Prihvatilište za azilante bit će smješteno u Maloj Gorici. U tijeku ishođenje građevinske dozvole! Prihvatilište za azilante bit će smješteno u Maloj Gorici. U tijeku ishođenje građevinske dozvole!
MALA GORICA – U jeku nedavnih medijskih izvještaja o prolasku migranata kroz Hrvatsku te brojnih vijesti upitnog sadržaja koji su uznemirili javnost, ponovno se... Prihvatilište za azilante bit će smješteno u Maloj Gorici. U tijeku ishođenje građevinske dozvole!

MALA GORICA – U jeku nedavnih medijskih izvještaja o prolasku migranata kroz Hrvatsku te brojnih vijesti upitnog sadržaja koji su uznemirili javnost, ponovno se javila bojazan od toga da bivše prognaničko naselje u Maloj Gorici postane migrantsko naselje.

Slijedom toga odlučili smo istražiti da li se i što planira po pitanju smještanja migranata u Malu Goricu.

MUP potvrdio: Gradit će se prihvatilište za tražitelje azila.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su nam odgovorili kako je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole, ali za gradnju Prihvatilišta za tražitelje azila. Njegov kapacitet bit će 200 korisnika.

U nastavku donosimo cijeli odgovor iz MUP-a: „Vezano uz naselje Mala Gorica, obavještavamo Vas kako je od srpnja 2018. godine u tijeku provedba projekta „Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici “ , odnosno projekt osiguranja dodatnih kapaciteta smještaja tražitelja međunarodne zaštite, a kako bi se unaprijedili uvjeti smještaja i pružanja usluga njihovog prihvata. Kako je i propisano u slučajevima projekata koji su financirani iz sredstava Europske unije, Ministarstvo je izvijestilo javnost o odluci putem svojim internetskih stranica http://eufondovi.mup.hr/novosti/odluka-o-dodjeli-financijskih-sredstava-za-provedbu-projekta-uspostava-infrastrukture-i-jacanje-kapaciteta-prihvatilista-za-trazitelje-azila-u-maloj-gorici/265 te se u navedenom slučaju ni na koji način ne trebate povoditi, kako u svom upitu kažete, glasinama.

 Trenutno je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za izgradnju Prihvatilišta koje će za početak biti namijenjeno za mali broj tražitelja međunarodne zaštite. Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz uspostavu Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici.

U Maloj Gorici će biti smješteno 200 tražitelja azila

 Sukladno navedenom projektu, smještajni kapaciteti Prihvatilišta u Maloj Gorici namijenjenom tražiteljima međunarodne zaštite bit će do maksimalno 200 ležaja. Struktura tražitelja koji će biti smješteni u Prihvatilištu u Maloj Gorici ovisi o priljevu osoba i potrebama njihovog zbrinjavanja, no u svakom će slučaju na navedenoj lokaciji biti smještene, uz ostale tražitelje, i obitelji i ranjive skupine. Na sve eventualne dodatne potrebe Ministarstvo unutarnjih poslova će adekvatno reagirati i o svemu pravovremeno obavijestiti javnost.

 Želimo napomenuti kako prisutnost tražitelja međunarodne zaštite ne utječe na stanje sigurnosti u zajednici gdje se nalaze, a Ministarstvo unutarnjih poslova će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj osoblja, kako unutar tako i oko objekta, koji će građanima i nadalje osigurati povoljno stanje javnog reda i mira.

 U postojećim Prihvatilištima za tražitelje azila u RH, u Zagrebu i u Kutini, provode se aktivnosti usmjerene na pružanje pomoći tražiteljima međunarodne zaštite u učenju hrvatskog jezika i razvijanju potrebnih vještina i znanja kako bi se odrasli mogli zaposliti, a djeca pohađati vrtiće i škole, što je preduvjet njihovog postupnog i konstruktivnog uključivanja u lokalne zajednice kao i integracije u hrvatsko društvo.

 Naše je dosadašnje iskustvo pokazalo da svakodnevna suradnja Ministarstva unutarnjih poslova, lokalne zajednice i nevladinih udruga doprinosi boljem međusobnom razumijevanju tražitelja i pripadnika lokalne zajednice te vjerujemo kako će se isto nastaviti i u Maloj Gorici, kada Prihvatilište bude u funkciji.”

 Iskustva Kutine s Prihvatilištem za tražitelje azila

Kako u našoj županiji Kutina ima prihvatilište za tražitelje azila, pitali smo u Gradu Kutini kakva su njihova isksutva:

“Iskustva Grada Kutine sa stanovnicima prihvatilišta za tražitelje azila su pozitivna i dobra. U Kutini su smještene tzv. ranjive skupine. To su obitelji ili majke sa djecom.

U sustav su uključene i ostale institucije kao što su Centar za socijalnu skrb, Dom zdravlja, MUP. Nastojimo stanovnike azila integrirati u zajednicu. Održavaju se kreativne radionice za stanovnike azila. Djeca su uključena u pohađanje nastave u našim školama. Suradnja je zadovoljavajuća. Nemamo evidentiranih problema  niti izgreda na području Grada Kutine, pošto je sustav tako uređen. Slijedi se protokol donesen na državnoj razini.”, rekla nam je Martina Prochazska Kovačić iz službe za opće poslove Grada Kutine.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.