prvi album objavila je sa 14 godina, nosio je naziv „Song of Faith“. Sa 18 godina odlučila se odmaknuti od gospel glazbe, a prvi veliki uspjeh postigla je 1967.godine sa hitovima „Respect“, „(You make me feel like) A natural women“, „Spanish Harlem“ i „Think“. Do kraja 60-tih stekla je titulu „Kraljice soula“.

U svojoj bogatoj glazbenoj karijeri snimila je 112 Billboard singlova od čega 20 broj jedan R&B singlova. Osvojila je ukupno 18 glazbenih nagrada Grammy, od čega i Grammy za životno postignuće , prodala je više od 75 milijuna albuma. Posljednji album objavila je prošle godine, nosi naziv „A brand new me“ i objavljen je u studenom 2017.godine zajedno sa The Royal Philharmonic orkestrom.

Bila je prva žena koja je uvrštena u Rock and roll Hall kuću slavnih 1987.godine. Također je uvrštena u britansku Music hall of fame 2005.godine kao i u GMA Gospel music hall of fame. Aretha Franklin je svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu dobila 1979.godine.

Objavila je ukupno 42 studijska albuma, šest live albuma te 52 kompilacijska albuma.

Američki predsjednik George Bush ju je 2005.godine odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom. Pet godina kasnije prihvatila je i počasnu nagradu sveučilišta Yale. 2014.godine dobila je počasni doktorat glazbe na sveučilištu Harvard. Osim glazbe, otisnula se i u glumačke vode te je 1980.godine nastupila u filmu „The Blues Brothers“.

Svoj posljednji nastup imala je u studenom prošle godine kada je nastupila za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku.

Aretha Franklin je imala četiri sina, a prvi puta je ostala trudna sa svega 12 godina kada je rodila svog sina Clarenca. Svega dvije godine kasnije, kada je imala 14 godina rodila je svog drugog sina Edwarda. Trećeg sina Ted Whitea rodila je 1964.godine, a najmlađeg sina Kecalf Cunninghama rodila je 1970.godine. Udala se tijekom svoga života dva puta.

Imala je sestru Ermu i Carolyn te brata Cecila. Dok su joj sestre bile prateći vokali, brat joj je jedno vrijeme bio menadžer. Nažalost, Aretha je u svega nekoliko godina ostala bez sestara i brata, a svi su preminulo zbog raka. Majka joj je umrla kada je imala svega 10 godina, dok joj je otac upucan 1979.godine, nakon čega je pet godina proveo u komi.

Osim problema s pušenjem, alkoholom, prekomjernom težinom, 2010.godine imala je operaciju tumora.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.