Izvanredna sjednica Gradskog vijeća:Posvađala ih tribina Izvanredna sjednica Gradskog vijeća:Posvađala ih tribina
PETRINJA – Gotovo četiri sata trajala je 5. (izvanredna, tematska) sjednica Gradskog vijeća grada Petrinje sa samo jednom točkom dnevnog reda – informacijom o... Izvanredna sjednica Gradskog vijeća:Posvađala ih tribina

PETRINJA – Gotovo četiri sata trajala je 5. (izvanredna, tematska) sjednica Gradskog vijeća grada Petrinje sa samo jednom točkom dnevnog reda – informacijom o tijeku izvođenja radova na poboljšanju vodno – komunalne infrastrukture- aglomeracije Petrinja.

Zašto je sjednica sazvana, podsjetila je predsjednica Gradskog vijeća, Magdalena Komes:

„Ovu izvanrednu sjednicu sazvali smo na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a koji je predložio javnu tribinu, međutim na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća smo dogovorili da bismo ipak održali izvanrednu sjednicu na temu izvođenja ovih radova. Do tog prijedloga smo došli zbog mnogobrojnih upita građana koji su na neki način zbunjeni zbog načina izvođenja radova, zbog mnogobrojnih otvorenih radilišta, zbog neasfaltiranih ulica…“, rekla je Komes.

Kako bi vijećnicima pobliže odgovorili na pitanja vezana uz ovaj projekt, na sjednicu su pozvani predstavnici naručitelja, izvođača radova, nadzora te vidljivosti projekta.

U ime naručitelja radova, poduzeća „Privreda“d.o.o.Petrinja, projekt „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“uvodno je predstavio zamjenik voditelja projekta Igor Filković.

Projekt obuhvaća aglomeraciju Petrinja koju čine naselja Petrinja, Mošćenica, Nova Drenčina, Novo Selište, čime je obuhvaćeno oko 20 tisuća stanovnika.

Filković je podsjetio i zašto se u ovaj projekt krenulo, odnosno, koji su njegovi ciljevi:

„Jedna komponenta projekta je vodoopskrba. Ovim projektom želi se rekonstruirati postojeća vodoopskrba. Znamo da su u našem gradu cijevi stare više od sto godina i da su trenutni gubici vode zbog toga 64 posto. Drugi problem koji ovim projektom rješavamo je odvodnja. Na području ove aglomeracije kojom je pokriveno oko 20 tisuća stanovnika, odvodnjom je pokriveno samo oko 9 tisuća stanovnika, dok ostali odvodnju nemaju. Riječ je o velikim naseljima poput Mošćenice, Slatine, Nove Drenčine i dijela grada Petrinje koji su još uvijek bez kanalizacije. Voda iz kanalizacije u onim dijelovima gdje postoji, ispušta se u Kupu što je prema svim direktivama EU  neprihvatljivo. Ovim projektom rekonstruirat će se 5,3 kilometara mješovitog sustava odvodnje, dogradit će se 10 kilometara mješovitog sustava i proširiti 60 kilometara razdjelnog sustava odvodnje. Pored toga jedna komponenta je i uvođenje nadzornog upravljačkog sustava     i izrada kućnih priključaka. Svatko onaj tko dobije pristup kanalizaciji dobit će besplatno kućni priključak “, objasnio je Filković.

Govoreći o brojkama, ovaj projekt u dijelu odvodnje obuhvaća: 79 kilometara kanalizacije, 5 retencijskih bazena, 3 + 14 crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Projektom se rekonstruira i 56 kilometara vodoopskrbne mreže i 2 vodospreme“, rekao je Filković koji je podsjetio kako su u sklopu projekta nabavljena i vozila za održavanje sustava kanalizacije.

„Ukupna vrijednost projekta je 431 milijun 152 tisuće kuna. Financira se sa 71% bespovratnih europskih sredstava. Ostalih 29% je nacionalno sufinanciranje. U tom dijelu nacionalnog sufinanciranja 43,33%  ide iz Državnog proračuna, 43,33%  daju Hrvatske vode i Privreda d.o.o. Petrinja 13,33 %, odnosno 13,3 milijuna kuna. Važno je napomenuti da je to u zadnjih godinu dana jedan od najvećih, ako ne i jedini infrastrukturni projekt koji se provodi u Hrvatskoj i da je to prvi projekt koji je prijavljen na novo operativno razdoblje“, napomenuo je Filković koji je podsjetio i na brojne dozvole, opsežnu dokumentaciju i javne nabave koje je trebalo pribaviti i provesti za provođenje projekta.

Voditelj projekta, Dubravko Pleša, dipl.ing. građevine izvijestio je o trenutnom stanju projekta.

„Od 79 kilometara kanalizacijske mreže i 56 kilometara vodoopskrbne mreže, u ovom trenutku je realizirano 51,5 kilometara kanalizacijske mreže, grade se četiri od pet rasteretnih bazena i 1260 kućnih priključaka. Na vodoopskrbi je napravljeno 23,4 kilometra glavnih vodova i 1150 kućnih priključaka. Još jedna kvaliteta ovog projekta da je nabavljena komunalna oprema, ne samo za redovnu djelatnost, nego i oprema koja sada u fazi izvođenja radova kontrolira ono što je izvedeno, a u budućnosti će kontrolirati kako sustav funkcionira. Ovo što sam rekao da je toliko napravljeno – to znači da je položeno toliko cijevi – nisu završeni svi kućni priključci, nisu završena ispitivanja. Nećemo se hvaliti pa reći da je to napravljeno – sto posto nije završeno ništa, ali ovo polegnuto je postavljeno unutra, zatrpano i radi se na tome da koliko god možemo više riješimo prije zime prometnice na ovoj dužini“, izvijestio je Pleša.

Financijski pokazatelji su sljedeći: 204,5 milijuna kuna je ukupni ugovoreni iznos projekta neto, bez PDV-a – odnosi se samo na vodoopskrbu i odvodnju, bez uređaja. Za osmi mjesec je realizirano 93,5 milijuna kuna. Planirana realizacija do kraja godine, prema planovima izvođača je okvirno 120 milijuna kuna i za 2018. godinu planira se razlika ugovorenog iznosa.

„Problema ima, bilo bi ih bez obzira tko radio ovdje, bilo bi ih bez obzira u kojem se gradu projekt radio…Završno uređenje prometnica je trenutno aktualni problem. Radimo na tome. Za gradske prometnice manje – više smo se dogovorili, za državne ceste je to jasno, a pokušavamo naći rješenje vezano za županijske ceste. Županijske ceste su u stanju kakvom jesu, a uvjet ŽUC-a je da se rekonstruiraju nove. Europska unija iz projekata obnove vodno – komunalne infrastrukture ne plaća obnovu prometnica“, naglasio je Pleša.

Nakon uvodnih prezentacija, uslijedilo je trosatno „rešetanje“ vijećničkim pitanjima.

Hoće li izvođači radova stići napraviti posao u roku? Hoće li Europska unija prihvatiti kvalitetu izvedenih radova? Tko će nadoknaditi štetu građanima koje im zbog radova nastane na automobilima ili na kućama? Hoće li po okončanju projekta doći do povećanja cijena usluge vodoopskrbe i odvodnje za građane? Hoće li se ulice u kojima se izvode radovi poslije završetka radova asfaltirati u potpunosti ili samo u onom dijelu u kojem se kopa i polaže kanalizacija ? Mogu li se ubrzati radovi na cesti Petrinja – Sisak koja je jedna od najprometnijih?  Pitanje deponiranja iskopane zemlje, pitanje komunikacije između investitora, izvođača radova i nadzora, pitanje vidljivosti projekta i njegova komuniciranja građanima, neka su od pitanja koja su predstavnicima naručitelja radova, izvođača, nadzora i vidljivosti projekta postavili petrinjski gradski vijećnici. (Pitanja i odgovore možete poslušati u video zapisu ispod teksta).

Problem je nastao na samom kraju kada je trebalo formulirati i usvojiti zaključak ove izvanredne sjednice.

Naime, u Klubu vijećnika HDZ-a zaključili su kako je još puno pitanja ostalo neodgovoreno, pa su ustrajali na ideji da se na temu projekta Poboljšanja vodno – komunalne infrastrukture- aglomeracije Petrinja održi tribina za građane koju bi organizirala Privreda d.o.o. S tom idejom nisu se složili vijećnici koalicije Rad za naš grad. Nezavisni vijećnik Anton Tadić iz ove koalicije zatražio je stanku, a po povratku u Vijećnicu , obrazložio je zašto ju je zatražio:

„S obzirom da smo tu četiri sata sjedili i slušali, sve informacije koje smo htjeli, dobili smo. Smatramo da nema potrebe za javnom tribinom. Ni vi kao predlagatelji Kluba HDZ-a niste zainteresirani za ovu točku, jer vas nema u Vijećnici – i vaši vijećnici su otišli sa sjednice“, rekao je Tadić. Gradonačelnik Darinko Dumbović optužio je pak HDZ-ove vijećnike da su za tribinu zainteresirani samo zbog javnog „linča“ izvođača radova.

Kako su nakon toga sjednicu napustili vijećnici koalicije „Rad za naš grad“, a ranije je sa sjednice otišao i dio HDZ-ovih vijećnika i njihovih koalicijskih partnera, nije postojao kvorum potreban za usvajanja zaključka.

Vijećnik Mihael Jurić zatražio je stanku koju je Klub vijećnika  HDZ-a iskoristio kako bi telefonom pozvali svoje vijećnike da se vrate na sjednicu zbog glasovanja, ali i kako bi održali kratku konferenciju za novinare.

„Želimo jasno reći, poručiti da se ovdje radi o opetovanom opstruiranju rada Gradskog vijeća od strane gradonačelnika Dumbovića i vijećnika koalicije „Rad za naš grad“ na način da su ovaj put ponovno napustili sjednicu Gradskog vijeća i svojim izlaskom ugrozili kvorum i mogućnost donošenja odluke koja je naglašena na današnjoj tematskoj sjednici. To je odluka o tribini na kojoj bi se građani puno bolje, kvalitetnije upoznali s načinom, tijekom i rokovima rekonstrukcije vodoopskrbe i odvodnje u gradu Petrinji. Na današnjoj tematskoj sjednici i mi vijećnici, ali i javnost putem live streama, htjeli smo se upoznati s problematikom izvođenja radova, jer vidimo da u gradu postoje problemi. Naše ulice poput Reljkovićeve, Drenačke, Sisačke su tijekom radova u lošem, katastrofalnom stanju gdje moramo pozivati izvođače radove na odgovornost prema našim građanima i prema samom Gradu. Zato smo htjeli organizirati javnu tribinu u Hrvatskom domu na kojoj bi se pojavili svi oni koji su uključeni u ovaj projekt, vrlo bitan za grad Petrinju. Ovo nije nikakav poziv na linč“, rekao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Mihael Jurić na konferenciji za novinare.

Tijekom stanke, u Vijećnicu se u međuvremenu vratilo nekoliko HDZ-ovih vijećnika koji su ranije otišli sa sjednice, pa je ponovno formiran kvorum. Vratio se i HSP-ov Pejo Trgovčević koji je rekao kako se s prijedlogom zaključka o tribini na koju bi bili pozvani izvođači radova ne slaže.

„Kako veliku većinu tih ljudi koji su danas bili prisutni znam i osobno, bilo bi stvarno nepošteno te ljude više maltretirati. Oni nisu političari, oni su radnici na terenu, oni su diplomirani inženjeri građevine, oni su doktori i nemaju se namjeru više ovakvim stvarima baviti. Po meni, ako ćemo raditi bilo kakve tribine, onda to treba biti tribina koja će informirati ljude, građane Petrinje o stanju projekta koji je u tijeku, a za koji je odgovorna „Privreda“ kao investitor. Okanimo se ovih ljudi. Što je vama? Radimo što? Svadbe?“, rekao je Trgovčević.

Tragom njegova prijedloga formuliran je i zaključak da Privreda d.o.o. u roku od mjesec dana samostalno organizira javnu tribinu za građane na kojoj će građane informirati o tijeku projekta. Za prijedlog zaključka glasovalo je 13 nazočnih vijećnika.

Sjenicu možete pogledati koristeći sljedeću poveznicu:

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.