Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ivanakordicgv31

Prihvaćen Proračuna Grada Petrinje za 2020.godinu „težak“ 420,2 milijuna kuna

PETRINJA – Sa 17 glasova za i uz tri suzdržana, nakon maratonske sjednice Gradskog vijeća, prihvaćen je prijedlog Proračuna Grada Petrinje za 2020. godinu, s projekcijom za 2021. i 2022. godinu. Proračun je vijećnicima predstavila Ivana Kordić, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

„Prijedlog Proračuna na bazi ove godine, što se planiranja tiče je 420,2 milijuna kuna, 2021. godine projekcija je 324,2 milijuna kuna, te projekcija 2022. godine 308,7 milijuna kuna“, rekla je Kordić, te je pojasnila kakva je preraspodjela unutar Upravnih odjela. „Upravni odjel Ureda gradonačelnika je planiran u iznosu od 4,5 milijuna kuna, Upravni odjel stručna služba grada 5,3 milijuna kuna, Upravni odjel EU fondovi 2,1 milijuna kuna, Upravni odjel za lokalnu i mjesnu samoupravu i imovinsko pravne poslove 8,3 milijuna kuna, Upravni odjel za financije, proračun i naplatu potraživanja 6,6 milijuna kuna, Upravni odjel za društvene djelatnosti uključujući sve amandmane, 64,5 milijuna kuna, Upravni odjel za komunalne djelatnosti 179,7 milijuna kuna, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu 35,5 milijuna kuna, te Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturnu baštinu 113,2 milijuna kuna“, rekla je Kordić.

MOST-ova Luca Gašpar Šako je amandmanima zatražila milijun kuna za nabavku prostora za potrebe mladih, 750 tisuća kuna za rekonstrukciju Ulice Matije Filjaka, kao i 200 tisuća kuna za skijalište u Hrastovici. Vezano za navedene amandmane, odgovorio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ja se mogu svečano obvezati da ćemo za mlade osigurati sigurno jedan od prostora, a to je u obvezi Ministarstva državne imovine, gledajući na Veteranski centar gdje tamo ima jako puno prostora. Tamo se ulaže oko 82 milijuna kuna. Taj natječaj je otvoren. Tu mogu svečano obećati da ćemo projekciju projekata i prostora koje imamo, možemo naći prostor za mlade. Tu mogu reći da neće biti u pitanju tih milijun kuna, jer ćemo nastojati dobrim programom za kojeg je Grad spreman dati 200 tisuća kuna za realizaciju projekata za mlade, za idejno rješenje za glavni projekt, za izvedbeni projekt, sve što treba oko papirologije da bi za mlade osigurali taj prostor“, rekao je Dumbović, kao što je obećao da će do 500 tisuća kuna izdvojiti za rekonstrukciju Filjakove ulice, a po pitanju skijališta, rekao je kako taj prostor itekako treba iskoristiti te je po tom pitanju potrebno dodatno prostorno planirati.

Ponovio je kako će sljedeće godine u Petrinji biti godina završenih projekata. HDZ-ov Željko Tonković se također osvrnuo na Proračun za iduću godinu. „Dakle prvi puta imamo deficitarni proračun s minusom od 72 milijuna kuna. Znači Grad se planira zadužiti. Kada još tome pridodamo prijenos gubitka od 16 milijuna, to nam je skoro pa 90 milijuna kuna. Kada gledate Proračun, on je kao i prošli. Uvijek na nekim stavkama se daje puno, pa se to rebalansom miče, ja bih se usudio reći slobodno, na takav način obmanjuju se ljudi, jer realno dobar dio toga neće biti izvršeno“, rekao je Tonković.

Također, Tonković je zatražio amandmanom 200 tisuća kuna za rješavanje problema pročistača u Dumačama, na što je Dumbović kazao kako su do sada u taj pročistač uložili već 50 tisuća kuna, a Privreda je zadužena da uložena i dodatna sredstva za taj pročistač. HDZ-ova Višnja Jerman je predložila amandmanom dodatnih 200 tisuća kuna za uređenje društvenog doma Glinska Poljana-Slana-Vratečko. Dumbović podsjeća kako je Grad u taj dom do sada uložio 420 tisuća kuna, te je prihvatio navedeni amandman Višnje Jerman za dodatnih 200 tisuća kuna za uređenje tog doma.

Vijećnici su također većinom glasova podržali i Odluku o izvršenju Proračuna Grada Petrinje za 2020. godinu, kao i prijedlog Plana razvojnih programa Grada Petrinje za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

„Iz Plana razvojnih programa vidite da su razvojni programi u Gradu Petrinji u 2020. godini u iznosu od 305,9 milijuna kuna. Od ukupnog Proračuna koji je 420 milijuna kuna, razvojni programi su 305,9 milijuna kuna“, pojasnila je Kordić. Navedeni Plan je usvojen sa 16 glasova za i četiri suzdržana.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X