Prihvaćena lista za isplatu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017.godinu Prihvaćena lista za isplatu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017.godinu
SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o utvrđivanju lista za isplatu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju... Prihvaćena lista za isplatu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017.godinu

SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o utvrđivanju lista za isplatu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Sisačko-moslavačke županije za razdoblje od 2016.-2020.u 2017.godini. Kako je pojasnila Ljiljana Križanić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, poticaje su morali linearno smanjiti za 22 posto.

„U natječajnom razdoblju od 1.12.2017.god 31.1.2018.godine bilo je zaprimljeno 1080 zahtjeva za potpore u poljoprivredi, a traženi iznos poticaja iznosio je 4,4 milijuna kuna. Nakon sjednice Povjerenstva za dodjelu potpora koja je održana 9.4.2018.godine, nakon isključenja nepotpunih zahtjeva, iznos je iznosio 3,9 milijuna kuna“, rekla je Križanić.

HSS-ov Mijo Latin je apelirao da se povuče odluka o linearnom smanjenju poticaja za stočare. „Ako sredstava nema, ako se linearno smanjivao postotak od 22 posto, to se moglo drugačije obračunati da se taj dio ne odnosi na stočarstvo, nego za druge sektore proizvodnje, jer ako gledate tablicu vidite da u biljnoj proizvodnji imate korisnike koji su aplicirali na dva do tri mjesta“, rekao je Latin.

Također je iznio neke alarmantne podatke te je istaknuo kako je prije 10-tak godina u našoj županiji bilo 37 tisuća proizvođača mlijeka, a danas ih ima 371. Između ostaloga je istaknuo kako trenutno županija ima registrirano 13 tisuća krava što je prema njegovim riječima zabrinjavajuće. Stoga je apelirao da se sustav dodjeljivanja potpora mijenja.

S njim se složio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. „Sustav potpora i na razini države i na razini županije ne odgovara upravo potrebama i trenutnom stanju. Međutim, mi smo donijeli program poticanja i sukladno tome raspisali natječaj, osigurali određena sredstva za određene poljoprivrednike, za određene kulture, za stočarstvo i ostale djelatnosti u poljoprivredi. Svakako da sustav potpora nije dobar i apsolutno ću se zalagati, i ministar Tolušić se zalaže, da taj sustav bude pravedniji. To je ono što želimo napraviti“, rekao je Žinić te ističe kako su neki upravo taj sustav poticaja u poljoprivredi u posljednjih 20 godina zloupotrebljavali.

Navedena odluka je na kraju ipak usvojena sa 26 glasova za, 2 protiv i sedam suzdržanih. Između ostaloga, vijećnici su sa 32 glasa za i 4 suzdržana prihvatili i prijedlog Odluke o dopuni Odluke o dodjeli bespovratne financijske pomoći gradovima i općinama Sisačko-moslavačke županije za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda na području naše županije tijekom 2017.godine.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.