Preminuo Slobodan Praljak, izrečene presude bosanskohercegovačkoj šestorici Preminuo Slobodan Praljak, izrečene presude bosanskohercegovačkoj šestorici
HAAG – Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je potvrdio kazne zatvora bosanskohercegovačkoj šestorici. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora,... Preminuo Slobodan Praljak, izrečene presude bosanskohercegovačkoj šestorici

HAAG – Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je potvrdio kazne zatvora bosanskohercegovačkoj šestorici. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić i Milivoj Petković dobili su 20 godina zatvora, Valentin Ćorić je dobio 16, Berislav Pušić 10 godina zatvora, dok je 20 godina zatvora potvrđeno i generalu Slobodanu Praljku.

Nakon što je sudac potvrdio kaznu zatvora za Slobodana Praljka, Praljak je pred sudskim vijećem progutao sadržaj bočice u kojoj se nalazio otrov. „Nisam ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu“, rekao je Praljak i potom popio otrov. Praljku je odmah pozvana liječnička pomoć, no nakon dva sata preminuo je u bolnici u Haagu.

Izricanje presude je potom prekinuto, a sudnica je postala mjesto zločina, stoga je nakon dva sata izricanje presude nastavljeno iz druge sudnice u Haagu. Započeta je i istraga o tome kako je Praljak mogao unijeti otrov u sudnicu.

Vijest o ovom događaju brzo je odjeknula i u stranim medijima. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog događaja u Haagu prekinula je službeni posjet Islandu te se vraća u Hrvatsku.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je kazao kako sve danas izrečeno na sudu ne odgovara povijesnoj istini. „Hrvati su bili žrtve onoga što se događalo u BiH kao najmanji konstruktivni narod. To je potpuno negiranje onoga što je Hrvatska učinila za BiH. Odbacujem takav način tumačenja povijesti jer ne doprinosi pomirenju među narodima, jer jedino istina može doprinijeti pomirenju“, rekao je Jandroković.

U poslijepodnevnim satima očekuje se i obraćanje premijera Andreja Plenkovića. Za popodne je najavljena i izvanredna sjednica predsjedništva Hrvatskog sabora kako bi se razmotrile daljnje mogućnosti nakon izricanje presude.

Želbeno vijeće je utvrdilo kako je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini, kao što su potvrdili postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine. U devet godina trajanja suđenja ispitano je više od 200 svjedoka, izvedeno je više od 10 tisuća dokaznih predmeta.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.