Preminuo Lovro Pećirko, dugogodišnji i počasni član Gradske limene glazbe Petrinja Preminuo Lovro Pećirko, dugogodišnji i počasni član Gradske limene glazbe Petrinja
PETRINJA – U 81.godini preminuo je dugogodišnji i počasni član Gradske limene glazbe Petrinja, Lovro Pećirko. Gotovo cijeli svoj životni vijek Lovro Pećirko posvetio... Preminuo Lovro Pećirko, dugogodišnji i počasni član Gradske limene glazbe Petrinja

PETRINJA – U 81.godini preminuo je dugogodišnji i počasni član Gradske limene glazbe Petrinja, Lovro Pećirko. Gotovo cijeli svoj životni vijek Lovro Pećirko posvetio je Glazbi, u kojoj je aktivno djelovao čak 58 godina. Lovro Pećirko rođen je 7.kolovoza 1937.godine u Petrinji, u kojoj je proveo čitav svoj radni vijek. Prigodnim riječima od svog člana oprostili su se i članovi Gradske limene glazbe Petrinja.

„Još kao dijete, u trinaestoj godini, uključio se u rad gradske glazbe, na instrumentu, trubi, koji zahtijeva mnogo truda i vježbanja da bi svirač mogao pokazati sve svoje mogućnosti. Gospodin Lovro bio je  jedan je od posljednjih živućih članova orkestra, koji je od 1950. g. uključen u rad istoga kroz Pionirsku glazbu, preteču današnjeg Dječjeg orkestra.

Gotovo 60 godina koliko je naš Lovro proveo u Gradskoj limenoj glazbi nije tek puki  broj. Lovro ih je posvetio glazbi, čuvajući i njegujući na taj način petrinjsku kulturnu baštinu. Sudjelovao je u svim recentnim prijelomnih trenucima našeg orkestra od 1950., kada se aktivno uključuje u rad, obnovi  orkestra 1971. Godine, ali i tijekom Domovinskog rata, u progonstvu, prkoseći neprijatelju svojim godinama i svojom svirkom.

Posvetiti cijeli život glazbi, orkestru, Petrinji, u kontinuitetu kakav je bio Lovro Pećirka, danas je gotovo raritetno. Time nije bio uzor samo svojim vršnjacima, nego i onima koji su još potrebniji da se glazbena tradicija u Petrinji nastavi a to su djeca i mladež.

Za svoj predani rad u orkestru Lovro Pećirko nagrađen je Grbom Grada Petrinje 2008. godine. Od 2009. godine Lovro je prepustio svoje mjesto mladima, a kao počasni član Gradske limene glazbe Petrinja nastavio je pratiti sve naše aktivnosti i nakon glazbenog umirovljenja.

Dragi Lovro, počivajte u miru…“, stoji u poruci Gradske limene glazbe Petrinja.

Posljednji ispraćaj Lovre Pećirka bit će u utorak 16.travnja 2019.godine u 13 sati na groblju Svetog Roka u Petrinji.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.