Preminuo je general Petar Stipetić Preminuo je general Petar Stipetić
ZAGREB – Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je  danas u Zagrebu u 81.godini. Stožerni general Petar... Preminuo je general Petar Stipetić

ZAGREB – Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je  danas u Zagrebu u 81.godini.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika dr.Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Nakon što je srpsko vodstvo odbilo mirnu reintergraciju, predsjednik Tuđman je donio odluku o pokretanju operacije Oluja. General Stipetić je po naredbi načelnika generala Zvonimira Červenka, upućen da zapovijeda obrambenim sektorom Istok. 5. kolovoza ujutro, generala Stipetića je nazvao predsjednik Tuđman i naredio mu da zbog zastoja operacije preuzme zapovijedanje sektorom Sjever kod Petrinje od generala Ivana Basarca. 6. kolovoza general Stipetić je zapovijedio napad na cijelom bojištu prema postojećim planovima. Rezultata toga je bio da je HV već sutradan ujutro 7. kolovoza ušao u Petrinju, zatim oko podne u Kostajnicu i na večer u Glinu.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala. Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja:  Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. General Stipetić je 1998.godine proglašen počasnim građaninom grada Ogulina, 2007.godine počasnim građaninom Petrinje, a 2012.godine počasnim građaninom grada Gline.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima uputio je izraze iskrene i duboke sućuti obitelji generala Petra Stipetića. “Kao počasnom građaninu grada Petrinje, velikom prijatelju, a nadasve hrvatskom generalu upućujemo ožalošćenoj obitelji  Stipetić izraze sućuti uz poruku da ga građani Petrinje nikada neće zaboraviti. Njegov doprinos u Domovinskom ratu i pomoć Petrinjcima koju je svesrdno davao nemjerljivi su i ostavljaju neizbrisiv trag. Bio je veliki čovjek  hvala mu za sve što je učinio ! ” , stoji između ostalog u brzojavu sućuti.

Izraze sućuti uputio je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. “Poštovana obitelji, sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića. General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske. Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca. U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno.”

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.