Prikaz Isusove muke u Viduševcu duboko dirnuo okupljene Prikaz Isusove muke u Viduševcu duboko dirnuo okupljene
VIDUŠEVAC – Nakon večernje svete mise na prostoru kraj crkve sv.Franje Ksaverskog u Viduševcu u petak je izveden glazbeno scenski prikaz pod nazivom Pasija... Prikaz Isusove muke u Viduševcu duboko dirnuo okupljene

VIDUŠEVAC – Nakon večernje svete mise na prostoru kraj crkve sv.Franje Ksaverskog u Viduševcu u petak je izveden glazbeno scenski prikaz pod nazivom Pasija – Mač boli. Do izvedbe je došlo na poziv domaćeg svećenika Petrinjca Marijana Štingla koji je i ove godine bio u ulozi Isusa.:

„Prvenstveno, bila mi je želja kao župniku ove župe, da se nešto dogodi, nešto malo ljepše nego uobičajene rutine, ne samo nedjeljna misa, nego da vjernici u ovoj mojoj župi dožive nešto lijepo. Pokušali smo za Božić imati scenski prikaz živih jaslica. To je bio neki mali pokušaj, ali dobar. Sad smo željeli imati uprizorenje Isusove muke upravo na ovom našem lijepom Viduševačkom brdu.“

PMBG

Pasiju je režirao vjeroučitelj iz Prve osnovne škole u Petrinji i član zajednice Vlado Sučec. Rekao je kako je do ideje za ovaj glazbeno scenski prikaz došlo u Međugorju prije petnaestak godina, a Pasija se na ovaj način realizira od 2011.godine. Svake godine je naglasak na različitim događajima iz Isusova života. Ove godine je u fokusu Isusova majka Marija, a evo i zašto:

„Marija je ona koja je suotkupiteljica koja je bila uvijek uz Isusa kada je njemu bilo teško. Ako ste primijetili da je prožeto od Adama, od onoga kada je Bog, prokleo, možemo tako reći zmiju i rekao je da će joj žena satirati glavu. I ta žena, to je ona koju je Isus u Kani objavio svima, svom tadašnjem svijetu i poslije kroz onih par scena vidjeli ste, do scene na križu kada je rekao ‘Ženo, evo ti sina’. Bez Marije ne bi bilo spasenja jer nam je ona rodila Spasitelja. Do sada smo Mariju uvijek imali, ne bih rekao u pozadini, ali sada smo je stavili baš na ono mjesto koje joj pripada.“

PMB14

Prikaz je došla pogledati zamjenica gradonačelnika Gline Sanja Štingl Vlašić. Prikaz je, kaže, gledala s puno emocija, pod posebnim dojmom:

„Mogu jednostavno osjetiti tu bliskost s Bogom večeras koju su nam prikazali mladi iz Marijine legije iz Petrinje s našim župnikom koji se posebno angažirao. Jako sam ponosna večeras što sam ovdje, što sam mogla to doživjeti i što su nam mladi to priredili. Od srca im zahvaljujemo. Mislim da nema čovjeka večeras ovdje koji nije bio dirnut svim tim emocijama koje smo imali prilike doživjeti.“

PMB2

PMB5

Publika je bila puna dojmova. Iz obližnje Gline, sa svojom suprugom koja je rodom iz Viduševca, prikaz je došao pogledati Veljko:

„Osobno me jako dirnulo u srce. Predstava je autentična. Glumci, mali i veliki su dali sve od sebe da dočaraju povijesni trenutak koji se dogodio prije dvije tisuće godina. Ovako nešto se nikada nije dogodilo u Viduševcu.  Ne može se reći riječima duboko me dirnulo u srce.“

PMB6

„Prekrasno, lijepo, doživljaj je odličan. Scena sama govori za sebe. Župnik nam je odličan ne može bit bolji.“, rekla je jedna župljanka nakon prikaza.

„To nisam vidjela nikada u životu. S jedne strane radost kad to sve pogledaš, s druge tuga. Svatko tko je to večeras vidio mislim da bi trebao imati malo drugačiji osjećaj u Velikom tjednu jer to je prikaz kojeg nismo imali prilike vidjeti.“, rekla je druga župljanka.

PMB7

Pasija će, dodat ćemo na kraju, tradicionalno biti izvedena u Petrinji na Cvjetnicu te na Veliku srijedu u Nacionalnom svetištu sv.Josipa u Karlovcu.

PMB8

PMB9

PMB10

PMB11

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.